Neden Oksijensiz Solunumda Oksijenli Solunuma Göre Daha Az ATP Üretilir?


Oksijensiz solunumda oksijenli solunuma göre daha az enerji üretildiği doğrudur. Hücresel solunum enerji üretmek için yapılır. Glikoz molekülündeki kimyasal enerji bir dizi reaksiyonla açığa çıkarılır. Ancak oksijensiz solunumda glikoz tamamen parçalanmaz. 3 karbonlu pirüvata kadar parçalanır. Bu nedenle enerji verimi düşüktür.
Oksijenli solunumda ise glikoz su ve karbondioksite kadar parçalanır. ETS enzimleri kullanılır. Bu nedenle daha fazla enerji elde edilir. Oksijensiz solunum adlı konuda bu olaya da değindik. Solunumun temel mantığını bilirseniz bu soruları da cevaplayabilirsiniz.
Bu durumda canlılar neden oksijensiz solunumu tercih ediyor gibi bir soru aklınıza gelebilir. Bu bir tercih değil zorunluluktur. Her canlı ETS enzimleri bulunmaz. Her canlı oksijenli ortamda da yaşamaz. Omurgalıların çizgili kas hücrelerinde bazen oksijensiz solunum da yapılır. Bunun nedeni oksijenin o an için vücuda yeterli gelmemesidir.
Oksijenli solunum oksijensiz solunum tepkimelerini de kapsar. Yani oksijensiz solunumla belirli bir yere kadar gelmiş moleküllerin daha fazla parçalanması ve kalan son enerjilerinin de koparılması şeklinde gerçekleşir.
Son Sorulanlar
- Denklemlerinin Çözüm Kümeleri Eşitse a + b Kaçtır?
- Uçak 10 Saniye İçinde 180 km/h Hıza Ulaşıyorsa İvmesi Nedir?
- Kelvin Türetilmiş Bir Büyüklük Müdür?
- Oyunculuk Zor Bir Meslek Mi?
- Newton Kanunu Araçlarda da Aynı Mıdır?
- TYT AYT Birlikte Götürülebilir Mi?
- Eşit Ağırlık Öğrencisi Tıp Kazanabilir Mi?
- Sayılar Kaç Çeşittir?
- Matematik Günde Kaç Saat Çalışılmalı?
- Devletin Denetim Kapasitesindeki Artışın Olumlu ve Olumsuz Yönleri