Netlerim Neden Yükselmiyor?
Sınava hazırlanan öğrencilerin en çok karşılaştığı problemlerden biri netlerinin yükselmemesidir. Gerçekten de insan çalıştığın karşılığına sonuç olarak göremeyince moral bozukluğu yaşıyor. Bu da ders çalışmaya olan inancınızı sarsıyor. Sizi ders başına iten ve motive eden bir şey kalmamış oluyor. Burada herkesin fark etmeye ihtiyaç duyduğu şey bunun nedeninin araştırılmasıdır. Benim kapasitem bu kadarmış diyip geçiştire de bilirsiniz. Aynı şekilde nedenlerini irdeleyip çözüm de üretebilirsiniz. Netlerin yükselmemesinin en temel nedeni bilgi miktarında artışın olmamasıdır. Şöyle düşünün siz bir deneme sınavının yapabildiğiniz kısmını yapıp bilmediğiniz kısmına dokunamıyorsanız o zaman bir sonraki denemede de yakın bir net düzeyine erişeceksiniz demektir. Soru çözmek, deneme çözmek, test çözmek bütün bunlar pratiğinizi arttırırken size ya yeni bilgiler sağlamalı ya da var olan bilgilerin pekişmesini sağlamalıdır. Gerçek net yükselişi sadece artan bilgiyle elde edilir.
Sınava gireceğiniz müfredat içerisinde mevcut olan her bilgiyi öğrendiğinizde netleriniz maksimum düzeye çıkar. Bu maksimum düzey birçok etkene bağlıdır. Bu etkenleri en basit haliyle şöyle sıralayabiliriz:
- Kapasite
- Konuları zamana yaymak
- Çok soru çözmek
- Farklı kaynaklardan çalışmak
- Çok deneme sınavı çözmek
Yukarıda listelenen etkenlerin hepsi sizin netlerinizin maksimum düzeyine etkisi vardır. Bu etkenlerden kapasite dışındakilere siz müdahale edebilirsiniz.
Konuları Zamana Yaymak
Konuları öğrenirken belirli bir zaman aralığına yayarak öğrenmek bilginin beyninizde oturması için çok önemlidir. Konular birbirleriyle bağlantılı olduğu için her bir konunun mantığı oturtulduğunda diğer konunun anlaşılması çok daha rahat olacaktır. O nedenle konuları çok dar bir zaman aralığında değil de zamana yayarak öğrenmek avantaj sağlayacaktır. Tabi bu zamana yayma sınav dönemine kadar olmamalıdır. Sınavdan en az 6 ay önce bütün konuları bitirmek gerekir. Bunun yolu da erken başlamaktır. Erken başlayan bu yarışta çok ama çok avantajlıdır.
Çok Soru Çözmek
Bir konuyu öğrendikten sonra çok sayıda ve farklı türde sorular çözmek hem konuyu daha iyi kavramanıza olanak sağlayacak hem de size pratik ve hız kazandıracaktır. Bu nedenle soru çözmek sporcuların antrenman yapması gibi çok önemlidir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken hemen soru bankalarına asılmamaktır. Önce konu anlatımlı kaynaklardan konunun tamamını bitireceksiniz. Konu anlatımlı kaynaklarda zaten sorular da mevcuttur. Ondan sonraki safhada eğer konu anlatımlar yeterli gelmiyorsa bir soru bankası edinmenizde mahsur yok.
Farklı Kaynaklardan Çalışmak
Kaynak çeşitliliği bir konunun farklı yanlarını kavramanız için çok önemlidir. Her kaynağın bir tarzı olduğu için tek tip kaynaktan çalışmak size konunun dikkat etmediğiniz kısımlarını öğretmez. 10 çeşit kaynağa da ihtiyacınız yok tabi. Ancak bir konuyu farklı açılardan anlatan ve farklı soru tiplerine yer veren kaynaklardan iki tane veya üç tane bitirmek size netlerinizin yükselmesi konusunda yardımcı olacaktır.
Çok Deneme Sınavı Çözmek
Deneme sınavları en güzel soru kaynaklarıdır. Çünkü deneme sınavlarında son derece dikkatli ve yoğunlaşmış soru çözersiniz. Normal evde çözdüğünüz sorular gibi uyuşuk davranamazsınız. Tabi deneme sınavını zaten denemedir diye ciddiye almazsanız bu size fayda sağlamaz. Deneme sınavları öğrenmenin en yoğun olduğu süreçlerdir. Hele sınavdan sonraki kontrolde yaptığınız hatalar o kadar canınızı sıkar ki o hataları bir daha yapmanız zorlaşır. O nedenle bıkmadan usanmadan deneme sınavı çözmeniz netlerinizin yükselmesine imkan sağlayacaktır.
Etiketler:
Son Eklenenler
- Tarımla İlgili Meslekler
- Matematiği İyi Olmayanlar Hangi Mesleği Seçmeli?
- Antropoloji Nedir?
- Dünyanın Kaç Türlü Hareketi Vardır?
- Toplumsal Düzeni Sağlayan Kurallar Nelerdir?
- Cumhuriyet Yönetiminin Değerleri Nelerdir?
- İklim ve Hava Olayları Arasındaki Fark
- 1 Asal Sayı Mıdır?
- Homeostasi nedir?
- 2 ile Bölünebilme Kuralı