Üniversiteye Hazırlık Süreci

14.01.2016 - 00:27

üniversiteye hazırlık

Üniversiteye hazırlık denince çoğu zaman üniversiteye giriş sınavlarına hazırlanılan en yoğun dönem olan sınav öncesi süreç gelir. Oysaki başarılı öğrencilerin tamamı daha liseye başlarken rakiplerinin önündedirler. İyi liselerin başarı oranlarının da iyi olması aslında liselerde verilen eğitimden çok o liselere giren öğrencilerin zaten başarılı oluşudur. Üniversiteye hazırlık öğrencinin kendine belirlediği hedef doğrultusunda çalışmaya başladığı ilk anda başlar. Üniversiteye kayıt yaptırana kadar da devam eder. Bu nedenle üniversite öncesi öğrenciliği bütünüyle üniversiteye hazırlık süreci olarak görebiliriz.  Üniversitenin ilkokul, ortaokul ve liseden farkı temel eğitimleri değil alan eğitimleri aldığınız yer olmasıdır. Size tam anlamıyla bir meslek kazandırıp hayata hazırlar. Bu nedenle üniversite öncesi eğitim hem üniversiteyi kazanmak için hem de üniversitede eğitimde gerekli olacak bilgileri edinmek için gereklidir. Yani kısaca bütün bir öğrencilik üniversiteye hazırlıktır diyebiliriz. Bu süreçte erken başlayan tabii önde oluyor. Ders çalışmayı ertelemek başarısız öğrenci davranışıdır.

Üniversiteye hazırlıkta erken başlamanın önemi

Maalesef bazı durumlarda okuldaki dersleri takip etmek çok yüksek bir başarı elde etmeye yetmiyor. Üniversiteye hazırlık sürecinde eğer okuduğunuz lise kalitesiz bir okulsa o okulda başarılı olsanız bile sadece kendi arkadaşlarınızın önüne geçmiş olursunuz. Oysaki dışarıda sizin rakibiniz olan oldukça kapasiteli bir kitle de mevcuttur. Bu nedenle hangi seviyede olursanız olun okul derslerinin yanında liseye başladığınız andan itibaren üniversite sınavlarına hazırlık programınız olsun. Bir öğrenci lisenin ilk sınıfında üniversite sınavda ne sorulduğunu bilmiyorsa tabii ki haliyle üniversiteye ilgisi yoktur diyebiliriz. Başarılı olacak öğrenci erkenden düşünmeye başlayan ve plan yapan öğrencidir. Gerçekten de üniversiteye giriş sınavlarına baktığımızda başarı için gerekli olan temel düzeyin ortaokul seviyesi olduğunu görürüz. Ortaokul düzeyinde iyi bir eğitim almış öğrenciler sınava hazırlık maratonunda ciddi bir hızla mesafe kat edebilirler. Durumu şöyle bir örnekle açıklayalım. Siz son sınıfa kadar hiç çalışmadınız ve lise son sınıfta iyi bir üniversitenin gerekli olduğu kanısına vardınız. Bu durumda çözmeniz gereken testler Türkçe, matematik, tarih gibi temel derslerdir. Eğer bir öğrenci rasyonel sayılarda işlem yapamıyorsa nasıl türev ve integral çözüp doktor olsun? Öyle öğrenciler görüyoruz ki daha çarpım tablosunu bilmediği halde lise son sınıfa gelmeyi bir şekilde başarmış ve lys hazırlık amacıyla limit çalışıyor. Ancak denklem çözme ve çarpanlara ayırma konusunda sıkıntı yaşayınca da limit bilmiyorum diyor. Ortaokul seviyesi matematikten eksik olduğunu da kabullenemediği için yanlış çalışma sistemini uyguluyor.

Sınavı ciddiye almamak

Üniversiteye hazırlık sürecinde yaşanılan en büyük sıkıntılardan biri de sınavı ciddiye almamaktır. Birçok öğrenci lisede neden okuduğundan, ailesinin yıllardır ona neden masraf yaptığından bir haberi bile yok. Gerçekten de bu dönemde yaşanan ergenlik hislerinin profesyonel düşünmeye engel olduğu ortadadır. Ancak bu süreci atlattıktan sonra aklınız başınıza gelse bile çok geç olacağı için istemeseniz bile en azından asgari düzeyde gerekli olanları yapmalısınız. Sınavı ciddiye almak için şunları yapmalısınız.

