İtü İşletme Mühendisliği Öğrencisiyle Röportaj

02.12.2015 - 20:00

işletme mühendisi

İtü İşletme Mühendisliği öğrencisi Bayram Bahadır ile görüştük. Mühendisliği kazanmak ve genel manada başarılı olmak isteyen öğrencilere kendisi sınav tecrübesini aktardı. Kendisinin yaptığı puan tıp fakültesine de yetiyordu. Dolayısıyla hem mühendislik hem tıp isteyen adayların bu röportajdan ilham almasını umuyoruz. Lafı çok uzatmadan röportaja geçelim.

Merhabalar, röportajımıza hoş geldiniz. Kendinizden bahsetmeniz görüşmenin faydalı olması açısından önemli. Kısaca da olsa kendinizi tanıtır mısınız?

Merhaba, ben Bayram Bahadır Kurşunlu, 1992 doğumluyum. Memleketim Antalya. Babamlar çiftçilik ile uğraşıyor. Bende sınavda üniversiteyi kazanana kadar babamlara yardım etmekteydim tabi ki okul dışında ki saatlerde. Sınava Antalya’da hazırlandım. Ailemin yanımda bulunması ve beni desteklemesi iyi bir üniversite kazanmama yardımcı oldu.

Okuduğunuz bölümü ve üniversiteyi neden tercih ettiğinizi öğrenebilir miyiz?

İstanbul Teknik Üniversitesinde İşletme Mühendisliğinde okumaktayım. Öncelikle bölüm tercihimde büyüklerim etkili oldu ben tam olarak ne istediğime karar verememiştim. Böyle bir bölüm var üniversitede daha detaylı inceleyip kendini karar verdiğin alanda yetiştirebilirsin demişlerdi. Bende sağlık bölümlerini tercih etmeyecektim bu bölüm bana ilaç gibi geldi ilk birkaç tercihimden biriydi. Gelmesi beni mutlu etmeye yetti. Esasında okuduğum bölüm tercih zamanında pek fazla üniversitede yoktu. Bu yüzden İTÜ’den başka bir üniversite tercih etmem olası değildi. İnsanları yönetici ve idareci olmaya hazırlayan bu bölüm aynı zamanda temel mühendislik dersleri ile iyi bir mühendis olmamı sağlayacak. Köklü bir geçmişi olan İTÜ bu eğitimi almamda bana yardımcı olacaktır.

Okuduğunuz üniversite ve bölümden memnun musunuz?

Üniversitem İstanbul hatta Türkiye’deki sayılı üniversitelerden birisidir. Sağladığı imkânlarla ve aldığım eğitimle bunun hakkını vermektedir. Bu yüzden üniversitemden kesinlikle memnunum. Bölümüme gelince çok renkli bir müfredatı var. Bir dönemki ders çeşitliği diğer döneme uymaz. Derslerin uygulama ağırlıklı olması bizi günümüz şartlarına daha hızlı ayak uydurmamızı sağlayacak. Ayrıca zorunlu stajlar ile gerçek hayata dair bir bakış acısı kazanmamızı sağlamaktadır.  Bölümü seçerken emin olmadan da seçsem bölümümden memnun kalarak mezun olacağım.

En sevdiğiniz ve en başarılı olduğunuz ders hangisi?

Esasında geometri ve fizik benim en çok hoşlandığım ve sınavda da en başarılı olduğum iki derstir.

En başarılı olduğunuz derse nasıl çalıştınız peki?

İnsan sevdiği derslere daha fazla ilgi gösterdiği bir gerçek, bende de öyle olmuştu. Geometriden çok fazla soru çözmüştüm o kadar ki arkadaşlarım yapamadığı sorulara bakar üzerinde uğraşırdım. Çözemesem bile bir soru için bir saat harcardım ve hiç üzülmezdim.

Yapamadığım bu tür soruları elbet bir yapanı var deyip arkadaşlarıma ve hocalarıma sorarak çözüme ulaşmaya çalışırdım. Tabi ki bu noktaya gelmeden önce bütün konu eksiklerimi gidermiş durumdaydım. Eğer konu eksiğim olsaydı önce tamamlar daha sonra bol keseden zamanımı harcardım.

Sizi ygs mi zorladı yoksa lys mi?

Beni YGS daha çok zorlamıştı. İlk sınavdı ve ben çok heyecan yapmıştım, heyecanımı yenene kadar çok zamanım gitti ve sınavı yetiştirmekte zorlandım bu da beni çok zorlamıştı.

Sınava hazırlık dönemine dönseniz neyi farklı yaparsınız?

Sınava okul ile birlikte başlamıştım. Ve ygs konuları neredeyse şubata kadar sürdü. Şimdiki aklım olsa erken başlar ve mümkün olduğunca en kısa sürede tüm konuları gözden geçirip kendimi denemek için daha fazla zaman kalmış olurdu.

Sizin geçtiğiniz yoldan henüz geçmekte olan üniversite adaylarına ne tavsiye edersiniz?

Öncelikle nerde veya kiminle çalışırsanız çalışın kendinize bir program yapın. Bu program ne içermeli tüm konular bu programda olmalı ve belli zamanlarda bunların bitmesi için süreler vermelisiniz. Örneğin YGS matematik kasım ayında bitmiş olmalı. Bu şekilde ister konu konu ister ders ders paylaştırıp planlayın. Belli aralıklarla bu planda nerede olduğunuza bakın önde veya geride iseniz gerekirse yeniden bir plan oluşturun. Bu plan size zamanı daha iyi değerlendirmenizi sağlayacaktır.

İkinci olarak öğrendiğiniz konu hakkında öğrenmenin ardından mutlaka bir ya da iki test çözüm ve konuyu az da olsa pekiştirin.

Akşam yatmadan önce bir iki dakika ayırıp o gün öğrendiklerinizi tekrar edin bu ufak tekrarlar size sınavlarda net ve doğru olarak dönecektir.

Webders.net sitesini takip eden takipçilerimize bulunabileceğiniz bir öneri var mıdır?

Her sınava hazırlanan öğrencinin yapması gerek en önemli şeyi size söyleyeyim. Nerde karşınıza çıktığının bir önemi yok ister bir deneme ister bir konu anlatım sorusu olsun. Yapamadığız veya çözümünü bilmediğiniz bir sorunun peşine düşün ve nasıl yapıldığını bir şekilde öğrenin. Eğer öğrenmezseniz o sorular lanetlenmiş gibi karşınıza çıkmaya devam eder ve sizde yapamamaya devam edersiniz. O yüzden kesinlikle bir bilene sorup öğrenin. Bütün takipçilere iyi çalışmalar, başarılar.


Etiketler:
Yorumlar
Yorum Yap