Tarih Bilimini Niçin Öğrenmeliyiz?
Tarih bilimi sosyal bilimlerin en önemlisidir. İnsan doğası gereği geçmişiyle ilgilidir ve onu merak eder. Bu nedenle de insan kaçınılmaz olarak tarihle ilgilenir. Bugün bütün eğitim programlarının bir parçası olan tarih bilimi, öğrenildiğinde bize birçok fayda sağlar. Bu yazıda tarih bilimini niçin öğrenmeliyiz sorusuna önce kısaca, sonra da detaylı yanıt vereceğiz.
Tarih bilimini; geçmişi öğrenip onla bağ kurmak, geçmişten dersler çıkarmak, insan hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak, ortak geçmişe sahip bir toplumu meydana getirmek ve geleceği daha iyi kurgulamak için öğrenmeliyiz.
Tabi ki tarih biliminin faydaları bunlarla bitmez. Ancak neden tarih öğreniyoruz sorusuna kısa bir cevap vermek istersek tek cümlede bu şekilde toparlayabiliriz. Tarih bilimine giriş başlığı altında tarihi tanıtıyoruz. Ancak onu neden öğrenmemiz gerektiğini bilmemiz de tarihi sevmek ve ona merak duymak açısından önemlidir.
Kısaca bir tarih tanımı yapalım. Tarih, geçmişte var olmuş insan topluluklarının yaşayışlarını ve etkileşimlerini belgelere dayandırarak ortaya koyan sosyal bir bilimdir. Tarihte neden sonuç ilişkisi önemlidir. Tarih biliminin birçok alt dalı vardır. Aynı zamanda coğrafya, arkeoloji gibi alanlar da tarih bilimiyle oldukça ilgilidir.
Neden Tarih Öğreniyoruz?
Şimdi de maddeler halinde neden tarih öğreniyoruz görelim. Tarih öğrenmenin bize sağladığı bazı faydaları şöyle sıralayabiliriz:
- Geçmişe olan merak duygusunu giderip geçmişle bağ kurmak
- Geçmişte yaşanmış olaylardan dersler çıkarmak ve hataları tekrar etmemek
- İnsanoğlunun yaşadığı serüveni daha iyi öğrenmek
- Gelecek planlaması yaparken tarihi gerçekleri göz önünde bulundurmak
- Ortak değerlere bağlı ve milli duyguları olan bir toplum meydana getirmek
- Dünya tarihindeki yerimizi ve konumumuzu iyi öğrenmek
- Zaman içerisinde ortaya çıkan bilgi birikiminden etkin bir şekilde yararlanmak
Bütün bu faydaların ötesinde neden tarih öğreniyoruz sorusunun kısa cevabı tarih bilimine ihtiyaç duymamızdır. İnsanoğlu diğer canlılardan farklı olarak geçmişe ve geleceğe de ilgi duymaktadır. Bu da hem geçmişi öğrenmeyi hem de geleceği planlamayı zorunlu hale getirmektedir.
Tarih dersinin toplumsal önemi yazısında tarih bilmenin ortak değerlere sahip bir toplum oluşturmadaki rolüne değindik. Bu nedenle her toplumda tarih dersi küçük yaşlardan itibaren okutulmaktadır.
Tarih Nasıl Öğrenilir?
Tarih bilimini niçin öğrenmeliyiz kısaca öğrendik. Şimdi de tarih okumak konusunda merakı olanlar için tarih nasıl öğrenilir sorusunu yanıtlayalım.
Tarih öğrenmek için en önemli faktör ilgidir. Tarihe ilgi duymak ve onu merak etmek tarih öğrenmenin anahtarıdır. Aksi taktirde öğrenilen bilgiler bir yük gibi gelecek ve öğrenme kalıcı olmayacaktır. Tarih öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki tavsiyeleri göz önünde bulundurmalısınız.
- Eğitim okuldan başlar. Okulda ana hatlarıyla da olsa iyi bir tarih öğreniyoruz. Bunu hafife almayın ve iyi öğrenmeye çalışın.
- Güvenilirliği kanıtlanmış kaynaklardan bolca tarih okuyun ve not alın.
- Tarihin belgeyle yapıldığı bilincine ulaşın. Her okuduğunuza inanmayın ve şüpheci yaklaşın. Aksi taktirde çok bilgi kirliliğine maruz kalırsınız.
- Öğrenmenin sınırı olmadığını unutmayın. Sürekli bir merak ve arayış içerisinde olun. Detaylara önem verin.
- Mutlaka yabancı dil öğrenin. Yabancı kaynakları da okuyun. Kaynakları kendi dillerinde okumak size çok şey katacaktır.
Etiketler:
Son Eklenenler
- Tarımla İlgili Meslekler
- Matematiği İyi Olmayanlar Hangi Mesleği Seçmeli?
- Antropoloji Nedir?
- Dünyanın Kaç Türlü Hareketi Vardır?
- Toplumsal Düzeni Sağlayan Kurallar Nelerdir?
- Cumhuriyet Yönetiminin Değerleri Nelerdir?
- İklim ve Hava Olayları Arasındaki Fark
- 1 Asal Sayı Mıdır?
- Homeostasi nedir?
- 2 ile Bölünebilme Kuralı