Koenzim Nedir?

17.06.2018 - 14:25

Canlı bedeninde gerçekleşen her olay enzim kontrolündedir. Yani enzimler vücudumuzu idare eden, çekip çeviren moleküllerdir. Bu yazıda çok merak edilen koenzim kavramı üzerinde duracağız. Ancak koenzimi anlamadan önce enzimin ne olduğunu iyi anlamamız gerekir.

Canlı olarak insanı ele alırsak insan vücudunda günün her saatinde binlerce kimyasal reaksiyon meydana gelmektedir. İşte bu kimyasal reaksiyonların daha kolay ve çok daha hızlı gerçekleşmesi için vücudumuz birçok enzim kullanır. Enzimlerin ana yapısı proteindir. Bu nedenle protein sadece yapı taşı olarak değil, aynı zamanda düzenleyici olarak da çok önemli besinlerdir.

Basit enzimler sadece proteinden oluşur. Bununla birlikte bileşik enzimlerin yapısına çeşitli mineral veya vitamin katılabilir. Bileşik enzimler holoenzim olarak da isimlendirilir.

Bileşik enzimlerin yapısına katılan vitamin yapılarına koenzim denir. Yani koenzim tek başına bir enzim değil, enzimin bir parçasıdır.

Apoenzim ve Koenzim

Enzimlerde olmazsa olmaz bir protein kısım bulunmaktadır. Hatta yukarıda basit enzimlerin sadece proteinlerden oluştuğunu söyledik. İşte enzimlerin bu protein kısmına apoenzim denmektedir.

Apoenzime eklenip onun aktif hale gelmesini sağlayan organik yapılar da koenzimlerdir. Birden fazla apoenzime tek tip bir koenzim bağlanabilir. Bu durumda farkı bileşik enzimler (holoenzim) ortaya çıkacaktır.

Eğer apoenzimin yapısına organik olmayan mineral yapıları katılıyorsa buna da kofaktör denir.

koenzim nedir

Bazı enzimlerin aktif hale gelmesi için koenzim veya kofaktörlere ihtiyaç vardır. Hatta bazen ikisine birden ihtiyaç vardır. Ancak bası basit enzimler de sadece protein kısmıyla gerekli işi görürler.

Koenzim kısmı protein kısımdan da küçüktür. Örnek vermek gerekirse B grubu vitaminlerinin birçoğu önemli koenzimler olarak vazife görür.

Koenzim Q10

Koenzim denince akla genellikle koenzim q10 gelmektedir. Çünkü bu koenzim insan sağlığı açısından çok önemlidir. Vitamin benzeri organik yapısıyla proteinlerle birleşerek enzimleri aktif hale getirir.

Koenzim q10'un ana işlevi hücrede besinlerden enerji elde edilmesini sağlamaktır. Bunun dışında bağışıklık sistemi açısından da çok önemli olan bu yapının vücudun normal işleyişine katkı sağladığı bilinmektedir.

Doğal olarak et, balık, kuru yemiş gibi gıdalarda bol miktarda olduğu bilinen koenzim q10 aynı zamanda laboratuvarda da üretilebilmektedir. Özellikle bu koenzimin eksikliğini yaşayanlara gıda takviyesi olarak bu ürün doktorlar tarafından verilebilmektedir. Günümüzde artık ticari bir ürüne de dönüşün koenzim q10'un çeşitli marka ve fiyatlarda satıldığını biliyoruz.


Etiketler:
  • biyoloji    
  • Yorumlar
    Yorum Yap