Küresel Isınma Nedenleri ve Sonuçları - Webders.net

Küresel Isınma Nedenleri ve Sonuçları

05.09.2017 - 08:32

Yapılan araÅŸtırmalarda dünyada 15-20 yıl önceki bir yıllık ortalama sıcaklık ile günümüzdeki bir yıllık ortalama sıcaklığın aynı olmadığı görülmüÅŸtür. Dünyamızda sıcaklık her geçen gün biraz daha artmaktadır. Günümüzde iklim bilimciler (klimatologlar) sıcaklık artışı konusunda hemfikirdirler.

Küresel ısınma; atmosfere salınan bazı gazların etkisiyle dünya üzerinde yıl boyunca karada, denizde ve havada ölçülen ortalama sıcaklıklarda görülen artışa verilen isimdir.

küresel ısınma

Küresel Isınmanın Nedenleri

Küresel ısınmanın nedenlerini iki baÅŸlık altında toplayabiliriz:

  1. DoÄŸal nedenler
  2. Yapay nedenler

Şimdi bu nedenleri irdeleyelim.

DoÄŸal Nedenler

Küresel ısınmanın doÄŸal nedenleri üç tanedir. Bunlar:

  1. GüneÅŸ’in etkisi
  2. El Nino etkisi
  3. Dünya’nın presesyon hareketi

Şeklindedir. Şimdi bunlara daha detaylı bakalım.

GüneÅŸ’in Etkisi

Dünyamızın ısı ve ışık kaynağı GüneÅŸ’tir. GüneÅŸ’ten atmosferin üst kısımlarına gelen ışık demetlerinin tamamı yeryüzüne ulaÅŸmaz. Bir kısmı atmosfere, bulutlara ve yeryüzüne çarparak geri yansır. DiÄŸer kısmı ise atmosferi ve yeryüzünü ısıtır, aydınlatır.

GüneÅŸ’ten gelen ısı fazla olursa sıcaklık artar, az olursa azalır. Yani güneÅŸ doÄŸal olarak ısınmayı saÄŸlayan ana unsurdur. EÄŸer GüneÅŸ’ten gelen sıcaklık Dünya’dan kaybolan enerjiden fazla olursa gezegenimiz doÄŸal olarak ısınacaktır.

El Nino Etkisi

El Nino Güney Salınımları, küresel bir okyanus-atmosfer olayıdır. DoÄŸu Büyük Okyanusu yüzey sularının sıcaklığındaki büyük salınımların ve bunların yol açtığı atmosferik olayların genel adıdır.

El Nino süresince Orta ve DoÄŸu Tropikal Pasifik Okyanusu yüzey suları aşırı ısınması, akıntı sistemi deÄŸiÅŸmesi, okyanus üzerindeki hava kütlesinin ısınarak yükselmesinden dolayı da ÅŸiddetli yağışlar olmaktadır. Bu durum atmosferin genel dolaşımını bozmakta, bunun sonucu olarak dünyanın birçok yerinde beklenenin dışında kuvvetli hava olayları ve bunlarla iliÅŸkili doÄŸal afetler yaÅŸanmaktadır.

Okyanustaki yüzey sıcaklıklarının bu dönemde deÄŸiÅŸmesi yakındaki kıtalarda da etkili olmaktadır. Deniz ve kara yüzeyleri arasındaki sıcaklık farkı arttığından beklenmeyen kuvvetli meteorolojik olaylar kendini göstermektedir. El Nino’nun etkisi küresel boyuttadır. Sıcak (El Nino) ve soÄŸuk (La Nina) dönemlerde Tropikal ve Tropikal dışı kuÅŸaktaki hava dolaşımını oluÅŸturan alçak ve yüksek basınç merkezlerinin yerlerinde çok büyük deÄŸiÅŸiklikler olmaktadır.

Bu durumun uzun sürmesi hâlinde iklimde bozulmalar görülmektedir. Alçak basıncın etkili olduÄŸu yerlerde bol yağış, yüksek basınç alanlarında ise kuraklık kendini göstermektedir.

