Biyoloji Sorununu Çözmek
Biyoloji yapamayan öğrenciler için bir sorun teşkil etmektedir. Bu yazıda biyoloji sorununu çözmek üzerinde duracağız. Biyoloji dersini iyi öğrenmek istiyorsanız öncelikle biyolojiye karşı tutumunuzu geliştirmeniz gerekiyor. Bu kavram size çok soyut ve anlamsız gelebilir ancak gerçekte bu dersin öğrenmek için yapmanız gereken en önemli şey budur. Mesela insan vücudunu düşünün. Bütün organlar nasıl da birbiriyle uyumlu bir şekilde çalışıyor. Üzerine düşündüğünüz zaman insan bedeni sizce yeterince büyüleyici değil mi? Eğer insan vücudu ilginizi yeterince çekmiyorsa bütün doğayı ve renkli varlıkları düşünün. Belgesellerde gördüklerinizi hayal edin. İlginizi çekecek ve sizi hayrete düşürecek bir şeyler mutlaka var olmalı. İşte biyoloji bu muhteşemliği kavramanızı sağlayacak bilgilerin bir araya toplanmış halidir. Biyoloji artık sizin için bunları hatırlatmalı. Unutmayın ki bir şeyde başarılı olmak için o şeye ilgi duymanız gerekir.
İşin duygusal boyutunu inşa ettikten sonra biraz da reel boyutuna odaklanmanız lazım. Bu da etkili bir şekilde biyoloji çalışmakla olur. Çalıştıkça öğrenecek, öğrendikçe sevecek, sevdikçe de başarılı olucaksınız. Bu üç adım birbirini takip edecek ve sizi yukarıya çıkaracak. Bunun için çok karmaşık düşünmenize gerek yok. Sadece severek çalışmak ve önem vermek sizin biyoloji bilginizi arttıracağı kesindir. Biyolojiden bahsediyorsak diğer bir mesele de yeterince kavram bilgisine sahip olmaktır. Birçok öğrenci birçok şey biliyor ancak neyi nereye oturtacağı konusunda fikir sahibi değil. Bu sorunu çözmek için sizin biyolojiyle ilgili kavram bilgisine sahip olmanız gerekir. Çünkü insan beyni kavramlarla düşünüp kavramlarla kaydeder. Bu kavramların en önemlisi biyoloji dersi için sınıflandırmadır. Canlıların sınıflandırılması konusunu ne kadar çalışsanız azdır. Bir sinek ve bir güvercini düşünün. İkisi de uçuyor ama farklılar. Aralarındaki en büyük fark nedir dediğinizde biri büyük biri küçük diye cevap veriyorsanız sınıflandırma olayından çok uzaksınız demektir. Güvercin bir kuş, sinek ise bir böcektir. Aynı alemde farklı sınıflarda yer alırlar. İkisi de hayvanlar aleminin alt üyeleridir. İşte bu şekilde hiyerarşik olarak canlıları sınıflandıramıyorsanız üzerine inşa edeceğiniz biyoloji bilgisi asla yerine oturmayacaktır.
Biyoloji açısından diğer bir olay da süreçlerdir. Biyolojik olayların gerçekleşmesi süreçlerle olur. Bir sürecin işlemesi için de bazı koşullar gereklidir. Bu süreçleri anlamayı ve bütünsen bakmayı hedeflemelisiniz. Örneğin, fotosentez nasıl yürüyen bir süreçtir? Fotosentezin gerçekleşmesi için ne gereklidir? Bu sorulara cevap aramalısınız. Şunu asla unutmayın, bilgi büyük bir güçtür ve size sonsuza kadar fayda sağlar. Öyleyse, bilgiyi elde etme konusunda ısrarcı olmalıyız hepimiz. Bu gerçek bütün koşullarda geçerlidir. Bütün dersler için de böyledir. Bir dersi iyi öğrenirseniz hem sınavda yüksek sonuç alıp hayatınızı iyileştirirsiniz hem de bilginiz sayesinde cehaletten kurtulmuş olursunuz. Bu sizi daha kültürlü ve saygın biri de yapar üstelik. Biyolojiyi de aynen böyle düşünün ve hemen harekete geçin. Bu bakış açısını yakaladıysanız başarı yolunda doğru yerdesiniz demektir.
Etiketler:
Son Eklenenler
- Tarımla İlgili Meslekler
- Matematiği İyi Olmayanlar Hangi Mesleği Seçmeli?
- Antropoloji Nedir?
- Dünyanın Kaç Türlü Hareketi Vardır?
- Toplumsal Düzeni Sağlayan Kurallar Nelerdir?
- Cumhuriyet Yönetiminin Değerleri Nelerdir?
- İklim ve Hava Olayları Arasındaki Fark
- 1 Asal Sayı Mıdır?
- Homeostasi nedir?
- 2 ile Bölünebilme Kuralı