Sınav Günü
Sınav gününün nasıl geçtiği doğrudan sınav performansını etkilediği için çok önemlidir. Sınav günü derken tabi kastettiğimiz sınavın olduğu gün değil sınavdan bir gün öncesinden sınav bitimine kadar olan süredir. En önemli iki zaman ise sınavdan önceki akşam ve sınav sabahıdır. Çünkü geri kalan zamanlar normal geçtiği halde sınavdan önceki akşam uykusuzluk çekmek veya sınav sabahı çok fazla strese girip heyecanlanmak sıkça görülen durumlardır. Bu iki zamanı da normal geçirebilirseniz olağan bir sınav zamanı yaşarsınız. Olağan bir sınav süreci ve bir miktar da heyecan başarıyı maksimuma çıkarır. Bu nedenle sınav döneminde normalden farklı şeyler yapmak normal düzeni bozacağı için iyi değildir. Tabi yine de almanız gereken önlemler bulunmaktadır. Mesela sınav yaklaştığında maç yaparsanız kolunuzu kırma ihtimaliniz olduğu için riskli bir iş yapmış olursunuz. Bunun gibi şeyler dışında normal hayatınıza devam etmeniz en doğru olandır.
Sınavdan önceki gün beslenme düzeninizin bozulmaması açısından önemlidir. Sınavdan önceki akşam her öğünde olduğu gibi her besin çeşidinden de biraz almak en mantıklı beslenme çeşididir. Ancak komşulardan duyduğunuz ve daha önce denemediğiniz “sınav yiyeceği” adı altında hiçbir şeyi yememelisiniz. Doktorların söylediğine göre sınav sürecinde şişkinlik yaşamak istemiyorsanız marul, göbek gibi çiğ sebzeleri yememelisiniz. Vitamin almak için daha çok domates gibi şeyleri tercih etmeniz gerekir. En önemlisi aç kalmamaya ve çok fazla yememeye de özen göstermelisiniz. Bunun dışında kendinizi zorlamanıza gerek yoktur. Bir sonraki sabah yani sınav sabahı da normal kahvaltınızı yapmalısınız. Yani peynir, yumurta, zeytin gibi şeyleri tüketmek faydalıdır. Tabi sınav sabahı heyecanınızın da dozunda olması gerekiyor. Az miktarda heyecan zihni çalıştırmada faydalı olabiliyor ancak çok heyecanlanırsanız bu sefer de telaşa kapılabilirsiniz. Bu dengeyi korumak için sınav düşüncesinde bir nebze olsun uzaklaşmanız gerekiyor. Eğer normalde de aşırı heyecanlı biriyseniz o zaman heyecan dindirici bir bitki çayı içebilirsiniz. Doktorlar melisa çayının oldukça sakinleştirici etkiye sahip olduğunu söylemektedirler. Eğer sınavdan önceki akşam uyku sorunu yaşarsanız melisa çayını kullanabilirsiniz. Ancak ilaç alıyorsanız bu çayı içmeniz doğru olmayabilir. Bunun için bir doktora sormanız gerekir.
Bunun dışında sınav zamanları ders çalışma konusunda tartışmalar yaşanmaktadır. Kimisi sınavdan önce son bir hafta ders çalışmayı bırakmakta kimisi de sınavdan 10 dakika önce bile ders çalışmaktadır. Bu ikisi de yanlış aslında. Üniversite sınavı veya kamu personeli seçme sınavı gibi önemli sınavlardan birine giriyorsanız sınav dönemine doğru çalışma performansınızı düşürmenize gerek yok. Yapabildiğiniz kadar bol tekrar yapın. Sadece son bir hafta stresi arttırmamak için normal çalışma temposunun çok üstüne çıkmayın ve sınavdan bir önceki gün çalışmayı tamamen bırakın. Her insanın yapısı farklıdır ancak bu konudaki genel kaidenin bu olduğunu söyleyebiliriz.
Etiketler:
Son Eklenenler
- Tarımla İlgili Meslekler
- Matematiği İyi Olmayanlar Hangi Mesleği Seçmeli?
- Antropoloji Nedir?
- Dünyanın Kaç Türlü Hareketi Vardır?
- Toplumsal Düzeni Sağlayan Kurallar Nelerdir?
- Cumhuriyet Yönetiminin Değerleri Nelerdir?
- İklim ve Hava Olayları Arasındaki Fark
- 1 Asal Sayı Mıdır?
- Homeostasi nedir?
- 2 ile Bölünebilme Kuralı