Meslek Seçimi
Ä°nsanın hayatını etkileyen en önemli olaylardan biri seçtiÄŸi meslektir. Bu yazıda meslek seçimi üzerinde durmaya çalışacağız. Bir an aklınıza bir meslek esiyor ve onun iyi olduÄŸunu düÅŸünüyorsunuz. Sonrasında da yıllarca vaktinizin önemli bir kısmını seçtiÄŸiniz o meslek dalıyla geçiriyorsunuz.
ÖrneÄŸin eczacı olmuÅŸsanız kendinizi toplumda öyle konumlandırıyorsunuz. Tanıdıklarınızın ilaçla alakalı bir iÅŸi olduÄŸunda akıllarına her zaman siz geliyorsunuz. Sizi siz yapan en önemli ÅŸeylerden biri mesleÄŸiniz. Biriyle tanıştığınızda hemen ne iÅŸ yaptığınızı soruyor.
Peki meslek seçimi bu kadar önemliyken kariyerimizi nasıl oluyor da bir anlık heyecanımıza göre seçiyoruz? Ya da nasıl oluyor da o dönemki trendlere göre hayatımızı belirleyecek mesleÄŸi rastgele seçiyoruz.
Meslek Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Elbette her iÅŸte olduÄŸu gibi meslek seçiminde de profesyonelce davranmamız gerekiyor. Bunun için herkesin yapabileceÄŸi basit birkaç ÅŸeyi yapmanız yetecektir.
Özellikle tercih dönemlerindeki üniversite adaylarının buraya çok dikkat etmesi gerekiyor. DüÅŸünsenize, yıllarca çalışıyorsunuz ve bir puan tutturuyorsunuz sonra da onu yanlış tercih yaparak heba ediyorsunuz.
Çevrenize bakın bir ÅŸöyle, çoÄŸu insan seçtiÄŸi meslekle ilgili mutlu deÄŸil. Herkes baÅŸkasına özenmekte ve piÅŸmanlık içinde. Åžimdi böyle bir durumla karşılaÅŸmamak için yapılması gerekeni görelim.
Öncelikle ilgi alanlarınızı bir düÅŸünün. Elinize bir kağıt alın ve nelere ilgi duyduÄŸunuzu ÅŸöyle bir listeleyin. Bunlar sevdiÄŸiniz basit hobiler de olabilir. ÖrneÄŸin bilgisayarda oyun oynamayı seviyorsanız bunu açıkça yazın. Gerçekçi düÅŸündüÄŸümüzde kimse hiç emek harcamadan ve çaba göstermeden herhangi bir meslek dalında baÅŸarılı olamaz. Bir ÅŸeyi seviyor olmak demek o iÅŸte kesin baÅŸarılı olacağınız anlamına gelmez.
Müzik dinlemeyi seven bir insan kesinlikle iyi ÅŸarkı söyleyebilir diyemeyiz öyle deÄŸil mi? SevdiÄŸiniz ÅŸeyleri sıraladıktan sonra ÅŸimdi de okul hayatınızı bir düÅŸünün. Hangi alanlarda baÅŸarılıydınız? Mesela matematiÄŸi okul hayatında hep kolay bir ders olarak görmüÅŸseniz bunu mutlaka not edin. Sonrasında ÅŸöyle bir bakın, özel olarak bir yeteneÄŸiniz var mı? Bu bir enstrüman çalmaktan tutun da resim çizmeye kadar her ÅŸey olabilir.
EÄŸer özel bir beceriniz yoksa yapabileceÄŸinizi düÅŸündüÄŸünüz ÅŸeyleri yazın. Merak ettikleriniz ve öÄŸrenmek istediklerinizi de araÅŸtırmayı unutmayın. Son olarak da ÅŸöyle bir araÅŸtırma yapın. Size istediÄŸiniz hayatı saÄŸlayabilecek meslekler nelerdir? Bunları da listeledikten sonra listelediÄŸiniz ÅŸeyler arasında bir denge kurun ve ideal mesleklerinizin sayısını 5’ten küçük bir sayıya düÅŸürün.
Yukarıda anlattıklarımızı çok basit bir örnekle açıklayalım. EÄŸer matematiÄŸi seviyorsanız, iletiÅŸim kabiliyetiniz güçlü ve bilgisayarda da vakit geçirmeyi seviyorsanız sizin için mühendislikler düÅŸünülmesi gereken meslekler arasındadır. Bu ÅŸekilde sınıflandırmalar yaparak sizin için en ideal mesleÄŸi seçebilirsiniz. Unutmayın ki bu iÅŸi yazılı bir ÅŸekilde ve sistematik adımları takip ederek yapmak çok önemlidir.
Aksi halde birilerinin dolduruÅŸuna gelip hayatınızı tümüyle etkileyecek bir konuda yanlış karar vermeniz söz konusu olabilir. Bu ise sadece size zarar vermekle kalmaz, yaptığınız mesleÄŸin hakkını vermediÄŸiniz için bütün topluma zarar verir.
Etiketler:
Son Eklenenler
- Tarımla İlgili Meslekler
- Matematiği İyi Olmayanlar Hangi Mesleği Seçmeli?
- Antropoloji Nedir?
- Dünyanın Kaç Türlü Hareketi Vardır?
- Toplumsal Düzeni Sağlayan Kurallar Nelerdir?
- Cumhuriyet Yönetiminin Değerleri Nelerdir?
- İklim ve Hava Olayları Arasındaki Fark
- 1 Asal Sayı Mıdır?
- Homeostasi nedir?
- 2 ile Bölünebilme Kuralı