Büyük Kan Dolaşımı - Webders.net

Büyük Kan Dolaşımı

14.11.2017 - 11:37

Kan dolaşımı vücudumuzun faaliyet göstermesi için gereken ana basamaklardan biridir. Dolaşım sistemi kontrolünde gerçekleÅŸen bu sürecin temel amacı vücuttaki hücrelere besin ve oksijen taşımaktır. Ä°nsanda kan dolaşımı ikiye ayrılır.

  1. Küçük kan dolaşımı
  2. Büyük kan dolaşımı

Aslında bu iki dolaşım bütünüyle birbirine baÄŸlı ve ayrılmaz parçalardır. Ancak bunları incelemenin daha kolay hale gelmesi için dolaşım ikiye bölünmüÅŸtür. Daha önce küçük kan dolaşımını anlattık. Åžimdi ise büyük kan dolaşımı üzerinde duracağız.

Büyük kan dolaşımı akciÄŸerde temizlenen kanın vücuda gönderilmesi ve vücutta kirlenen kanın kalbe toplanması ÅŸeklinde özetlenebilir.
büyük kan dolaşımı

Yukarıdaki ÅŸemada dolaşım sistemi içerisinde büyük kan dolaşımı da dahil olacak ÅŸekilde gösterilmiÅŸtir. AkciÄŸerin içinde olduÄŸu kısım küçük kan dolaşımı, geri kalan kısım ise büyük kan dolaşımı olarak adlandırılmaktadır. Ä°kisini birden görmek konunun anlaşılması için önemlidir.

Büyük Kan Dolaşımı Sırası

Kan dolaşımı birbirine takip eden ve eÅŸ zamanlı gerçekleÅŸen olayların bir bütünüdür. Büyük kan dolaşımı sırası ile aÅŸağıdaki adımları takip ederek devam eder.

  1. Vücutta kirlenen kan iki ana toplardamar ile kalbin saÄŸ kulakçığına getirilir.
  2. Kirli kan saÄŸ kulakçıktan saÄŸ karıncığa geçer.
  3. SaÄŸ karıncıktan temizlenmek üzere kan akciÄŸere gönderilir. (Küçük kan dolaşımı)
  4. Temizlenen kan sol kulakçığa gelir.
  5. Temiz kan sol kulakçıktan sol karıncığa geçer.
  6. Sol karıncıktan ana atardamar (aort) ile kan vücuda pompalanır.

Büyük kan dolaşımı içerisinde kanın izlediÄŸi yol yukarıdaki basamakları içerir. Bu süreç hiç durmadan devam etmektedir. Böylece vücuda oksijence zengin kan gönderilip hücrelerin solunum yapmasına imlan doÄŸmaktadır.

Kirli kan oksijence fakir, temiz kan ise oksijence zengin kan demektir.

Büyük Kan Dolaşımının Özellikleri

Anatomide büyük kan dolaşımına sistematik dolaşım da denmektedir. Sistematik dolaşım bütün vücutta gerçekleÅŸirken, küçük kan dolaşımı kalp ve akciÄŸer arasında gerçekleÅŸmektedir.

Kalp kasılması aslında tek bir kasılma deÄŸildir. Kulakçıkların ve karıncıkların ayrı ayrı kasılması ile kan sürekli yer deÄŸiÅŸtirir. Kalbin çalışmasının önemi kanın sürekli dolaşımda olmasıyla alakalıdır. Bu açıdan bakıldığında dolaşım ve solunum sürekli devam eden süreçlerdir.

Vücudun oksijen ihtiyacı arttığında hem soluk alma hızımız artar, hem de kalp atış hızımız yükselir. Bu durumu ÅŸöyle bir örnekle aktaralım.

Spor yaparken kaslarımız daha çok enerji harcamaktadır. Bu nedenle daha çok solunuma ve dolayısıyla daha çok oksijene ihtiyaç duyarlar. Daha çok oksijen alabilmek için kas hücrelerine daha fazla kan gelmesi gerekir.

Bu gerekliliÄŸi saÄŸlamak için kalp daha fazla çalışmakta ve daha sık kan pompalamaktadır. Ancak kanın aynı zamanda temizlenmesi de gerekir. Bu aÅŸamada soluk alma hızımız yükselir. Böylece nefes nefese kalma dediÄŸimiz durum ortaya çıkar.

Spor veya yüksek enerji gerektiren hareketler bittikten sonra enerji ihtiyacı için bu süreç bir süre daha böyle devam eder. Ardından aÅŸamalı bir ÅŸekilde kalp ritmi normale döner.


Etiketler:
  • biyoloji    
  • Yorumlar
    Yorum Yap