Neden Oksijensiz Solunumda Oksijenli Solunuma Göre Daha Az ATP Üretilir? | Soru-cevap - Webders.net

Neden Oksijensiz Solunumda Oksijenli Solunuma Göre Daha Az ATP Üretilir?

icon_soru
Soru Mehmet Kart 07.12.2016 - 19:16
Neden oksijensiz solunumda oksijenli solunuma göre daha az ATP üretilir? Bildiğim kadarıyla birinde net 2 ATP diğerinde 38 ATP kazanç sağlanıyor. Bu fark nereden doğuyor?
icon_soru
Cevap 22.12.2016 - 10:38

Oksijensiz solunumda oksijenli solunuma göre daha az enerji üretildiği doğrudur. Hücresel solunum enerji üretmek için yapılır. Glikoz molekülündeki kimyasal enerji bir dizi reaksiyonla açığa çıkarılır. Ancak oksijensiz solunumda glikoz tamamen parçalanmaz. 3 karbonlu pirüvata kadar parçalanır. Bu nedenle enerji verimi düşüktür.

Oksijenli solunumda ise glikoz su ve karbondioksite kadar parçalanır. ETS enzimleri kullanılır. Bu nedenle daha fazla enerji elde edilir. Oksijensiz solunum adlı konuda bu olaya da değindik. Solunumun temel mantığını bilirseniz bu soruları da cevaplayabilirsiniz.

Bu durumda canlılar neden oksijensiz solunumu tercih ediyor gibi bir soru aklınıza gelebilir. Bu bir tercih değil zorunluluktur. Her canlı ETS enzimleri bulunmaz. Her canlı oksijenli ortamda da yaşamaz. Omurgalıların çizgili kas hücrelerinde bazen oksijensiz solunum da yapılır. Bunun nedeni oksijenin o an için vücuda yeterli gelmemesidir.

Oksijenli solunum oksijensiz solunum tepkimelerini de kapsar. Yani oksijensiz solunumla belirli bir yere kadar gelmiş moleküllerin daha fazla parçalanması ve kalan son enerjilerinin de koparılması şeklinde gerçekleşir.