Kimya Mühendisliği
İnternet sitemizde bölümlerin hepsini tanıtmaya çalışıyoruz. Ancak sayısal takipçilerimizin çokluğu ve benim de bizzat mühendis olmam hasebiyle bu işte mühendislik bölümlerine başlangıçta biraz ağırlık vermeyi planlıyoruz. Şimdi sizlere kimya mühendisliği bölümünü imkân bulduğumuz ölçüde anlatmaya çalışacağız.
Şöyle ki, birçok üniversitede olan bu bölüm öğrenciler arasında da pek bilinmiyor. Hatta birçok kişi kimya mühendisliği neye yarar ya da kimya mühendisi ne iş yapar gibi sorular sormaktadır.
Bu soruların bir nebze giderilmesi adına burada kimya mühendisliğini tanıtmak istiyoruz. Ancak buna geçmeden önce eğer kimya mühendisliği sizin ilginizi doğrudan çekmiyorsa veya merak etmiyorsanız aşağıdaki mühendislik dallarına da bakıp inceleyebilirsiniz.
Yukarıdaki mühendislik dalları da yine mühendisliğin dinamosu denilebilecek derecede önemli mühendislik dallarıdır. Ancak biz şimdi kimya mühendisliği üzerinde duracağız.
Kimya Mühendisleri Ne İş Yapar?
Öncelikle mühendisliğin büyük bir bölümü fabrika tarzı yerlerde büyük çaplı üretimler içindir. Zaten mühendislik de üretim, döküm işleri için ortaya çıkmış nispeten yeni bir alandır. Kimya mühendisliğinin önemi ise üretim yapılan bir sürü alanda kimyasal süreçlerin olmasıdır.
Örneğin evinizde kullandığınız şeylere bir bakın. Şampuan, sabun, deterjanlar, temizleyiciler bütün bunlar fabrikalarda seri üretimle çıkmaktadırlar. Aynı zamanda bütün bunlar doğrudan kimya bilgisinin ürünüdürler. İşte böyle şeylerin üretiminde kimya mühendisleri doğrudan sorumlu olmaktadırlar.
Sadece kimyasal üretiminde değil, aynı zamanda içerisinde kimyasal süreçler olan diğer üretimler için de kimya mühendisliği önemlidir. Kimya mühendisi sadece kimya dersi alan biri değildir. Üretimde kimyanın devreye girmediği alan çok azdır. Aslında kimyanın ne denli hayat içinde bir şey olduğunu anlasak belki de kimya mühendisliğini daha iyi anlayabilecektik.
Çok anlaşılmayan bu bölüm çok iyi kavranmadığı için belki de yukarıda saydığımız mühendislik bölümlerine nazaran daha düşük puanla öğrenci almaktadır. Puanı çok aşırı düşük olmasa da bir sayısal öğrencisinin iyi bir çalışma sistemiyle rahatlıkla kazanabileceği bölümler arasında yer almaktadır.
Kimya mühendisi ne iş yapar sorunu soranların bazıları meraktan sormasına rağmen bu soruyu birçok kişi kaygıyla sormaktadırlar. Çünkü bu bölümü tercih edecek öğrenciler en çok bunu merak etmektedirler. Gelir ve para kazanma kaygısı tabi ki en önemli şeylerden biridir. Kimya mühendisliğinin iş alanı büyük oranda üretim tesislerine dayanıyor.
Yani kimyasal süreçlerin üretimde olduğu alanlarda üretimi kontrol etmek bir kimya mühendisinin görevidir. Ancak kafanıza hemen üretim bandının başında duran biri gelmesin. Çünkü bütün mühendisliklerde olduğu gibi kimya mühendisliğinde de yönetici olmak için istekli ve çabalı olmanız yetmektedir. Tabi biraz da şansın rol oynadığını göz önünde bulundurmak gerekir.
Kimya mühendisi olmak isteyen bir öğrencinin kimya mühendisliği bölümünü tercih etmek için taşıması gereken özelliklerin en önemlileri şunlardır. Tabi ki mühendislik olduğu için sayısal alt yapı, kendini iyi ifade etme, dil öğrenme kabiliyeti ve iş disiplini. Bunlar varsa eğer kimya mühendisliğini okuyarak biraz da problem çözme yetisi kazanırsınız. İstekli olduktan ve öğrenmeyi sevdikten sonra kimyayı da iyi öğrenir ve iyi bir kimya mühendisi olursunuz.
Kimya Mühendisliği Maaşları
Kimya mühendisliği maaşları da bu meslekle alakalı en çok merak edilen konulardan biridir. Merak edenlerle ilgili kısaca birkaç şey söyleyelim.
Öncelikle özel sektörde çalıştığınız zaman maaş düzeyi birçok faktöre göre değişiyor. Yeni mezun bir mühendisseniz ve kötü bir firmaya düşerseniz başlangıç maaşınız düşük olur. Ancak bu her zaman maaşınızın aynı kalacağı anlamına gelmez. Yüksek maaş için bilgi ve tecrübe gereklidir.
İddialı bir kimya mühendisi bir üretim tesisinde ya da bir ticari kuruluşta idareci olduğu zaman gerçekten iyi maaşlar alabilir. Bu da yabancı dil bilgisi, iletişim becerisi, sorun çözebilme, iş tecrübesi gibi birçok faktöre bağlıdır.
Kısacası bu meslekle ilgili net rakam telaffuz etmek zor görünüyor. Çünkü maaşlar farklılık gösterebiliyor.
Etiketler:
Son Eklenenler
- Tarımla İlgili Meslekler
- Matematiği İyi Olmayanlar Hangi Mesleği Seçmeli?
- Antropoloji Nedir?
- Dünyanın Kaç Türlü Hareketi Vardır?
- Toplumsal Düzeni Sağlayan Kurallar Nelerdir?
- Cumhuriyet Yönetiminin Değerleri Nelerdir?
- İklim ve Hava Olayları Arasındaki Fark
- 1 Asal Sayı Mıdır?
- Homeostasi nedir?
- 2 ile Bölünebilme Kuralı