Fizik Nedir? - Webders.net

Fizik Nedir?

29.07.2017 - 12:07

Fizik dersini hepimiz biliyoruz. Bu derste karşımıza çıkan ÅŸeyleri de biliyoruz. Ancak fizik nedir sorusunu yanıtlayabiliyor muyuz? FiziÄŸin kısaca tanımını birçoÄŸumuz yapamaz eminim. Bu yazıda fiziÄŸi ele alacağız. Fizik bilimi ne ile uÄŸraşır ve neleri inceler bunları göreceÄŸiz. Fizik dersine giriÅŸ yapmak isteyenler fiziÄŸin doÄŸası konusundan baÅŸlayabilirler.

fizik nedir

Bilimsel düÅŸünmeye ve bu bilimsel düÅŸünmeyi uygulamaya koymaya fen; canlı ve cansızların yapılarını, iÅŸlevlerini ve birbirleriyle olan iliÅŸkilerini inceleyen bilimlere fen bilimleri denir. Fen bilimleri; fizik, kimya ve biyoloji olmak üzere üçe ayrılır:

Fizik: Evrenin yapısını, evreni oluÅŸturan en küçük temel parçacıklardan baÅŸlayarak en büyük galaksilere kadar tüm madde ve özellikleri ile deÄŸiÅŸim ve etkileÅŸimlerini inceleyen; doÄŸadaki olayların iÅŸleyiÅŸine hükmeden en genel yasaları bulan ve bu yasaları insan için kullanan bilim dalıdır.

Kimya: Maddelerin yapısını ve birbirleri ile olan etkileşimlerini inceleyen bilim dalıdır.

Biyoloji: Canlı yapısı, hücre ve hücre içinde geçen temel hayat olayları ile canlıların davranışlarını, çevreleri ile olan iliÅŸ kilerini ve yeryüzündeki dağılımlarını inceleyen bilim dalıdır.

DoÄŸa olaylarından; canlı varlıklarla ilgili olanlar biyolojinin, maddenin yapısal özellikleri ile ilgili olanlar kimyanın, maddenin yapısal özellikleri dışında kalan özellikler ve bunun üzerinde gerçekleÅŸen olaylar fiziÄŸin konusudur.

Fiziğin Alt Dalları

FiziÄŸi ele alırken bölümlere ayırıp inceleriz. FiziÄŸin alt dalları:

Mekanik: Klasik mekanik ya da Newton mekaniÄŸi diye de adlandırılır. Atomlarla karşılaÅŸtırıldığında oldukça büyük cisimleri ve ışık hızından çok daha düÅŸük hızlarla hareket eden sistemleri inceler. Mekanik, kuvvetlerin etkisi altında kalan cisimlerin hareketini ve durgun hâllerini inceleyen bilim dalıdır.

Elektrik: Elektrik, elektriksel yükün varlığı ve akışında meydana gelen çeÅŸitli olayları tanımlayan sözcüktür. Elektriksel yük, elektriksel potansiyel, elektrik akımı gibi temel kavramları açıklar. Cisimler üzerinde bulunan hareketsiz yükler, durgun elektriÄŸi oluÅŸturur. Yük, hareket ettiÄŸinde akım oluÅŸur.

Manyetizma: Demir, nikel, kobalt gibi maddeleri çekme özelliÄŸi olan maddelere “mıknatıs” denir. Yüklü parçacıklar arasındaki elektromanyetik kuvvet, doÄŸadaki temel kuvvetlerden biridir. Manyetizma bu kuvvetlerin baÅŸlıca özelliklerini, yüklü parçacıkların manyetik alanda hareketini, manyetik alanın özelliklerini ve kaynağını inceleyen bir fizik dalıdır.

Atom FiziÄŸi: Maddenin yapısına inildiÄŸinde molekül ve atomlarla karşılaşılır. Atom fiziÄŸi, bu yapıyı aydınlatmaya çalışan fiziÄŸin bir dalıdır. Atomlar çok küçük olduÄŸundan özellikleri ancak dolaylı deney teknikleriyle anlaşılabilir. Tüm kimyasal elementler, özgün dalga boylarında ışınımlar veren tayflar gösterir. Atom fiziÄŸi, bu tayflardan yararlanarak maddenin yapısını aydınlatır.

