Polimer Kimya Nedir?
9. sınıf müfredatında kimyanın alt dalların işlerken bu alt dallarından birinin de polimer kimya olduğunu öğreniyoruz. Bu yazıda polimer kimya nedir kısaca açıklayacak ve kullanım alanları hakkında bazı bilgiler vereceğiz.
Polimer maddeleri inceleyen, özelliklerini ortaya koyan kimya alanına polimer kimya denmektedir. Polimerler monomer denilen küçük yapıların bir araya gelmesiyle oluşmaktadır.
Monomerler küçük yapılar iken bu küçük yapıların bir araya gelmesiyle daha büyük yapılar ortaya çıkar. Polimer denilen bu yapılar kimya başta olmak üzere birçok sanayi alanında kullanılmaktadır.
Polimer nedir adlı yazımızda da detay verdiğimiz polimer maddeler doğal ve yapay polimerler olarak ikiye ayrılır. Doğal polimeler doğal süreçlerle oluşurken yapay polimerler insanlar tarafından üretilip kullanılır.
Polimer Kimya Neyi İnceler?
Polimer kimya nedir kısaca öğrendik. Polimer kimya neyi inceler biraz da buna değinelim.
Polimer kimyası adından da anlaşılacağı gibi büyük polimer molekülleri ve bunlardan elde edilen ürünlerin özelliklerini inceler. Sanayide birçok farklı alanda bu ürünler kullanıldığı için sanayi kimyası olan endüstriyel kimya da polimer kimya ile ilgilidir. Ayrıca organik kimyada polimerler çok fazla olduğu için polimer kimya da organik kimya ile ilişki içerisindedir.
Polimer maddelerin bileşenleri ve bu bileşenlerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan özellikler önemlidir. Kısacası inceleme mikro seviyeden makro seviyeye kadar her aşamayı kapsamaktadır.
Plastik, naylon, teflon, PVC, kauçuk gibi maddeler birer polimer maddedir. Bu maddelerin sanayinin neredeyse her alanında kullanım alanı bulunmaktadır.
Polimer Kimyanın Katkı Sağladığı Alanlar
Organik kimyada birçok polimer üretilmekte ve çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Bu süreçte birçok kimyasal tepkime gerçekleşmektedir. Polimer kimya bilgisiyle birçok alana hizmet eden ürünler üretilmektedir.
Ambalaj sanayisi: Gıda ürünleri başta olmak üzere birçok alanda ambalaj çok önemlidir. Üretilen ürünün korunması ve taze kalması için sızdırmaz bir ambalaj gereklidir. Ambalajların yapıldığı maddeler polimer içerdiği gibi bunları yapıştırmak için kullanılan yapıştırıcılar da polimer kimya sayesinde üretilmektedir.
Doğada zaten hazır yapıştırıcılar bulunmaktadır. Ancak bu doğal maddelerin sanayi için kullanımı pek mümkün değildir. Bu nedenle bu doğal maddeler kullanılarak daha yüksek özellikler gösteren yapay polimerler elde edilebilir.
Kimya sanayi: Kimya endüstrisi modern dünya ekonomileri için çok önemlidir. Petrol, doğal gaz, su, ve çeşitli elementler kullanılarak binlerce farklı polimer ürün üretilmekte ve kullanılmaktadır.
Medikal sektörü: Tıp başta olmak üzere sağlık için kullanılan çoğu madde polimer kimya bilgisiyle kullanılmaktadır. Lateks eldivenler, dikiş ipleri, maskeler ve buna benzer birçok tıbbi malzeme polimerler içerir. Ayrıca sağlık için gerekli olan birçok ilaçta da polimerler vardır.
Nanoteknoloji: Polimer maddeler nanoteknoloji için son derece önemlidir. Çünkü bir polimer madde birçok farklı özelliği içinde barındırırken aynı zamanda nanometre boyutundadır.
Petrol ürünleri: Petrol bir organik yakıttır. Petrol sanayisi ise bu organik yakıt kaynağının kullanımı söz konusudur. Petrol bazlı birçok polimer ürün bulunmaktadır. Bu süreçte de birbirinden farklı kimyasal süreçler yaşanmaktadır.
Bu sektörlerinin dışında da polimer kimyanın çalıştığı geniş alanlar bulunmaktadır. Yukarıdaki uğraş alanları örnek olarak gösterilmiştir.
Polimer Kimya Alanında Kariyer
Polimerler kimyanın olduğu gibi malzeme biliminin de konusudur. Eğer kimyaya ya da malzeme bilimine ilgi duyuyorsanız bu alanda kariyer yapmak sizin için bir alternatif olabilir.
Polimer kimyada kariyer yapmak istiyorsanız üniversitelerin kimya bölümünden mezun olduktan sonra polimer kimya alanında yüksek lisans eğitimi almanız gerekir. Daha sonra doktora ve devamında da bu alanda akademik çalışmalar yapabilirsiniz.
Kimya mühendisi olarak ya da malzeme mühendisi olarak polimer endüstrisinde çalışma şansınız var. Ayrıca son yıllarda ön plana çıkan mühendislik dallarından biri de polimer mühendisliği dediğimiz alandır.
Bu alanların herhangi birinde yer alırsanız maddeyi, elementleri ve polimerleri iyi anlamanız gerekir.
Etiketler:
Son Eklenenler
- Tarımla İlgili Meslekler
- Matematiği İyi Olmayanlar Hangi Mesleği Seçmeli?
- Antropoloji Nedir?
- Dünyanın Kaç Türlü Hareketi Vardır?
- Toplumsal Düzeni Sağlayan Kurallar Nelerdir?
- Cumhuriyet Yönetiminin Değerleri Nelerdir?
- İklim ve Hava Olayları Arasındaki Fark
- 1 Asal Sayı Mıdır?
- Homeostasi nedir?
- 2 ile Bölünebilme Kuralı