Kasların Görevleri Nelerdir?

22.10.2017 - 20:49

Kaslar vücudumuz için son derece önemlidir. Kasların görevleri saymakla bitmez. Hareket için çok önemli olan kasların vücut içinde daha birçok görevi vardır. Bu yazıda biraz kasların görevleri üzerinde duracağız.

Kaslar dolaşımdan hareketliliğe kadar insan vücudunun her fonksiyonunda rol oynamaktadır. Kas sistemi 600'den fazla kastan oluşur.

Destek ve hareket sistemi içerisinde kaslar çok önemli rol oynamaktadır.

Kasların Çeşitleri

Üç çeşit kas vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  1. Çizgili kas (iskelet kası)
  2. Düz kas
  3. Kalp kası
kasların görevleri nelerdir

Bunlardan sadece iskelet kasları istemlidir. Yani onları bilinçli olarak kontrol edebiliriz. Düz kas ve kalp kası istemsiz hareket eder.

Kas sistemindeki her kas tipinin belirli bir amacı vardır. Yürümemizi iskelet kası sayesinde gerçekleştirebiliriz. Düz kaslarımız sayesinde sindirim yapabiliriz. Kalbimiz ise kalp kası sayesinde çalışır.

Farklı kas türleri de bu işlevleri mümkün kılmak için birlikte çalışır. Örneğin, koşu yaparken (iskelet kasları kullanırken), kalp pompalarınız daha ağır pompalar (kalp kası nedeniyle), bu da daha ağır nefes almanızı sağlar (düz kaslar kullanarak).

Kas sisteminizin ana işlevlerinden bazılarını öğrenmek için okumaya devam edin.

Kasların Temel Görevleri

Kasların birçok görevi olduğunu söyledik. Şimdi önce bu görevleri maddeler halinde verelim. Ardından da bunları açıklayalım.

  • Hareket
  • Soluk alıp verme
  • Dolaşım
  • Sindirim
  • Boşaltım
  • Doğurma
  • Görme
  • Denge

Hareket

Hareketlilik, kas sisteminizin en basit ve en önemli fonksiyonudur. İskelet kasları istemli yaptığımız bütün hareketlerde görev üstlenirler. Kemiklerinize iskelet kasları bağlanır. Kısmen merkezi sinir sistemi tarafından kontrol edilirler. Kıvırdığınız, büktüğünüz, dans ettiğiniz, koştuğunuz ve diğer hareketleri gerçekleştirdiğiniz zaman iskelet kaslarınızı kullanırsınız.

Bazı kas türleri uzun ve az kuvvet gerektiren işler için özelleşmişken bazıları da kısa süren fakat çok kuvvet isteyen hareketler için özelleşmiştir.

Dolaşım

Düz kaslar ve kalp kası birlikte dolaşımın gerçekleşmesini sağlarlar. Miyokart olarak bilinen kalp kası kalp duvarlarında bulunur. Kalp kası en bedensel işlevlerden sorumlu olan otonom sinir sistemi tarafından kontrol edilir.

Kalp vücudun en sıkı çalışan kasları olarak düşünülür.

Bu kas, kan pompalamasına ve kalbinizin atılmasına yardımcı olan elektriksel uyarılar üretir. İskelet kasları gibi çizgili ve düz kas gibi tek çekirdeklidir. Kan damarlarımız ise düz kaslardan oluşur ve yine otonom sinir sistemi tarafından kontrol edilir.

Kasların yapısı yaptıkları görevlere göre bu şekilde özelleşmiştir.

Soluk Alıp Verme

Solunum sisteminin devam etmesi ve vücutta sürekli hücresel solunum gerçekleşmesi için soluk alıp verme şarttır.

Diyafram nefes alma sırasında iş başındaki kastır. Spor sırasında artan nefes alıp verme ihtiyacı oluştuğunda yardımcı kaslar da diyaframa yardımcı olur. Bu yardımcı kaslar karın, boyun ve sırt kaslarını içerebilir.

Sindirim

Sindirim, sistemimizdeki düz kaslar tarafından kontrol edilir. Bu aşağıdakileri kapsar:

  • Ağız
  • Yemek borusu
  • Mide
  • İnce ve kalın bağırsak
  • Rektum
  • Anüs

Sindirim sistemi karaciğer, pankreas ve safra kesesini de içerir.

Sindirim sırasında yiyecekler vücudunuzdan geçerken düz kaslarınız daralır ve rahatlar. Bu kaslar ayrıca gıdaları vücudunuzdan dışarıya iter. Dışkılama ve kusma bu şekilde gerçekleşir.

Boşaltım

Düz ve iskelet kasları birlikte boşaltım sisteminin işlemesini sağlar. Boşaltım sistemi şunları içerir.

  • Böbrekler
  • Mesane
  • İdrar yolu
  • Üretra
  • Prostat

Mesanenin kubbesi düz kaslardan meydana gelmiştir. Bu kaslar kasıldığında idrarınızı serbest bırakabilirsiniz. Gevşek durumda ise idrarınızı tutabilirsiniz. Bu süreçte işleyen düz kaslar ve çizgili kaslar bir bütün halinde çalışır.

Çocuk Doğurma

Düz kaslar rahimde de bulunur. Gebelik sırasında bu kaslar büyür ve bebeğin gelişimini telafi etmek için gerilir. Bir kadın doğum yapmaya hazır olduğunda, rahmin düz kasları kasılır ve bebeğin dışarı doğru itilmesini sağlar.

Bu şekilde doğum gerçekleşmiş olur. Çocuk doğurma için düz kaslar şarttır.

Görme

Göz yuvamız gözlerimizi hareket ettirmemize yardımcı olan altı iskelet kasına sahiptir. Yine de, gözlerinizin iç kasları düz kaslardan oluşur. Bu kaslar çevrenizdeki dünyayı görmenize yardımcı olmak için birlikte çalışır. Bu kaslar hasar gördüyse, görüşünüz bozulabilir.

Görme gibi kaslardan bağımsız gibi görünen bir olayda dahi kasların görevleri bulunmaktadır.

Denge

Bel ve karın bölgesindeki iskelet kasları, dengede durmaya ve omurgayı korumaya yardımcı olur. Karın kasları, sırt kasları, bel kasları bu görevi birlikte sağlarlar.

Gövdenizin merkezini oluşturan bu kasların güçlü olması dengeyi sağlamakta size avantaj sağlar. Örneğin el üstünde yürüyebilen insanların karın kasları daha gelişmiştir.

Şu şekilde toparlayabiliriz:

Kas sistemi, insan vücudu için yaşamsal olan karmaşık bir kas ağıdır. Çiğnemekten dansa, uykudan, sindirime kadar her şeyde kaslar rol oynamaktadır.

Vücudunuzun geri kalanı gibi, kaslar egzersiz ve sağlıklı beslenme konusunda gelişirler. Ancak aşırı miktarda egzersiz zararlı olabilir.


Etiketler:
  • biyoloji    
  • Yorumlar
    Yorum Yap