DNA'nın Kimyasal Yapısı

19.10.2016 - 17:55

DNA biyolojinin en temel moleküllerinden bir tanesidir. Hücrenin beyni olan DNA'nın, kimyasal yapısı hakkında yeterince bilgi sahibi olmak için bu yazıyı hazırladık. DNA'nın yapısı ile protein sentezi mekanizması birbiriyle ilgilidir. DNA hücreyi idare etme işini protein sentezi yoluyla yapar.

DNA'nın kimyasal yapısını incelemeden önce, DNA nedir diye kontrol etmemizde fayda var. DNA denince aklımıza sadece insan hücresiyle ilgili bir şey gelmemelidir. Yaşayan her canlının en önemli parçasıdır bu molekül. Aşağıdaki resimde DNA'nın yapısı bazlarıyla birlikte gösterilmiştir. Konuyu anlamak için bu resmi anlamanız yeterli olacaktır.

DNA'nın Kimyasal Yapısı

DNA ilk olarak 1869 yılında Friedrich Miescher tarafından keşfedildi. Buna rağmen DNA'nın yapısının anlaşılması için 85 yıl beklemek gerekti. James Watson ve Francis Crick adında iki arkadaş 1953 yılında DNA ile ilgili yaptıkları çalışma sonucunda Nobel ödülü aldılar. Bu bilim adamlarının çalışması biraz da Rosalind Franklin adındaki biyolog tarafından gerçekleştirilen çalışmalarına dayanıyordu.

DNA'nın Yapısında Neler Bulunur?

Çift katlı heliks modelinde iç içe girmiş iki sarmal bulunmaktadır. Bu sarmallar nükleotit denen yapılardan oluşmaktadır. Nükleotitler de kendi içerisinde üç bölmeden oluşur. Şeker, fosfat grubu ve organik baz. Şeker ve fosfat grubu DNA'nın omurgasını oluştururken bazlar ise iki zincirin birbirine tutunmasını sağlar. Yani DNA zincirleri birbirine organik bazlar ile bağlıdırlar.

DNA'nın dört organik bazı şöyledir:

  1. Adenin
  2. Timin
  3. Guanin
  4. Sitosizin

Bu dört baz kısaca A, T, G, S harfleriyle gösterilir. Sitozin İngilizce cytosine olduğu için bazen C harfiyle de gösterilir.

Organik bazlar birbirine bağlanırken adenin ve timin, guanin ve sitozin karşılıklı olacak şekilde bağlanırlar. Adenin ile timin arasında ikili, guanin ve sitozin arasında üçlü hidrojen bağı bulunur.


Etiketler:
  • biyoloji    
  • kimya    
  • Yorumlar
    Yorum Yap