Termodinamik: Termodinamik, fiziksel olayların oluÅŸum koÅŸullarını ve ara etkileÅŸimlerini, enerji ve entropi deÄŸiÅŸimleriyle inceleyen bilim dalıdır. Özellikle sıcaklık ve ısı kavramlarını, ısı aktarımını, ısı iletkenliÄŸini, genleÅŸmeyi ve ısı ile diÄŸer enerji biçimleri arasındaki dönüÅŸümleri inceler. Termodinamik, fiziÄŸin enerji ve enerjinin ÅŸekil deÄŸiÅŸtirmesiyle uÄŸraÅŸan kolu olarak tanımlanır.

Optik: OptiÄŸin konusu; ışığın doÄŸası, özellikleri ve madde ile olan etkileÅŸmeleridir. Buna baÄŸlı olarak giriÅŸim, kırınım, polarlama, yansıma ve kırılma gibi ışık yasalarını araÅŸtırır. Mercek, dürbün, teleskop, mikroskop gibi optik araçların yapımı ve geliÅŸtirilmesi de optiÄŸin konusudur.

Nükleer Fizik: Atomdan yaklaşık on bin kez küçük olan atom çekirdeÄŸinin yapısını, temel özelliklerini, parçacık yapısını, baÄŸ enerjisini, manyetik, elektrik, dinamik özelliklerini ve kararsız çekirdeklerin ışımalarını araÅŸtıran bilim dalıdır. Kararsız radyoaktif çekirdekler; alfa parçacığı, beta parçacığı, kütlesiz nötrinolar, pozitronlar gibi parçacıklar da salarlar. Çekirdek tepkimeleri ve nükleer kuvvetler bu alanda incelenir.

Katıhâl FiziÄŸi: Katıhâl fiziÄŸi, ÅŸekil deÄŸiÅŸtiremez maddelerle veya katılarla ilgilenir. Maddelerin elektriksel, manyetik, optik ve esneklik özelliklerini araÅŸtıran fiziÄŸin bir dalıdır. Kristallerin oluÅŸumu, atomların kristaller içindeki yerleÅŸme düzeni, aralarındaki uzaklık, baÄŸ açıları, katıların ısı sığası, ısısal iletkenlik, ısısal genleÅŸme, elektriksel iletkenlik, iletkenler, yarı iletkenler, yalıtkanlar, süper iletkenler incelediÄŸi konulardan bazılarıdır.

Fizik Ne ile Uğraşır?

Fizik çalışmaları yapılırken maddenin boyutuna bakılmaz. Makro âlemden (ev ren, galaksiler, yıldızlar, gezegenler, Dünya) mikro âleme (moleküller, atom, çe kir dek, proton, kuark, mezon) kadar tüm maddelerin hareketleri ve bu hareketlerle ilgili olaylar fiziÄŸin ilgi alanına girer. FiziÄŸin geçerli olduÄŸu sınırları çizmek oldukça zordur. Çok genel bir ifade ile fizik; Dünya’ya uzaklığı 1023 m olan en uzak galaksiden tutun da maddenin temelini oluÅŸ turan atomdaki çekirdekte bulunan ve yarıçapı 10–15 m olan protona kadar tüm sis temleri, bu sis temlerin birbirleriyle ve çevreleriyle olan etkileÅŸmelerini inceler.

fizik ne ile uğraşır

Bilim ve teknolojideki yeni geliÅŸmeler, ilerleme ve keÅŸifler fiziÄŸin sınırlarını sürekli deÄŸiÅŸtirmektedir. Zira 1930’lu yıllarda sadece atomu oluÅŸturan proton ve nötron incelene bilirken günümüzde proton ve nötronu oluÅŸturan kuarklar hatta kuarklardan daha küçük olan mezonlar fiziÄŸin çalışma alanına girmiÅŸtir. Fiziksel büyüklükler arasındaki belirli bağıntılar, fizik yasaları olarak ortaya çıkar. Fizik yasaları, deneysel gerçekle re dayanmaktadır. Her fizik yasası belirli sınırlar içinde geçerlidir. ÖrneÄŸin atomdan daha küçük parçacıklar için nükleer fizik yasaları, düÅŸük hızda hareket için klasik fizik yasaları ve ışık hızına yakın hızlarda rölativisttik (göreceli, sonucu gözlemciye göre deÄŸiÅŸen) fizik yasaları kullanılır.