Dünya’nın Presesyon Hareketi

Sırp bilim adamı Milutin Milankoviç 1930’da Dünya’nın GüneÅŸ çevresindeki yörüngesinin her 95 bin yılda biraz daha basıklaÅŸtığını göstermiÅŸ, her 41 bin yılda Dünya’nın ekseninde doÄŸrusal bir kayma ve her 23 bin yılda dairesel bir sapma olduÄŸunu belirtmiÅŸtir.

Günümüzde bilim insanlarının çoÄŸu presesyon adı verilen Dünya’nın bu hareketinden dolayı zaman zaman soÄŸuk dönemler ve bu soÄŸuk dönemler içinde de 100 bin yıllık periyotlarda 10 bin yıl süreyle sıcak dönemler geçirdiÄŸini belirtmektedir. Sonuç olarak bu olay, dünyanın doÄŸal ısınmasının bir nedenini oluÅŸturmaktadır.

Yapay Nedenler

Karbondioksit, metan, azot oksitler, kloroflorokarbon gazları, ozon ve su buharı, yeryüzünden atmosfere yayılan ısı enerjisinin atmosferden tümüyle geçip uzaya kaçmasına engel olmakta, ısının atmosfere hapsedilmesine yani sera etkisine neden olmaktadır. Küresel ısınmanın temel nedeni atmosferdeki sera gazladır.

GeliÅŸmekte olan ülkelerin, enerji kaynağı olarak kömür, petrol ve doÄŸal gaz gibi fosil yakıtları tercih etmeleri, sera gazı emisyonlarını artırmaktadır. Bu gazların küresel ısınmadaki etkilerini ortadan kaldırmak için 1997’de uluslararası çerçevede Kyto Protokolü imzalanmıştır.

Sera Gazları

Karbondioksit: Fosil yakıtların sanayide kullanılması sonucu atmosfere karışmaktadır. Atmosfere karışan karbondioksitin % 80-85 i fosil yakıtlardan, % 15-20 si canlıların solunumundan ve mikroskobik canlıların organik maddeleri ayrıştırmasından kaynaklanmaktadır.

Metan: Organik artıkların oksijensiz ortamda ayrışması (anaerobik ayrışma) sonucunda meydana gelmektedir.

BaÅŸlıca kaynakları pirinç tarlaları, çiftlik gübreleri, çöp yığınları ve bataklıklardır. Metan moleküllerinin ömrünün ve miktarının az olması nedeniyle küresel ısınmadaki etki payı % 13 civarındadır.

Azot oksitler: Kaynağı egzoz gazları, fosil yakıtlar ve organik maddelerdir. Bu maddelerin küresel ısınmadaki payı % 5 civarındadır.

Kloroflorokarbon gazları: Spreylerdeki püskürtücü gazlar, soÄŸutucu aletlerde kullanılan gazlar ve bilgisayar temizleyicileri, bu gazların baÅŸlıca yapay kaynaklarıdır. Bu kaynakların küresel ısınmadaki payı % 22 civarındadır.

Ozon: Yeryüzüne yakın atmosfer tabakalarındaki ozonun baÅŸlıca kaynağı, egzoz gazlarının 2/3 ünü oluÅŸturan azot oksitlerin ultraviyole ışınları ile reaksiyona girmesidir. Ozonun küresel ısınmadaki sera etkisi % 7 civarındadır.

Su buharı: Küresel ısınmada sera etkisi bakımından en baÅŸta gelir. Ancak yeryüzüne yakın atmosfer içindeki miktarı çok nadir hâllerde yükselir. Bol miktarda bulunduÄŸu atmosfer katmanı genellikle bulutların oluÅŸtuÄŸu yükseklerdeki atmosfer tabakalarındadır. O nedenle daha çok güneÅŸten gelen ışınları tutmada ve yükseklere yansıtmada etkilidir.

