Ehliyette Yeni Dönem Geldi
Yaklaşık 6 7 senedir yoğun bir şekilde tartışılan ve sürekli geleceği iddia edilen yeni dönem ehliyet uygulaması 2016 başı itibariyle yürürlüğe girdi. 2015 yılının son aylarında bu yeni hüküm kapsamına girmemek için ehliyet başvurularında ciddi bir yoğunluk yaşandı. Yıllarca stajyer ehliyet dönemi gelecek deniyordu. Bu durum da adaylarda paniğe neden oluyordu. Ancak 2016 yılının Ocak ayı başından bu yana yeni ehliyet sistemi devreye girmiş oldu. Sürücü belgesi almakla ilgili bir sürü madde değişmiş oldu. Örneğin eski sistemde sürücü kursu aracılığıyla aldığınız Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikanızı emniyete götürerek sürücü belgesi alıyordunuz. Bunun için önceden emniyetten randevu almanız da gerekiyordu. Yeni yönetmelikte ise aşamalı olarak bu yetki emniyet müdürlüğünden alınıp nüfus müdürlüklerine devredilecek. Yeni dönemde alınan sürücü belgeleri yurt dışında da geçerli olabilecek. Dolayısıyla sürücü belgesi sahibi olmak için gereken prosedür Avrupa ülkeleri ile aynı kriterleri taşıyacak. Zaten son dönemlerde ehliyet almanın zorlaştığı da dilden dile dolaşıyordu. Mevcut sürücü belgeleri de aşamalı olarak yeni tip sürücü belgelerine dönüştürülecek.
Yeni Sürücü Belgesi İçin İstenen Evraklar
Yeni sürücü belgesi almak için istenen ön belgelen ise şöyle. Doktordan alınan “sürücü olur” sağlık raporu, 1 biyometrik fotoğraf, parmak izi, kâğıt ve hizmet bedeli olan ücretin bankaya yatırıldığını gösteren hesap belgesi.
Yeni dönemde ehliyetler tek bir merkezde basılacak ve adaylara posta yoluyla ulaştırılacak. Ayrıca alınan sürücü belgesi kullanılacak araç cinsine göre 10 yıl veya 5 yıl süreyle geçerli olacak. Bu dönemden itibaren ilk ehliyetlerini alan ya da iptal edilmiş ehliyetini tekrar çıkarmış olan adaylar 2 yıl süreyle aday sürücü (stajyer) konumunda olacaklar. Ehliyet yenileme süresi dolan sürücüler gerekli sağlık kontrollerini yapıp sürücü belgelerini yenileyebilecekler. Bu aşama sürücü belgesinin ilk alındığı aşama gibi zorlu bir aşama olmayacak. Sürücü belgesinin yurt dışında da geçerli olabilmesi için standart kabul edilen aşamaların hepsi yerine getirilecek. Amaç ise her gün birçok can alan trafik kazalarının önüne geçebilmektir.
Yeni dönemde ehliyet sınıf sayısı da epey artmış bulunuyor. Eskiden 9 sınıf olan sürücü belgeleri artık 17 sınıftan oluşuyor. Eskiden var olmayan D1 veya BE sınıfı ehliyetler de artık hayatımıza girecek. İş makinesi kullanabilmek için ise G sınıfı ehliyete ihtiyaç duyulacak.
Ehliyet (sürücü belgesi) alabilmek için geçerli sınav aşamalarında ciddi bir değişiklik bulunmuyor. Yine adaylar belirli bir teorik sınavdan sonra direksiyon sınavına girecekler. Direksiyon sınavında yapılması gerekenler ise ilgili yönetmelikte belirtilen hükümler çerçevesinde olmaya devam edecek. Sınav komisyonlarının sürücüleri hak etmedikleri halde geçirmeleri trafik kazalarına davetiye çıkardığı için Milli Eğitim Bakanlığı müfettişleri ilgili komisyonları denetleyecek. Şu anda da var olan bu denetimlerin artması beklenmektedir.
Etiketler:
Son Eklenenler
- Tarımla İlgili Meslekler
- Matematiği İyi Olmayanlar Hangi Mesleği Seçmeli?
- Antropoloji Nedir?
- Dünyanın Kaç Türlü Hareketi Vardır?
- Toplumsal Düzeni Sağlayan Kurallar Nelerdir?
- Cumhuriyet Yönetiminin Değerleri Nelerdir?
- İklim ve Hava Olayları Arasındaki Fark
- 1 Asal Sayı Mıdır?
- Homeostasi nedir?
- 2 ile Bölünebilme Kuralı