Temel doÄŸa bilimi olan fizik; evrenin sırlarını, madde yapısını ve bunların arasındaki etkileÅŸimleri açıklamaya çalışırken gözlem ve deney metodunu kullanır. Fizik, bilim olarak deneysel sonuçlara dayanmaktadır. Özünde deneysel bir bilimdir. Fizikte hipotezler öncelikle gözlem ve deneylerden elde edilen bilgiler üzerine kurulur. Hipotezlerin doÄŸruluÄŸu deneylerle kanıtlandığında teori adını alır. Bu teoriler, birkaç prensipten yola çıkarak birçok olayı birleÅŸtirip açıklar. Her yeni fizik teorisinin çıkış amacı, eski teorilerin açıklayamadığı gözlem sonuçlarını açıklamaktır. Eski teori kendi çizdiÄŸi sınırlar içinde geliÅŸerek belirli olayları açıklayabilir. Açıklayamadığı deney sonuçları ortaya çıktığında geçerliliÄŸini yitirir. Yeni bir teori ile bu olaylar açıklanmaya çalışılır. Her yeni teorinin temel düÅŸüncesinde fiziksel fikirler, idealleÅŸtirilmiÅŸ objeler, modeller, prensipler, temel denklemler, fizik sabitleri ve yeni terimler yer almaktadır. Yeni bir fizik teorisi, teorinin temelinde yatan deneyleri ve bilinen tüm deneysel olayları ispatlamak zorundadır.

Fizik, matematik gibi yalnız tasarlayıcı deÄŸil, aynı zamanda kurucudur ve teori ile deney arasında bütünleÅŸtirici bir rol oynar. Bundan dolayı fizikçileri deneysel ve teorik çalışanlar olarak sınıflandırmak hiç de yanlış olmaz. Fizik; gerek kökeni, gerekse incelediÄŸi konu bakımından doÄŸa ile iliÅŸkili olduÄŸundan doÄŸa bilimi olarak da tanımlanır.

Fizik biliminin insanlığa sunduÄŸu olanaklar saymakla bitmez. Bu olanaklar iki yönlüdür. Birincisi insanlığa faydalı yönü, ikincisi de zararlı yönüdür. ÖrneÄŸin uranyum ve plütonyum atomlarının parçalanmasıyla çok büyük bir enerji açığa çıkar. Bu enerji istendiÄŸinde insanlığın yararına sunularak elektriÄŸe veya herhangi bir enerji çeÅŸidine dönüÅŸtürülebileceÄŸi gibi atom bombası yapımında da kullanılabilir.

Atom bombası patladığı anda 1 milyon derecelik bir sıcaklık oluÅŸur. OluÅŸan sıcak hava, çevredeki her ÅŸeyi kavurur, ortaya çıkan radyasyon tüm canlı varlıkların zarar görmesine hatta o bölgedeki yaÅŸamın sona ermesine neden olur. Sonuç olarak; bilimin insanlığa sunduÄŸu olanaklar iyi amaçla kullanılmalı, kötü amaçla kullanımı engellenmelidir.

Fizik Bilimi ile Ä°lgili Örnekler

Fizik bilimi neleri inceler öÄŸrendik. Åžimdi öÄŸrendiklerimizle ilgili örnekler yapalım.

Örnek: AÅŸağıdakilerden hangisi fiziÄŸin alt dalları arasında yer almaz.

A) Biyofizik

B) Optik

C) Termodinamik

D) Mekanik

E) Manyetizma

Çözüm: Örnekte yer alan optik, termodinamik, mekanik ve manyetizma fizik alt dalları içerisindedir. Ancak biyofizik fizikle biyolojinin ortak çalıştığı baÅŸka bir bilimsel alandır. Bu durumda cevap A seçeneÄŸi olur.

Örnek: AÅŸağıdakilerden hangisi fiziÄŸin çalıştığı alanlardan biri deÄŸildir?

A) Isınan cisimlerin genleşmesi

B) Canlıların çoÄŸalması

C) Kuarklar ve mezonlar

D) Elektromanyetik olaylar

E) Işığın yapısı

Çözüm: B seçeneÄŸindeki canlıların çoÄŸalması baÅŸka bir fen bilimi olan biyolojinin çalıştığı alandadır. DiÄŸer seçenekler fiziÄŸin çalışma alanı içerisindedir. Dolayısıyla cevap B seçeneÄŸidir.


Etiketler:
  • fizik    
  • Yorumlar
    Yorum Yap