Matematik Çalışmak

26.02.2014 - 00:00

Öğrencilik yaşamış herkes için matematik çalışmak gerekli olmuştur. Matematiği çalışmak için öncelikle elinizde gerekli materyallerin olması gerekir. Bu materyaller kabaca kareli bir defter, yumuşak uçlu bir kalem, bir silgi ve bir konu anlatım kaynağıdır. Materyalleri bir araya topladıktan sonra önemli olan bunları etkili bir şekilde kullanmaktır.

Etkili bir öğrenmenin olması için bilgileri beynimizde sınıflandırmamız gereklidir. Bu yüzden matematikte kaç tane konu var? Hangi konu neyle alakalı? Hangi konudan ne kadar eksiğiniz var gibi soruların cevabını netleştirmeniz gerekiyor. Çalıştığınız defterin başına veya en sonuna bunları not edebilirsiniz. Eğer düzenli bir kitap takip ediyorsanız bu kitaptaki konu listesini de temel alabilirsiniz.

matematik

Şimdi matematik nasıl öğrenilir buna değinelim.

Matematik Nasıl Öğrenilir?

Matematik çalışmak için doğru olanı yapmak istiyorsanız matematik kaynağının ilk sayfasından başlayıp okumalısınız. Hatta önsözü bile okumayı ihmal etmeyin. Basitçe bir konu bitirene kadar okuyun. Sonrasında anlamadığınız kavram var mı diye bir bakın. Örneğin faktöriyel kavramıyla karşılaştınız diyelim. Bu kavramın ne olduğunu araştırın. Kavram bilgisi olmadan dersi öğrenmeniz imkânsızdır.

Kavramları netleştirdikten sonra konu anlatımında anlatılanlar konusunda derinleşmeye çalışın. Sonrasında yavaş yavaş çözümlü soruları çözmeye başlayın. Bunları yaparken gayet sabırlı olun. İçinizden bir ses sizi gaza getirecek ve hemen testi açıp öğrendiklerinizi pratiğe dökmeniz gerektiğini söyleyecek size. Bu sese asla kulak asmayın. Sabırlı bir şekilde çözümlü sorulara yoğunlaşın.

Çözümlü soruların önce çözümüne bakmadan çözün çözemediğiniz taktirde çözümüne bakın. Eğer soruyu doğru çözerseniz yine de elinizdeki kaynağın çözümüne bakın. Çünkü kitaplar genelde kurallara uygun ve sistematik çözümler sunarlar. Ayrıca ikinci bir çözüm yolu öğrenmeniz de sizin için oldukça faydalı olacaktır.

Test Çözme Ne Zaman Olmalı?

Matematik kaynağını su gibi içtiniz. Artık anlamadığınız bir olay kalmadı. Taşlar yerine oturmaya başladı. Şimdi artık matematik çalışmasının test kısmına geçebilirsiniz.

Testleri dikkatlice ve önemseyerek çözün. Test bittikten sonra yanlışlarınıza göz atın. Neden yanlış yaptığınızı sorgulayın. Hatanızı görmeye çalışın. Boş bırakıp çözemediğiniz sorularla da tekrar ilgilenin. Son durumda çözemediğiniz soruları hocanıza veya herhangi bir bile sormak için işaretleyin.

Bu safhada çoğu öğrenci hata yapar. Testi çözme konusunda ısrarcı olmayıp zaten bildiklerini çözer ve bilmediklerini de sormak için işaretleyip geçer. Ancak muhtemelen soruları sormayı ve çözümlerini öğrenmeyi ya üç ay sonra gerçekleştirir ya da hiç gerçekleştirmez. Bu tarz bir çalışmanın faydası yoktur. Önemli olan şudur. Çözemediğiniz sorular üzerinde kafa patlatıp beyninize ciddi bir egzersiz yaptırmak.

Bunu yaptıktan sonra yine de çözemediğiniz soru varsa bunları hiç bekletmeden bir bilene çözdürün ve çözümü merakla takip edip öğrenmeye çalışın. Probleme yoğunlaşmış beyniniz aniden çözümü bulunca bir sihir gerçekleşecek ve birden aydınlanma yaşayacaksınız. Beyniniz unutmamak üzere, sağlam bir şekilde kaçırdığınız noktayı kavrayacak. İnsanların hatalardan öğrenme diye adlandırdıkları şey de bundan başka bir şey değildir.

Bu adımları takip ettiniz ve son durumda anlamadığınız bir şey kalmadı. O zaman bolca tekrar yapıp konuyu pekiştireceksiniz. Tekrar soru çözerek kendinizi test edeceksiniz. Anlamadıklarınızı not edip merak etmeye devam edeceksiniz. Bunları yaptığınız sürece matematik öğrenmek çok kolay gelecek. Bu yöntemi deneyince farkı hissedecek ve matematik dersini daha çok seveceksiniz. Sadece sabırlı ve öğrenme konusunda inatçı olun.


Etiketler:
Yorumlar
Yorum Yap