Cerrahpaşa Tıp Öğrencisiyle Röportaj

02.10.2015 - 18:00

ctf

Sitemizin takipçileri için Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğrencilerinden şahan Taner ile görüştük. Motivasyon olması amacıyla görüşmeyi kaleme aldık ve sizinle paylaşıyoruz.

Merhaba, öncelikle bu görüşmeyi kabul ettiğiniz için size teşekkür ederiz. Webders.net olarak öğrencilere moral ve motivasyon sağlamak amacıyla bu tarz röportajlar planlıyoruz. Malumunuz okuduğunuz bölümde okumayı hayal eden birçok öğrenci var ve çoğu da bu konuda oldukça tecrübesiz. Kendileriyle aynı yoldan daha önce geçen birilerinin tavsiyelerine ihtiyaç duyuyorlar. Çoğunun da doğrudan bilgi alabilecek ve detaylı bir şekilde soru sorabilecek bir büyükleri yok. Bu nedenle sizden yaşça küçük adayların bir abisi olarak onlara vereceğiniz bilgiler çok önemli. Şimdi sözü uzatmadan başlayalım.

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

1992 İstanbul doğumluyum. Şu an tıp son sınıfta okuyorum. Yani daha doğrusu stajyer doktorluk yapıyorum.  2010 yılında girdim fakülteye. O zamanki sıralamam galiba 1700 gibi bir şeydi. Temel olarak kendimle alakalı söyleyeceklerim bunlar.

Neden tıp desek?

Başka bir öğrenciye sorsanız belki bu konuda size çok idealist bir yanıt verir ama benim pek öyle bir hikâyem yok. Puanım iyiydi. Rasyonel düşündüm. Dershane hocalarının da tavsiyeleriyle kendimi Cerrahpaşa’da buldum.

Yani okurken tıp hayaliniz yoktu?

Hem evet hem de hayır aslında. Öyle bir hayalim yoktu denilebilir ama başarılı olmak istiyordum her öğrenci gibi. Aklımızda başarılı olmak diyince de iyi bir tıp fakültesi kazanmak vardı. O açıdan bir yandan da istiyordum.

Peki, tercih ettiğiniz bölüm için pişman olduğunuz oldu mu hiç?

İlk sene biraz oldu. Birden kendimi tıp dünyasının içinde buldum. Bir dönem alışma süreci yaşadım. Buna pişmanlık değil de sorgulama diyelim. Başka bir bölüm yazsa mıydım acaba diye soruyordum. Zamanla geçti. Şimdi başa dönsem yine aynı fakülteyi yazarım herhalde.

Tıp okumak çok zor diyorlar doğru mu?

Kendince zorlukları var elbette. Mesela şu anda intern doktoruz. O nedenle çok yoruluyoruz. Ama sevdikten sonra okulu düzenli takip ederseniz çok sıkıntı olmuyor. Ben hiç uzatmadım okulu mesela. Bir de asıl zorluk mezuniyetten sonra başlıyor gibi.

Ne tür zorluklar?

Tus sınavı, zorunlu hizmet, uzmanlık, tercih, nöbet derken bayağı yıpranıyorsunuz gibi. Tabi seçtiğiniz alana da bağlı biraz. Onu da yaşayarak öğreneceğiz kısmet olursa.

Gelelim öğrencileri daha çok ilgilendiren konulara. Tıp fakültesini nasıl kazandınız. Ya da sınava hazırlık süreciniz nasıl oldu?

Aslında sınavda başarılı olan diğer öğrencilerden çok da farklı olmadı. Benim girdiğim sene ilk defa uygulanan bir sınav sistemiyle karşı karşıyaydık. Kimse ne olacağını bilmiyordu. İlk sınav zor ikincisi kolay olunca herkes şok oldu. Sadece sınava iyi hazırlananlar bu süreci daha iyi atlattılar diyebilirim. Bu açıdan kendimi de sınava iyi hazırlananlar arasında görüyorum. Lise boyunca sıkı çalıştım. Zaten ilkokul temelim de iyiydi. İyi bir lisede okudum. Çapa Anadolu Öğretmen Lisesinde. Şimdi fen lisesi olmuş bildiğim kadarıyla.

İyi bir lisede okumak sizce bir avantaj mı?

Evet. Ama avantajı iyi eğitim vermesinden çok ortamı oluyor. İyi liselerden iyi öğrencilerin çıkması zaten o okulların kapasiteli öğrenci almasıyla alakalı. Bir de herkes başarılı olunca siz de kendinizi ders çalışma ortamına sokuyorsunuz mecburen. Ama iyi bir lise tek önemli olan değil. Başarılı olmak isteyen bir öğrenci her koşulda elinden gelenin en iyisini yapmak lazım. Zaten benim okuduğum lisede de hiçbir yer kazanamayanlar da çıktı sonuç olarak.

Üniversite adaylarına tıp fakültesi önerir misiniz?

Sadece iyi bir gelecek için istiyorlarsa ekonomik durumlarına bağlı bence. Ama tıbbı seviyorlarsa neden önermeyeyim. İyi öğrencilerin iyi birer doktor olması da muhtemeldir. Ben memnunum mesela. Ama tabiî ki herkesin bünyesi farklı. Tıp fakültesini beceremeyip yarıda bırakanlar da olmuyor değil.

Yani riskli mi diyorsunuz?

Diğer bölümler gibi. Sadece biraz daha uzun ve zor olması var. Yoksa çok basit bir okulu bile sevemezseniz bitiremeyebilirsiniz.

Şimdi 1. Sınıfa dönseniz neyi farklı yaparsınız?

Sanırım derslere devam konusunda daha duyarlı olmaya çalışırdım. Kaçırdığınız her ders tus sınavında üzerinize ekstra bir yük demek.

Sınava hazırlanan ve tıp ideali olan öğrencilere neyi önerirsiniz?

Çok çalışmalarını ve sakin olmalarını öneririm. Stresin fazlası olumsuz etki oluşturabilir. Çok çalışıyorlarsa daha çok çalışmalarını önerebilirim. Şöyle söyleyeyim. Sınavı kazanınca bütün yorgunluğunu z geride kalıyor. Sonrasında yeni meşguliyetler çıkıyor ama kesinlikle değiyor.

Malum şimdi sizi bekleyen yeni bir sınav maratonu var. Bu nedenle çok vaktinizi almak istemeyiz. Vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz.

Ben teşekkür ederim. İnşallah faydalı olabilmişimdir. 


Etiketler:
  • tıp    
  • başarı    
  • Yorumlar
    Yorum Yap