Uçaklar Nasıl Uçar ve Havada Kalır?


Uçak teknolojisi bugün insanlığın en ileri gittiği noktaları gözler önüne sermektedir. Ulaşım, taşıma ve savaş sanayisinin en önemli araçlarından olan uçakların uçabilmesinin arkasında önemli bir teknik bilgi yatmaktadır.
Uçak kanatlarının geometrik yapısı gereği hava kanatların üst kısmında daha hızlı dolaşıma girer. Bu konuda akışkan mekaniği bilgisi ön plana çıkmaktadır. Bernoulli prensibi gereği hızı yüksek olan gazın yani akışkanın basıncı düşüktür. Bunun sonucunda uçak kanatlarının alt kısmında üst kısmına nazaran daha büyük bir basınç oluşur. Bu basınç farkının bir sonucu olarak kanatların altından üstüne doğru bir kuvvet uygulanır.
Basınç farkından dolayı uygulanan kuvvet, uçağı yere çeken yer çekimi kuvvetini dengeler. Bu denge sağlandığı zaman ise uçak başarılı bir şekilde havada kalır. Uçak havada kaldığı süre boyunca da uçak motoru ile uçağın ileri doğru hareket etmesi sağlanır.
Daha önce uçaklar nasıl uçar adlı yazımızda bu konuyu biraz daha detaylı anlatmıştık. Dilerseniz oradan da faydalanabilirsiniz.
Son Sorulanlar
- 10. Sınıfa Geçtim 9. Sınıf Konularına Nasıl Çalışmalıyım?
- Kulak Kiri Asit mi? Baz mı?
- Oksijen Saf Madde Midir Karışım Mıdır?
- Düzgün Ongenin Bir İç Açısının Ölçüsü Kaç Derecedir?
- 11. Sınıfım ve Sayısalcıyım Günde Kaç Saat Çalışmam Lazım?
- Matematik Soru Bankalarında Soru Çözebiliyorum Ama Denemelerde Yapamıyorum
- tRNA Nerede Üretilir?
- A ve B Noktalarında Geçen Doğru d Doğrusuna Paraleldir
- İnsan vücudunda bir bölüm işlevini yerine getirmezse ne olur?
- TYT Matematik Düşük Geldi Ne Yapmalıyım?