Lys Çalışma Stratejisi - Webders.net

Lys Çalışma Stratejisi

12.07.2015 - 03:34

lys çalışma stratejisi

Şu anki üniversiteye giriÅŸ sınavı sisteminde puanın büyük bir kısmını lys sınavı belirlemektedir. EÄŸer sınav sistemi deÄŸiÅŸse dâhil lys sınavı konuları farklı bir sınav ismiyle yine karşımıza çıkacaktır. Çünkü lys sınavı içerdiÄŸi konu gereÄŸi sayısal veya sözelci kim olursa olsun öÄŸrencinin alan derslerini içermektedir. Yani sözelciyseniz edebiyat, tarih gibi derslerin konularını ya da sayısalcıysanız fizik ve kimyanın ileri konularını sınavda bildiÄŸinizi göstermek zorundasınız. Bu sizin alanınıza hakim olduÄŸunuzu gösterecek ve onunla orantılı bir ÅŸekilde bölüm tercihi yapacak miktarda puan alacaksınız. Sorun ÅŸu ki iki aÅŸamalı sınavda en büyük tehlike en yakın tehlikedir mantığıyla öÄŸrenci 8 – 9 ay boyunca ygs’ye çalışıyor. Sınav normal olarak beklediÄŸi gibi geçmiyor. Aslında iyi bir net yapan öÄŸrenciler bile sınav sonucundan kolaylık memnun olmazlar. Üzüntü, keder, sınav sistemine isyan derken lys için ayrılan süre sona eriyor. Bu duruma düÅŸmemek için doÄŸru bir sınav hazırlık stratejisi izlemelisiniz.

ZannedildiÄŸi gibi ygs ve lys konuları farklı deÄŸildir. Ösym’nin bu iki sınavı ayırmasının mantığı ÅŸudur. Birinci bölüm yani ygs bütün öÄŸrencilerin temel derslerden bilmekle yükümlü olduÄŸu düzeyi kapsar. Lys ise alan derslerinin tamamını kapsar. Yani lys’ye giren bir öÄŸrenci eÄŸer sayısalcıysa hem ygs fizik konularından hem de geri kalanlarından sorumludur. Bu da demek oluyor ki lys’ye çalışmak demek aslında birinci bölüme de çalışmak demektir. ÖÄŸrenciler sınav senesi direk olarak lys’ye çalışmalılar. Bu durumda aklınıza çeÅŸitli sorular gelebilir. Sadece lys çalışırsam birinci bölümden düÅŸük yaparım gibi. Ama gerçekte durum böyle deÄŸildir. Lys hazırlığı bütün bir dersi baÅŸtan sona çalışmayı gerektirdiÄŸi için bu çalışmayı yaparken elbette ki birinci bölümü de çalışmak gerekir. Hatta ÅŸöyle diyebiliriz. Birinci bölüm konuları herkeste ortak olduÄŸu ve dersin giriÅŸ konuları olduÄŸu için daha fazla çalışılması gereken konulardır. Bu konular su gibi öÄŸrenilmedin dersin ileri kısmını öÄŸrendik deseniz bile bilgileriniz havada kalır. Mesela rasyonel sayıları bilmeyen bir insanın türevi düzgün çözmesi mümkün olabilir mi?

Demek ki çalışma olarak ikinci bölüme çalışacağız. Yalnız birinci bölüme çalışma sırasında ağırlık vereceÄŸiz. (Ä°kinci bölümün birincisini kapsadığını unutmayalım). Bir de iki sınav arasında ÅŸöyle bir fark var. Birinci sınavda derslerin temel mantığı sorulduÄŸu için sorular uyanık ve tecrübeli olmanızı daha çok geciktirecektir. O yüzden birinci bölüm konularından oldukça fazla soru çözmeye özen göstereceksiniz. Çünkü bilgiden deÄŸil de dikkatten, hatadan, görememekten, yanlış anlamaktan soru kaçıracaksınız. Zaten birinci bölüm sınavında süre daha kısıtlı olduÄŸu için zamanı yetiÅŸtirmek için çok bol zoru çözmeniz gerekir. Lys’de ise soru tecrübesinden çok bilgi önemlidir. Konuyu çok iyi bilmelisiniz. Her soruya 1.5 dakika verdiklerinde konuyu biliyorsanız eÄŸer süre sıkıntısı yaÅŸamazsınız. Lys’de süre sıkıntısı konuyu bilmeyip soruda çok vakit kaybetmeniz sonucunda ortaya çıkar. Tanımadığınız bir insanı karşınıza oturtsalar ve onun adını bilmenizi isteseler siz o insana 10 saat de baksanız adını öÄŸrenmemiÅŸseniz bilmiyorsunuz demektir. Çok basit bir bilgi bile bilinmediÄŸinde bilinmiyordur. Dolayısıyla lys hazırlık sürecinde ele aldığınız dersleri iyi öÄŸrenmeye, bilgi daÄŸarcığınızı ayrıntılara kadar geniÅŸletmeye özen göstermelisiniz. 


Etiketler:
Yorumlar
Yorum Yap