YKS TYT Sistemi Nasıl Olacak?

15.07.2018 - 08:04

Bu yazımızda 2019 Yılında ÖSYM tarafından yapılacak olan YKS-TYT konu dağılımları hakkında bilgi paylaşacağız.

2018 yılında YGS-LYS sisteminin yerine gelen YKS-TYT sistemi yeni adayların kafasını karıştırsa da öncesi sistemden pek farkı olduğu söylenemez. Özellikle konu dağılımları incelendiğinde konuların aynı olduğunu belirtebiliriz.

2019 yks tyt sistemi

2019 TYT Konuları ve Soru Dağılımları

Üniversiteye geçişte ilk basamak olan Temel Yeterlilik Testi yani TYT, adayların en az 12 net çıkararak barajı geçmesi gereken testtir. Bu test içerisinde 120 soru sorulmakta ve adaylara bu soruları cevaplamaları için 135 dakika süre verilmektedir. Hangi dersten kaç soru geldiğini incelediğimizde: Türkçe 40, matematik 40, tarih 5, coğrafya 5, felsefe 5, din kültürü 5, fizik 7, kimya 6 ve biyoloji 6 şeklindedir. ÖSYM tarafından yapılan açıklamalar Türkçe ve matematik sorularının adayı düşürdürmeye yönelik olduğunu belirtmektedir. Diğer yandan adaylar ilk oturum olan TYT puanı ile yalnızca 2 yıllık bölümleri tercih edebilmekte, 4 yıllık bölümler için ikinci oturum olan AYT testine girmek zorundalar. TYT Konuları ve Soru Dağılımları için tıklayınız.

2019 YKS (AYT) Konuları ve Soru Dağılımları

İlk oturumda 150 barajını geçen aday ikinci oturuma girmeye hak kazanır. İkinci oturum olan Alan Yeterlilik Testi yani AYT’de adaylar tercih etmek istedikleri bölümlere göre testleri çözmektedirler.

Sayısalcı adaylar: Matematik ve fen bilimleri testlerini,

Sözelci adaylar: Edebiyat – Sosyal Bilimler-1 ve Sosyal Bilimler-2 testlerini,

Eşit Ağırlıkçı Adaylar: Matematik ve Edebiyat – Sosyal Bilimler-1 testlerini çözecekler.

AYT sınavında yukarıda belirtilen bütün testler 160 soru şeklinde adaylara verilmekte ve 180 dakika süre verilmektedir. Aday bu 180 dakikalık sürede dilerse bütün testleri dilerse sadece kendi alanındaki testleri çözebilir. İkinci oturuma da giren aday 180 barajını geçtikten sonra 4 yıllık bir bölümü tercih etme hakkını kazanır. YKS (AYT) Konuları ve Soru Dağılımları için tıklayınız.

Diğer yandan Yabancı Dil Testine girmek isteyen aday Pazar günü AYT testinden sonra, yani öğlenden sonra sınava girebilir. Bu sınavda da 80 soru sorulmaktadır. Sınavlara hazırlık sürecinde en önemli yardımcınız olan çalışma programları için TYT-YKS Çalışma Programları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Etiketler:
  • yks    
  • Yorumlar
    Yorum Yap