Sıcaklık: CoÄŸrafi koÅŸulları ve diÄŸer atmosfer olaylarını en yakından kontrol eden iklim elemanıdır. Ä°nsan yaÅŸamı üzerinde doÄŸrudan etkilidir. Ä°nsanların yaÅŸama alanlarını, yerleÅŸmeyi, kültürel, sosyal ve ekonomik etkinliklerini, beslenme, giyinme ve ısınma gibi ihtiyaçlarını etkiler.

1976 yılından beri yeryüzündeki yıllık ortalama ısı deÄŸeri hızla artmaktadır. Bu artış son 50 yıl içinde çoÄŸunlukla insanlardan kaynaklanan sera gazlarındaki artışa baÄŸlanmıştır. Ä°nsanoÄŸlunun tüketme çılgınlığı, ülkelerin daha fazla enerji üretmesine sebep olmakta, bu da atmosferin daha çok kirlenmesine yol açmaktadır.

Küresel Isınmanın Sonuçları

Küresel ısınma fiziksel olarak, deniz seviyelerinde yükselme, buzullarda erime, sıcak hava dalgaları ve su baskınları ile, biyolojik olarak bahar mevsiminin erken hissedilmesi ile kendini göstermektedir.

Meydana getirdiÄŸi fiziksel ve biyolojik iklim deÄŸiÅŸiklikleriyle küresel ısınma, ekonomik ve sosyal alanlarda toplum saÄŸlığını ciddi ÅŸekilde tehdit etmektedir. Bu etkiler; canlı türlerindeki çeÅŸitliliÄŸin azalması, yağış rejiminin deÄŸiÅŸimiyle oluÅŸan su baskınları ve kuraklığın artması, besin kaynaklarının ve temiz su kaynaklarının azalmasıdır. Su ve besin yetmezliÄŸi sebebiyle bir takım bulaşıcı hastalıklar hızla yayılmaktadır.

küresel ısınmanın sonuçları

Sıcaklık artışına baÄŸlı olarak polen mevsiminin uzaması da astım gibi hastalıkları tetiklemektedir. Ayrıca iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi insanın ruh saÄŸlığını da önemli derecede etkilemektedir. Kyoto Protokolü ve diÄŸer çevreci örgütlerin çalışmalarıyla küresel ısınma ile mücadelede yol kat edilmiÅŸ olsa da ısınmanın ve deniz seviyesinin yükselmesinin asırlar boyu sürmesi beklenmektedir.

Bu açından bakıldığında küresel ısınmanın gezegenimiz için çok ağır sonuçları olduÄŸu ortadadır. Küresel ısınmanın sonuçları maddeler halinde özetlenirse ÅŸöyle bir tablo ortaya çıkar:

  • Buzullarda erime
  • Deniz seviyesinde yükselme
  • Sıcak hava dalgaları
  • Su baskınları
  • Mevsim ve iklim deÄŸiÅŸiklikleri
  • Kuraklık
  • Biyolojik çeÅŸitliliÄŸin azalması

Sorunun Çözümü ve Önlemler

Küresel ısınma, günümüzde tüm dünyanın sorunudur. Hükümetler sorunun çözümü için maddi kaynak ayırmazlar ve bu konuda kararlı ve etkili olmazlarsa bireysel çabalar asla yeterli olmayacaktır. SanayileÅŸmede tüketilen enerjide deÄŸiÅŸikliÄŸe gidilmesi ve önlemler alınması gerekmektedir.

Fabrikalarda enerji kayıpları önlenmeli, geri dönüÅŸüm sistemleri oluÅŸturulmalı ve zararlı gazları salan sistemler deÄŸiÅŸtirilmelidir.

Fosil yakıtlar yerine güneÅŸ, rüzgâr, jeotermal, biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek önemlidir.

Bunun yanında saÄŸlık yöneticileri halk saÄŸlığı stratejileri geliÅŸtirmelidirler. Toplum duyarlılığını artırmak için halka yönelik eÄŸitim seminerleri ve konferanslar verilmelidir.


Etiketler:
  • ekoloji    
  • Yorumlar
    Yorum Yap