Lenf Damarları

14.10.2016 - 20:57

Lenf damarları lenf sistemi altında bulunan ve dokulardan lenf sıvısını uzaklaştıran yapılardır. Lenf damarları yapı olarak kan damarlarına benzerlik gösterir. Bu damarların temel farkı kan taşımamalarıdır. Lenf damarlarının taşıdığı sıvı lenf sıvısı dediğimiz bir sıvıdır. Bu sıvı kan damarlarından kılcal yataklarda ayrılan kan plazmasını içerir. Bu sıvı dokular arasında hücreyi saran bir akışkan olarak görev yapar.

lenf damarları

Lenf damarları lenf sıvısını bir araya getirmek ve bu sıvıyı filtrelemek ile görevlidir. Filtreleme işlemi yapıldıktan sonra lenf sıvısı tekrardan kan dolaşımına dahil olur. Bu da dokularda sıvı birikmesini önleyerek ödem oluşumuna çözüm getirir.

Lenf Damarlarının Yapısı

Lenf damarlarının yapısı vücuttaki diğer damarların yapısına benzer. Üç katmanlı olan lenf damarlarında iç kılıf orta kılıf ve dış kılıf bulunur. Bu katmanları orijinal isimleriyle öğrenelim.

Tunica intima: Lenf damarlarının iç yüzeyinde bulunur. Düz epitel hücrelerinden meydana gelmiştir. Bu katmanda bazen sıvının geri kaçmasını önlemek amacıyla ortaya çıkmış kapakçıklar bulunur.

Tunica media: Lenf damarlarının orta kısmını oluşturan katmandır. Düz kaslardan ve esnek liflerden meydana gelmiştir.

Tunica adventitia: Lenf damarlarının dayanıklı dış yüzeyidir. Bağ dokusu ile birlikte elastik ve kollojen lifler içerir. Damarların diğer yapılara değme noktası bu katmandır.

Lenf damarlarının en küçüklerine lenf kılcalları denir. Bu kılcallar merkezi sinir sistemi, kemik iliği ve damarsız dokular dışında vücudunun birçok yerinde bulunur. Bir tarafları kapalı olan bu damarların ince duvarları vardır. Bu sayede akışkan sıvı kan kılcallarına geçiş yapabilir.

Lenf damarları aynı zamanda lenfi lenf düğümlerine taşır. Burada sıvı bakteri ve virüs gibi patojenlerden arındırılır. Lenf düğümleri lenfosit denen bağışıklık sistemi hücrelerinin ana merkezidir.

Lenf ve Kan Dolaşımı Arasındaki Farklar

Yukarıda lenf damarlarının kan damarları ile yapısal olarak oldukça benzediklerini söyledik. Ancak arada ciddi farklar da mevcuttur. Örneğin lenf damarları kan damarlarına göre daha geniştir. Ayrıca bu damarlardaki sıvı vücut boyunca değil daha dar bir alanda dolaşım yapar.

Kardiyovasküler sistemde kan ana merkezden pompalanarak bütün vücuda yayılır. Lenf dolaşımında böyle bir sistem kullanılmaz. Lenf damarlarının yapısında bulunan kaslar ve kapakçıklar ile birlikte iskelet kaslarının hareketi dolaşımı sağlar. Sıvı basıncının değişmesi de lenf dolaşımı için itici bir güçtür.

Lenf dolaşımı Kan dolaşımı
Büyük çaplı damarlar Küçük çaplı damarlar
Pasif hareket Merkezden pompalanma
Bölgesel dolaşım Bütün vücutta dolaşım
Lenf taşınır Kan taşınır

Dolaşımda lenf kılcallarıyla alınan sıvı lenf damarları aracılığıyla lenf düğümlerine aktarılır. Ardından bazı işlemlerden geçen sıvı tekrar kan dolaşımına katılır.


Etiketler:
  • biyoloji    
  • Yorumlar
    Yorum Yap