Sınavda Süre Kullanımı

29.10.2014 - 11:36

sınavda süre kullanımı

Hangi sınava girerseniz girin mutlaka bilgiyle beraber hızınızı da ortaya koymak zorundasınız. Bütün sınavlar becerilerinizin yanında bu becerileri sınırlı sürede kullanıp kullanamadığınızı da ölçer. Birçok öğrenci de yeterli bilgiye ulaştığı halde bu bilgiyi hızlı bir şekilde sınava yansıtmadığı için yetersiz kalmaktadır. Sonuçta sınavlarda önemli olan en yüksek puanı elde etmektir. Sınavlarda yapamazsanız öğrendiğiniz bilgiler sınav açısından size fayda sağlamaz. Öyleyse bilgiyi artırmanın yanında soruları hızlı çözebilme becerinizi de arttırmanız gerekmektedir. Aslında sınavlarda verilen süre bütün soruları dikkatli bir şekilde cevaplamak için yeterlidir. Ancak süreyi verimli kullanamadığınız zaman işler kötü gitmeye başlar. Vakit azaldıkça bildiğiniz soruları da strese girip yapamamaya başlarsınız. Bunu engellemek için sınavlarda süreyi verimli kullanmak gerekir. Sınavlarda verimli süre kullanımı bazı temel kriterlere dayanmaktadır.

Öncelikle şunu bilmelisiniz ki bilgi eksikliği sürenin en büyük düşmanıdır. Mesela her soruya 1 dakika verilen bir sınavda siz eğer bir sorunun cevabını bilmiyorsanız ve 5 dakika harcamışsanız diğer sorulara ayrılan vakti de harcadığınız için işleri zora sokmuşsunuz demektir. Başarılı öğrencilerin daha hızlı soru çözmelerinin nedeni budur. Yani süre yetiştirmeme probleminizin kaynağını doğru tespit etmeniz gerekiyor. Sebep çoğunlukla bilgi eksikliğidir. Bilgi eksikliğini ne kadar azaltırsanız süre avantajınız o kadar artar. Bir soru düşünün 10 saniyede okudunuz. Cevabı da çok iyi biliyorsunuz. Hemen işaretlediniz. Bu soru size 20 saniyeye mal oldu. Bu demektir ki 40 saniyeyi diğer sorular için arttırdınız. Bu durumda zor bir soruya 1 dakikadan daha fazla süre ayırma şansınız doğmuştur. Bazı soruları bilin ya da bilmeyin çözümü için en az iki dakikaya ihtiyaç duyarsınız. İşte bu durumlar için süre arttırmak çok faydalıdır. Sınavı hazırlayanlar her soruya bir dakika yetecek şekilde ayarlamazlar sınavı. Sadece her soruya ortalama 1 dakika yetecek şekilde ayarlarlar. Mesela bir soru 30 saniye sürerken diğer bir soru 90 saniye sürebilir.

Öğrencilerin bilgi düzeyi yeterli de olsa süre kullanımı ile ilgili çeşitli hatalar yapabilmektedirler. Bu hataları şöyle sıralayabiliriz.

  • Soruları karışık çözmek.
  • Belli bir sistematiğe sahip olmamak.
  • Soru çözerken diğer soruları düşünmek.
  • Saati çok sık kontrol etmek.
  • Saati kontrol etmeyi unutmak.
  • Soruya dalıp gitmek.
  • Aynı soruyu anlamadan tekrar tekrar okumak.
  • Başladığı bir soruyu çözmek üzereyken soruyu yarıda bırakıp geçmek.
  • Çözemeyeceği bir soruyla inatlaşmak.
  • Strese girmek.
  • Sınavda olduğunu unutup çok rahat davranmak.
  • Soruyu çözdükten sonra emin olamamak.

Bu gibi problemleri artırabiliriz. Bu problemlerin hepsi sınavda süreyi yok edici problemlerdir. Bu hatalara düşmemek için sınavda belli bir sistematiğe sahip olmalısınız. Sınavdaki testleri her zaman alışık olduğunuz bir sıraya göre çözmelisiniz. Hiçbir testi yarım bırakmamalısınız. Soruları atlamamalısınız. Belli düzeyde heyecanlanmak dikkatinizi arttırır ancak çok heyecanlanırsanız okuduğunuzu anlayamazsınız. Heyecan düzeyine de dikkat etmelisiniz.


Etiketler:
Yorumlar
Yorum Yap