  • Aileniz sizin başarınızla mutlu olabilir.
  • Siz iyi bir üniversiteyle daha iyi bir hayat yaşayabilirsiniz.
  • İnsanlar daha iyi bir işiniz olduğunda size daha çok saygı duyacaktır.
  • İyi bir üniversite demek daha iyi yetişmek ve bilgilenmek demektir.
  • Size ailenizin yıllarca yaptığı yatırım boşa gitmeyecek.
  • Kendinizi daha önemli hissedeceksiniz.
  • Gelecek kaygınız diğerlerine göre daha az olacak.

Bu listeyi uzattıkça uzatabiliriz. Ancak sadece yukarıdaki maddelerden iki üç tanesini düşünseniz bile bu sizin sınavı ciddiye almanız için yeterli olacaktır. Sınavı ciddiye aldığınız an zaten ister istemez bir şeyler yapma ihtiyacı duyacaksınızdır.

Üniversite öğrencileri ve mezunlarıyla görüşmek

Üniversiteye gelindiğinde birçok şeyden pişmanlık duyulabilmektedir. Keşke öyle değil de böyle çalışsaydım veya keşke şunla vakit kaybetmeseydim diye bir sürü şey aklınızdan geçecektir. Bu hataları yapmamak için üniversitede okuyan ya da okuyup meslek sahibi olmuş ağabeylerinize ve ablalarınıza mutlaka danışın. Onlarla konuştuğunuz zaman size yardımcı olmak ve tecrübelerini aktarmak konusunda geri durmayacaklardır. Çevrenizde mutlaka böyle birileri vardır. Eğer hiçbir şey yapamıyorsanız webders.net’in iletişim bölümünden bize ulaşın. Bizler hepimiz bu süreçleri geride bırakmış insanlarız. Eğer iletişim bilgilerinizle birlikte sorununuzu paylaşırsanız sizlere yardımcı olmaktan asla geri durmayız.

Hedef belirlemek

hedef belirlemek

En kötü hedef bile hedefsizlikten iyidir. Bazı durumlarda kendinize yanlış hedefler seçer ve sonradan bu hedefleri değiştirirsiniz. Ancak ilk aşamada hedef sahibi olmak her zaman size avantaj sağlar. Sizin motivasyonunuzu ve isteğinizi arttırır. Üniversiteye hazırlık konusunda özellikle hedef belirlemenin önemi büyüktür. Siz liseye başladığınızda ben doktor olacağım diye bir hedef belirlediniz diyelim. Bu uğurda gerekli çalışmayı yaptınız. Ancak son anda doktorluğun size göre olmadığını fark ettiniz. Ne ziyanı var bunun. Artık öğrendikleriniz hafızanızda. Elinizde kendi kararınızı verecek donanım var. Bu güç edindiğiniz bilgiden ve verdiğiniz emeklerden gelmektedir. Emin olun başarılı bir öğrenci olursanız aileniz ve çevrenizdekiler aldığınız kararlara daha çok önem vereceklerdir. Ben kendim okurken başarılı bir öğrenciydim. Bu nedenle yaptığım hiçbir tercihte kimse bana müdahale etmedi. Çünkü çevreme her zaman o güveni verdim. Hedef belirlemek bu işin yakıtı gibidir. Siz yarış pistindeki bir araba gibisiniz. Hedefiniz de içeri koyduğunuz yakıttır. Eğer hedefiniz ne kadar kaliteli ve iyi belirlenmişse aracınıza o kadar kaliteli yakıt koymuşsunuz demektir. Bu da sizi öne geçirecektir. Hedef belirlemenin faydaları adlı yazıyı okumanızı tavsiye ederiz. Ayrıca ders çalışamıyorsanız ders çalışamıyorum adlı yazıya bakmanız da size çok fayda sağlayacaktır.


Etiketler:
Yorumlar
Yorum Yap