Fizik Yapamıyorum

26.08.2019 - 15:40

Fizik dersi sayısal öğrencileri de dahil olmak üzere öğrencilerin en çok zorlandığı derstir. Eğer fizik bilginiz iyiyse bu durum size saçma gelebilir ancak gerçekten de birçok öğrenci aynı durumu yaşıyor. Bu yazıda fizik yapamıyorum diyen öğrencilerin sorununu çözeceğiz. Fizikte başarılı olmanın yolları bildiğimiz yöntemlerden geçiyor. Ancak size biraz da detay vereceğiz.

Sayısalcıyım ama fizik yapamıyorum, fizik nasıl öğrenilir bilmiyorum, ne kadar fizik çalışsam da netlerim yükselmiyor gibi sorunlar yaşıyorsanız çözümü dikkatli okuyup dikkatle takip etmelisiniz.

fizik yapamıyorum

Fizik Nasıl Öğrenilir?

Önce durum tespiti yapalım. Yaşadığınız şey son derece yaygın bir durum. Tıp istiyorum ama fizik yapamıyorum ya da mühendislik istiyorum ama fizik netlerim düşük diyen öğrencilerle bile çok sık karşılaşıyoruz. Yani büyük hedefleri olan öğrenciler dahi fizikte zorlanabiliyor.

Bu tespiti yaptıktan sonra sanırım yalnız olmadığınızı artık biliyorsunuz. Yaşadığınız şey size özgü bir şey değil. Gerçekten de fizik dersi öğrencilerin bazen kavramakta zorlandığı bir ders olabiliyor.

Fizikte bir konunun büyük bir bölümünü bilseniz dahi eksik bir bilgi olduğunda oradan soru kaçırabiliyorsunuz. Bu nedenle de çalıştığınız anda hemen netleriniz yükselmeyebilir. Bu durumu çözmenin yolu de konuları detaylı öğrenmektir.

Fizikte başarılı olmanın yolları aşağıda sıralanmıştır:

1. Önce Basit Konulara Odaklanın

Fizikte konular arasında bağlantı olduğu için bir konuyu anlamadan diğerini de yapamamak çok yaygın bir durumdur. Bu nedenle eğer fizik bilginiz eksikse yapabileceğiniz en doğru şey basit konulara odaklanmaktır.

Örneğin temel fizikte denge konusuna odaklanın. Konuyu üç dört kez konu anlatımlı çalışın. Ardından piyasada bulabildiğiniz soruları çözün. Çıkmış sorulara bakın. Eğer bir konuyu tam olarak halledebilirseniz diğer konular için de kendinize güveniniz artacaktır.

Bunun için size diğer bir tavsiyemiz de mutlaka konu listesi oluşturmaktır. Böylece hangi konuda eksik olduğunuzu sürekli görebilirsiniz. Profesyonel bir öğrenci ders çalışma sürecinde konu listesi bulundurur.

2. Konuları Tek Tek Bitirin

Fizikte diğer sayısal derslere göre konu sayısı biraz fazladır. Ancak yoğun çalışmaya başladığınız zaman çok fazla da konu olmadığını göreceksiniz. Konuları sırayı takip ederek tek tek bitirin. Anlamadığınız konuları tekrar tekrar çalışın. Mutlaka bir noktada aklınıza yatacaktır.

9. sınıf fizik konuları yazısında 9. sınıf fizik konularını listeledik. Bu konuları kontrol edin. Eksiğiniz varsa mutlaka gidermeye çalışın. Temel konular dersin de temelidir.

Örneğin kuvvet ve hareket konusunu bitirdikten sonra iş ve enerji konusuna el atabilirsiniz. Bu konular birbirinin devamı niteliğindedir. Bu şekilde karışık olmadan düzenli ilerlerseniz fayda sağlarsınız.

3. Bol Tekrar Yapın

Ders çalışmada tekrarın önemini hepimiz biliyoruz. Fizik gibi çok bilginin ve formülün olduğu derslerde ise tekrar yapmak daha da önemli hale gelmektedir. Tekrar yapmak sadece öğrenilen bilgiyi öğrenmeyi sağlamaz. Ayrıca bilinen bilgilerin de daha iyi öğrenilmesini sağlar.

Bir konuyu ilk çalışıp öğrendiğinizde bilgiler tam yerine oturmamıştır. Ancak kitap bitip de baştan bir daha başladığınızda üzerinden vakit geçen konular size çok daha kolay gelir. Daha önce fark etmediğiniz yeni noktaları fark eder ve öğrenirsiniz.

Aynı konunun üzerinden vakit geçince yapılan tekrarın ne kadar verimli olduğunu kendiniz de test ederek görebilirsiniz. Fizik nasıl öğrenilir diyorsanız cevap tekrardır. Çok tekrar yapıyorum ama unutuyorum diyorsanız da daha çok tekrar yapmanız gerekir.

4. Kendinizi Sürekli Deneyin

Profesyonel ders çalışma sürecinin olmazsa olmazı test ve ölçmedir. Fizik yapamıyorum diyorsunuz ama düzenli denemelerle netlerinizi takip ediyor musunuz? Bir sınav zorsa arada netiniz düşebilir. Ancak netlerinizin genel gidişi yükseliş yönündeyse bir şeyleri doğru yapıyorsunuz demektir.

Deneme sınavları tekrar yapmanın en güzel yöntemlerinden biridir. Ancak deneme çözmeden önce konuları bitirmek çok önemlidir. Eğer eksik konularınız varsa deneme sınavlarında yeteri faydayı göremezsiniz.

Kendinizi denerken sınav atmosferi oluşturmayı, süre tutmayı unutmayın. Sınav sonrası netlerinizi mutlaka kontrol edip not edin. Yanlış yaptığınız soruları tekrar çözmeye çalışın. Çözemezseniz de doğru yanıtı ve çözümü mutlaka öğrenin. Böylece deneme sınavından maksimum faydayı elde edersiniz.

Yukarıda paylaştığımız 4 ana adım fizik yapamıyorum diyenlerin bütün ihtiyaçlarını karşılar niteliktedir. Sabırlı bir şekilde uygularsanız fayda görmeniz kaçınılmazdır.

Etiketler:
  • fizik    
  • Yorumlar
    Yorum Yap