Konu Anlatımlı Kaynaktan Çalışmak
Ders çalışma sürecinde konu anlatımlı kaynaktan çalışmak gibisi yoktur. Eskiden şimdiki kadar büyük bir sınava hazırlık endüstrisi yoktu. Bu nedenle kaynaklar tek düze ve sınırlıydı. Şimdi ise onlarca çeşit yayının onlarca çeşit kaynağı var. Bu bir yandan avantaj iken diğer yandan maalesef dezavantaj durumundadır. Bu kadar çok çeşit kaynak oluşu sistematik çalışmayı oldukça zedelemektedir. Sınava hazırlanan öğrencilerde en çok görülen sıkıntılardan biri de budur. Yani ders çalışma programlarına soru bankası, yaprak test, dergi, fasikül vs ekliyorlar. Ders çalışma sistemi diye bir şey kalmıyor. Konular arasında bütünlük sağlanamıyor. Hiçbir konu çok iyi öğrenilemiyor. Aslında bu kadar karmaşaya hiç gerek yok. Webders.net olarak takipçilerimize konu anlatımlı kaynakların ne kadar önemli olduğunu her fırsatta anlatmaya çalışıyoruz. Eskiden insanlar eline geçen parayla bir tane dersin konu anlatımlı kitabını alırdı. Onu bitirene kadar da elinde başka bir kaynak bulunmazdı. Size siz de aynısını yapmak zorundasınız demiyoruz ama her canınız sıkıldığında da kitap alışverişine gitmeniz anlamsız. Bu psikolojik bir problem yaratmaktadır. Aldığınız her kaynağın sevdiğiniz ve bildiğiniz kısımlarını çalışırsınız. Zor kısımlara gelince de çalışmak istemediğiniz için kendinize bahaneler bulup yeni kaynaklar aramaya başlarsınız. Şu an bu yazıyı okurken kendinizden bahsedildiğini düşündüğünüzü biliyorum. Çünkü webders.net bu süreçlerden geçen kişilerce hazırlanmaktadır. Bu problemleri biz de zamanında yaşadık. Ancak geriye dönüp baktığımızda bunların hiçbirine gerek olmadığını şimdi daha iyi fark ediyoruz.
Başarılı olmak için ders çalışmanız gerekmektedir. Ders çalışırken de size ders ders çalışmayı tavsiye ediyoruz. Bunun nedeni çok basit. Şöyle bir örnekle açıklayalım. Elinize bir fizik kitabı alıp bitirdiğinizde kitap bitene kadar kafanızı fiziğe yorduğunuz için kavramanız daha kolay olur. Ayrıca konuları eksiksiz ve sistematik çalışmış olursunuz. Maalesef öğrenciler bir derse başlıyorlar. Sonra tam o derse ısınmışken dersi yok yere değiştiriyorlar. Bu hem zaman kaybı hem de etkisiz bir çalışma yöntemidir. Size mutlaka ama mutlaka konu anlatımlı kaynaktan bir dersi komple bitirmenizi tavsiye ediyoruz. Bunu yaparken de asla bir harfi bile atlamadan yapmalısınız. En basitinden en zoruna her türlü çözümlü örneğine kadar çalışmalısınız. Kitap bittiğinde içinde anlamadığınız veya çözemediğiniz en ufak soru kalmaması gerekmektedir. Bunu yaparsanız işte başarı o zaman gelir.
Konu anlatımlı kitapların önemini bilen öğrencilerin de şöyle bir sorunu vardır. Kaynağın türüne o kadar kafayı takarlar ki ygs için en iyi konu anlatımlı kitap hangisidir? Hangi konu anlatımlı kaynaktan çalışmalıyım gibi soruları sürekli kendilerine sorarlar. Beklenti ise şudur. Biri çıkıp diyecek ki falanca kaynaktan çalıştım ve 3 günde full çekmeye başladım. Maalesef böyle bir şey yoktur. Kaynağın türünden çok çalışmanın yoğunluğu önemlidir. Bu kadar kafa yormanıza gerçekten gerek yok. Alanında tecrübeli bir yayının ders için çok yaygın bir konu anlatımlı kaynağını alırsanız sizin için en iyisi olur.
Bunu yapmamak için şöyle bir engeliniz olabilir. Aynı kaynaktan devamlı çalışınca insan sıkılabiliyor. Bu nedenle dersi çeşitlendirmek istiyor. Fakat bunun yolu asla 10 tane şeyi programa dâhil etmek değildir. Mesela fizik konu anlatımlı kitabı aldınız. Bu kitaba başladınız ama 3 hafta kitap bitene kadar sadece bunu çalışmak size sıkıcı geliyor. O zaman şöyle yaparsınız. Fizik konu anlatımlı kitabı 2 veya 3 hafta içinde bitecek kadar sayfaya veya konuya bölersiniz. Her gün gereken miktarda ilerlemeyi en önemli şart haline getirirsiniz. Bunun dışında bir geometri soru bankasından 5 tane test çözersiniz. Bu testi de sistematik ve sırayla yaparsınız. Ardından aktif çalışma sizi yorduğu için pasif çalışma moduna geçer ve videolu konu anlatımı çalışırsınız. Webders.net’e girip herhangi bir konuyu tekrar eder veya sorusunu çözersiniz. Ancak kitap bitirmek için programınıza eklediğiniz miktarı da mutlaka gün içerisinde tamamlarsınız. Bunu yaptığınızda ders çalışmanızı da çeşitlendirip etkiyi maksimuma çıkarırsınız. Mesele bu kadar basitken her gün 10 tane kaynağa başlayıp bırakmanın manası ne? Sistematik çalışmak, konu çalışmak ve çok çalışmak bu işin temel mantığıdır. Eğer bir konuyu iyi bilmiyorsanız bu konudan muhtemelen başarısız olursunuz. Şansla, test tekniği ile başarı gelmez. Ders çalışma sistematiğinizi optimize etmek için etkili ve verimli ders çalışma teknikleri yazısını okumanızda fayda olacaktır. Hangi konu anlatımlı kitabın iyi olacağını düşünene kadar bir tanesine lütfen başlayın.
Etiketler:
Son Eklenenler
- Tarımla İlgili Meslekler
- Matematiği İyi Olmayanlar Hangi Mesleği Seçmeli?
- Antropoloji Nedir?
- Dünyanın Kaç Türlü Hareketi Vardır?
- Toplumsal Düzeni Sağlayan Kurallar Nelerdir?
- Cumhuriyet Yönetiminin Değerleri Nelerdir?
- İklim ve Hava Olayları Arasındaki Fark
- 1 Asal Sayı Mıdır?
- Homeostasi nedir?
- 2 ile Bölünebilme Kuralı