9 Adımda Matematik
Amerikalı yüksek öğretmen Jerry Bordkey 20 yıllık matematik öğretmenliği tecrübesinden sonra öğrencileri için faydalı olabileceğini düşündüğü tavsiyeleri listeledi. Elbette Amerika’da geçerli olan her şey aynen Türkiye’de de geçerli değildir. Ancak çoğu ülkede öğrencilerin benzer problemler yaşadığını biliyoruz. Bu yüzden sizin matematik tecrübenize faydalı olabilir ümidiyle bir uzmanın düşüncelerini sizinle paylaşıyoruz.
1. Bütün ödevleri yapın. Hiç bir ödevi tercihe bağlı olarak düşünmeyin. Bu öğrencilerin uygulaması ve sınıfta öğretilen ana kavramları anlaması için en önemli yoldur. Otomatik olarak ödev yapma gereği duyabileceğiniz bir zaman dilimi belirleyin.
2. Ders kaçırmamak için mücadele edin. Matematik derslerinde, her gün yeni bir kavram öğretilir ve konular hızlı ilerler. Öğrencilerin bugün öğrendikleri bilgiler yarınkileri inşa eder. Dersleri kaçırmamak için her kaçırdığınız ders için kendinizi cezalandırın ve kaçırdığınız konulara geri dönüp bu konuları mutlaka iyi öğrenin. Yani zorunlu olmadığınız fakat yapmak istediğiniz bir iş varsa bunu matematik derslerine asla denk getirmeyin.
3. Size çalışma ortağı olabilecek bir arkadaş bulun. Hepimiz devamsızlık yapmak için kendimizce haklı nedenler buluruz. Bu yüzden iyi not alan bir arkadaş bulun ki eksik kaldığınız noktalarda eksiklerinizi kapatabilesiniz. Normal hayatta da arkadaşlık kurmak faydalı bir şeydir. Eğer daha üst seviyedeyseniz çalışma grupları bile kurabilirsiniz.
4. Öğretmeninizle iyi bir ilişki kurun. Bir sınıfta çok sayıda öğrenci olduğu için sizin farkınızı ortaya koymanız gerekiyor. Dersin ilk haftasında kendinizi hocaya güzelce tanıtın. Öğretmenin sizin matematikle ilgili olduğunuzu bilmesini sağlayın. Dikkat ettiğinizi belli edecek sorular sorun. Çünkü öğretmenler en iyi cevapları en beğendikleri öğrencilere verirler.
5. Her hatayı inceleyin ve anlayın. Hayat şuanda mükemmeliyetçi bir çizgiye gelmiş durumda. Bu yüzden hataları görmememiz isteniyor. Öğrenciler sadece bir teste yaptıkları yanlışlara bakıp geçiyorlar. Ancak bu hataların üzerinde durup neden yapıldığını anlamak lazım ki bir daha tekrarlanmasın. Yaptığınız hataya neden olan şeyi bulun ve hangi eksikten dolayı hata yaptığınızı düzgünce belirleyin. Bu konuda hocanızdan da yardım alabilirsiniz. Eğer üst seviye bir çalışma istiyorsanız hatalarınızı bir kâğıda not etme yoluna da gidebilirsiniz.
6. Hemen yardım alın. Eğer bir şeyin zor olduğunu fark ederseniz birine sorup yardım almayı ihmal etmeyin. Öğretmenler genellikle yardım isteyen öğrenciler konusunda duyarlı ve yardımseverdir. Hatta iyi bilen bir arkadaşınızdan da yardım alabilirsiniz. Önemli olan bu zor dediğiniz şeyi daha büyük hale gelmeden çözülmesidir.
7. Soru sormaktan çekinmeyin. Sorular öğrenmenin en önemli araçlarıdır. Eğer bir sorunuz bile varsa çekinmeden hemen sorun. Sizin öğretmeninize sorduğunuz soruyu başka öğrenciler de merak ediyor olabilir. Bu açıdan da soru sormak çok faydalı. Yüksek sesle, çekinmeden soru sormak size, arkadaşlarınıza ve öğretmenize yani herkese faydalı olur. Ne kadar soru sorarsak o kadar kolay öğreniriz. Öğretmeniniz her soruya sabırla cevap veriyorsa bu çok iyi bir şey fakat soru sormanızdan hoşlanmıyorsa bunu eğitim kurumuna bildirmeniz gerekiyor. Çünkü bu gerçekten ciddi bir sorun. Soruları cevaplamayacaksa bir öğretmen ne işe yarar ki?
8. Temel beceri çok önemlidir. Bu soruya hemen cevap verin. 8 kere 9 kaç yapar? Bütün öğrencilerin bu soruyu düşünmeden cevaplayabilmesi gerekir. Çarpım tablosu gibi temel konularda sıkıntınız varsa matematiği öğrenmek için çok daha fazla çaba göstermeniz gerekir. Bir yolunu bulup çarpma ve bölme gibi temel işlemleri mutlaka çok iyi öğrenin.
9. Cebir çok önemlidir. Öğrencilerin doğrusal problemleri anlayabilmeleri ve soruları grafiğe aktarabilmeleri çok önemlidir. Eğim, doğru denklemleri, temel trigonometrik bağıntılar ve bunlar arası ilişkiler matematik için çok önemlidir. Hazır olduğunuzda bu konuları çok iyi öğrenmelisiniz. Çünkü en zor matematik soruları bile bu tür kavramlara hâkim olunarak çözülür. Acele etmeden, çalışarak güzelce kavramalısınız bu konuları.
Etiketler:
Son Eklenenler
- Tarımla İlgili Meslekler
- Matematiği İyi Olmayanlar Hangi Mesleği Seçmeli?
- Antropoloji Nedir?
- Dünyanın Kaç Türlü Hareketi Vardır?
- Toplumsal Düzeni Sağlayan Kurallar Nelerdir?
- Cumhuriyet Yönetiminin Değerleri Nelerdir?
- İklim ve Hava Olayları Arasındaki Fark
- 1 Asal Sayı Mıdır?
- Homeostasi nedir?
- 2 ile Bölünebilme Kuralı