Fotosentez Yapan Organizmalar
Bazı canlılar güneşten enerji alıp bunu organik bileşik üretmek için kullanma yeteneğine sahiptir. Güneş enerjisini alıp organik bileşikler içerisine kimyasal enerji olarak kaydetme işlemine fotosentez denir. Fotosentez konusu biyoloji açısından bilmemiz gereken önemli konulardan biridir. Fotosentezde elde edilen organik moleküller sadece üreticiler için değil aynı zamanda tüketiciler için de çok önemlidir. Çünkü tüketiciler yaşama devam edebilmek için organik molekülleri tüketicilerden alırlar.
Fotosentez yapan organizmalar aynı zamanda fotosentetik canlılar olarak da adlandırılırlar. Bu canlılar yüksek yapılı bitkilerden olduğu gibi bazı protista ve algerden meydana gelirler.
Fotosentez yapan canlılar şöyledir:
- Bitkiler
- Algler
- Siyanobakteriler
- Öglena
Fotosentez ile ışık enerjisini kullanma sadece ışığa duyarlı pigmenti olan canlıların yapabileceği bir olaydır. Organik besin üretmenin kemosentez adında bir yolu daha vardır. Bu yöntemde güneş enerjisine ve güne ihtiyaç yoktur.
İnsanlar bitkileri ve hayvanları tüketirler. Hayvanlar ise yine bitkileri tüketirler. Bitkilerdeki besinler de fotosentez yoluyla oluşur. Hepimizin kullandığı enerjinin kaynağı fotosentezdir diyebiliriz.
Fotosentez yapan organizmalar fotosentez için güneş eşerjisinin yanında su, karbondioksit ve minareller de kullanırlar. Fotosentez sonucunda oksijen açığa çıkar. Bu oksijeni de biz kullanırız. Yani fotosentez çıktıları olan oksijen ve organik besin bizim için hayati öneme sahiptir.
Fotosentez yapmayan canlılar şunlardır:
- Çoğu bakteriler
- Hayvanlar
- Mantarlar
- Bazı protistalar
Bu canlılar fotosentez yapmadıkları için diğer canlıları tüketmek durumundadırlar.
Etiketler:
Son Eklenenler
- Tarımla İlgili Meslekler
- Matematiği İyi Olmayanlar Hangi Mesleği Seçmeli?
- Antropoloji Nedir?
- Dünyanın Kaç Türlü Hareketi Vardır?
- Toplumsal Düzeni Sağlayan Kurallar Nelerdir?
- Cumhuriyet Yönetiminin Değerleri Nelerdir?
- İklim ve Hava Olayları Arasındaki Fark
- 1 Asal Sayı Mıdır?
- Homeostasi nedir?
- 2 ile Bölünebilme Kuralı