Milli Edebiyat Sanatçıları
Toplumların zor dönemlerinde büyük sanatçıları çıkar. Bu genel kaide çoğu toplum için geçerlidir. Bizde de milli edebiyat sanatçıları aynı özelliktedir. Edebiyatımızı incelerken dönemlere ayırırız. Batı etkisindeki Türk edebiyatı Tanzimat edebiyatı ile başlamaktadır. Milli edebiyat döneminde büyük sanatçılarımız edebiyatla milli mücadeleye destek olmuşlardır. O yıllarda yaptıkları çalışmalarla halkın daha iyi motive olmasını sağlamışlardır. Ayrıca edebiyatçıların halk üstünde etki ve yönlendirme gücü de bulunmaktadır. O dönemde basının bugünkü kadar gelişmediğini düşünürsek ünlü kişiler çok daha önemli durumdaydılar. Halide Edip meydanlardan kitleleri galeyana getirecek konuşmalar yapıyordu.
Milli edebiyat dönemi sanatçılarımız o dönemde de hem milli mücadele alanında hem de diğer alanlarda önemli eserler vermişlerdir. Edebiyat dersinde biz edebiyat tarihini detaylı bir şekilde görürüz. Milli edebiyat ders müfredatında yer alan önemli konulardan biridir. Milli edebiyat dönemi sanatçılarının listesi aşağıdadır.
- Ziya Gökalp
- Fuat Köprülü
- Mehmet Emin Yurdakul
- Ömer Seyfettin
- Yakup Kadri Karaosmanoğlu
- Reşat Nuri Güntekin
- Halide Edip Adıvar
- Refik Halit Karay
- Ahmet Hikmet Müftüoğlu
- Ali Canip Yöntem
- Necmettin Halil Onan
- Rıza Tevfik Bölükbaşı
Yukarıdaki listede yer almadığı halde bu dönemde önemli işler yapan bağımsız sanatçılar da vardır. Örneğin Mehmet Akif Ersoy İstiklal marşı şairidir. Çanakkale destanı ile ilgili yazdığı şiir insanlara vatan bilincini daha da aşılamıştır.
Milli Edebiyat Sanatçılarının Önemli Eserleri
Milli edebiyat sanatçılarını önemli kılan eserlerinin başarısıdır elbette ki. Milli edebiyatın temelini Selanik’te çıkan genç kalemler dergisi atmıştır. Ömer Seyfettin, Ziya Gökalp, Mehmet Emin Yurdakul beraber bu girişimde bulunmuşlardır. Milli edebiyat dönemi sanatçıları çoğunlukla ülkenin kurtuluşunu Türkçülük fikrinde buldular. Bu nedenle de eserlerinde milli unsurları ön plana çıkaran bir anlatım görülmektedir.
Ziya Gökalp Kızıl Elma, Altın Işık ve Yeni Hayat şiirleriyle milliyetçiliği başarılı bir şekilde işlemiştir.
Mehmet Emin Yurdakul, yine benzer konuları Tan Sesleri, Turan’a Doğru, Ey Türk Uyan adlı eserleriyle ifade etmiştir.
Halide Edip Adıvar, Turan, Handan, Vurun Kahpeye, Sinekli Bakkal gibi çok başarılı eserler ortaya koymuştur.
Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Kiralık Konak, Hüküm Gecesi, Sodom ve Gomore, Yaban gibi eserleri oldukça başarılıdır ve döneminin yapısını oldukça iyi bir şekilde yansıtmaktadır.
Milli edebiyat akımı içinde yer almamış Mehmet Akif Ersoy gibi yazarlar Türkçülük fikrini benimsememelerine rağmen memleketin kurtuluşu için kendi mecralarında yazdıklarıyla çalışmalarda bulunmuşlardır. Edebiyat açısından önemli olduğu halde Milli edebiyat dönemini yansıtmayan sanatçılarımızın eserleri de vardır. Ayrıca çeşitli dergilerde günlük yazılarla insanları örgütlemeye çalışmış bazı yazarlarımızın eserleri de derlenmemiştir.
Genç kalemler dergisi yazarlarından Ziya Gökalp ve Ömer Seyfettin çok genç yaşta vefat etmişlerdir. Bugün dahi Ziya Gökalp Türkçülük fikrinin kurucusu olarak görülmektedir. Yazdığı eserler Atatürk dahil birçok kişiyi etkilemiştir. Ömer Seyfettin de yine aynı şekilde birçok önemli eserler ortaya koymuştur.
Etiketler:
Son Eklenenler
- Tarımla İlgili Meslekler
- Matematiği İyi Olmayanlar Hangi Mesleği Seçmeli?
- Antropoloji Nedir?
- Dünyanın Kaç Türlü Hareketi Vardır?
- Toplumsal Düzeni Sağlayan Kurallar Nelerdir?
- Cumhuriyet Yönetiminin Değerleri Nelerdir?
- İklim ve Hava Olayları Arasındaki Fark
- 1 Asal Sayı Mıdır?
- Homeostasi nedir?
- 2 ile Bölünebilme Kuralı