Günlük Tutmak
Günlük tutmak faydalı bir alışkanlık olsa da üşendiğimizden dolayı çoğumuz günlük tutma alışkanlığı edinemeyiz. Normalde günlüklerde yazılan şeyler insanın ruh dünyasıyla ilgili olur ve günün sonunda gün boyunca yaşanılanlar yazılır. Bizim burada anlatacağımız olay bildiğiniz günlükten biraz daha farklı. İngilizcede journaling denen bu olayın Türkçe tam karşılığı yok. Basitçe elinizde bir seyir defteri alıyorsunuz ve aklınıza gelenleri yazıyorsunuz. Gün boyunca ne yaptıklarınızdan çok aklınızdan geçenleri not ediyorsunuz. Mesela sizin için çok önemli bir konuda karar vereceksiniz diyelim. O konuya ne kadar odaklanmaya çalışsanız bile farkına varmadan beyniniz başka taraflara doğru kayacaktır. İsterseniz bunu kendiniz de test edebilirsiniz. Düşündüklerinizi bir yazıya dökmek ve sürekli durmadan yazmaya devam etmek odaklanmanıza çok yardımcı olur. Ayrıca düşünürken beyninize aynı anda binler düşünce hücum etmektedir. Bu düşünceleri faydalı, faydasız gibi gruplara ayırıp sistematik hale getirmek ise imkânsızdır.
Düşüncelerinizi bir kâğıda geçirince hakkında düşündüğünüz şeyle ilgili temel önermeler kendiliğinden ortaya çıkar. Ayrıca bir cümleyi yazana kadar o cümle beyninizde durduğu için her şey kolay hale gelir. Şuanda bu yöntem birçok şirketin üst düzey yöneticileri tarafından kullanılıyor. Yazarak düşünmek kendinizi günlük tutmak için zorlamaktan daha faydalı bir eylemdir. Dünyada bunu sıkılmadan yapan birçok insan var ve gitgide artıyor bu sayıyı. Birçok insanın artık elinden defterini düşürmediğini ve aklına gelen her şeyi not ettiğini görüyoruz. Sizin de bunu denediğinizde faydasını göreceğinize eminiz. Eğer İngilizceniz varsa internetten bu konuda araştırmalar yapabilirsiniz. İnsanların düşüncelerini bir kâğıda dökmesinin psikolojik açıdan da çok faydalı olduğu ispatlanmış durumda. Bunun dışında da birçok faydası var. Şimdi ilkelerine uygun bir şekilde yazı yazmayı nasıl yapacağınız üzerinde duralım. Bunun için 5 kısa adım var. Şimdi bu adımlara birlikte bakalım.
İlk olarak yazacağınız şey ile ilgili basit düşüneceksiniz. Karmaşıklık istemediğimiz bir durum. Zaten yazı yazmayı işleri basitleştirmek ve anlaşılır hale getirmek için istiyoruz.
İkincisi yazdıklarınızı kimseyle paylaşmamanızdır. Eğer başkalarıyla paylaşıyorsanız içten yazmanız zorlaşır. Yazdığınız her cümlede hesaplar yaparsınız. Bu da aklınıza gelen en uç şeyi bile yazmanıza engel olur.
Üçüncüsü sıkça yazmaktır. Ne kadar sık yazarsanız o kadar iyidir. Ancak bu işe çok zaman ayırmak istemiyorsanız ilk etapta günlük 20 dakika ile başlayabilirsiniz.
Dördüncüsü seri halde yazmaktır. Yani yazdıklarınızın devamlı olmasıdır. Mesela netlerinizi arttırmak gibi bir amacınız var diyelim. Bu konuda yaptığınız ve yapmayı planladığınız şeyleri yazıyorsunuz. Her gün gelişmeleri not edip aklınıza yeni gelen şeyleri de ekleyebilirsiniz. Böylece amacınıza ne kadar yaklaştığınızı da test etmiş olursunuz.
Son olarak da yazdığınız şeyi bilmeniz gerekmektedir. Bilmediğiniz ve aklınıza yatmayan şeyleri yazmayın. Aklınıza gelen ve hakkında fikir sahibi olduğunuz şeyleri yazmak işinizi kolaylaştırır.
Etiketler:
Son Eklenenler
- Tarımla İlgili Meslekler
- Matematiği İyi Olmayanlar Hangi Mesleği Seçmeli?
- Antropoloji Nedir?
- Dünyanın Kaç Türlü Hareketi Vardır?
- Toplumsal Düzeni Sağlayan Kurallar Nelerdir?
- Cumhuriyet Yönetiminin Değerleri Nelerdir?
- İklim ve Hava Olayları Arasındaki Fark
- 1 Asal Sayı Mıdır?
- Homeostasi nedir?
- 2 ile Bölünebilme Kuralı