Ders Çalışmada Tekrarın Önemi
Ders çalışmada tekrarın önemli olduğunu hep duyuyoruz. Eğer yıllarca farklı sınavlara çalışırsanız ve arkanıza baktığınızda en az bir yirmi yıla yakın ders çalışma tecrübeniz varsa ulaşacağınız sonuç cümlesi tekrarın en önemli şey olduğudur. Gerçekten de ders çalışma konusundaki anahtar şey bir dersi tekrar çalışmaktır. Öğrenciler bir konuyu çok iyi anladığı zaman hiç unutmayacaklarını zannederler. Ancak bir hafta sonra baktığında konunun asıl anahtar noktalarının unutulduğunu görürler. Tekrarın ilk faydası bu unutmayı en aza indirmektir. Bir defa çalıştığınız şeyin yüzde 20’sini hatırlıyorsanız ikinci defa çalışma bu oran direk yüzde 80’lere çıkıyor. Daha sonraki çalışmalarda ise bu oran giderek artıyor. Emek verdiğiniz konuyu çalıştırarak pekiştirin ve unutulmaz hale getirin.
Basit bir hesap yapalım. Bir konuyu iyi anlamak için 6 saatinizi verdiniz. Okulda o konuyu dikkatli dinlediniz. Not aldınız. Gerekli her şeyi yaptınız. Bu durumda iki ihtimal var. Birinci ihtimal birkaç gün sonra yeni konular öğrenirsiniz ve çok iyi anladığınızı düşündüğünüz konu beyninizde yavaş yavaş silikleşmeye başlar. İkinci ihtimal de o kadar emek vererek çok iyi öğrendiğiniz konuyu bir sonraki gün sadece yarım saat tekrar edersiniz. Birkaç gün sonra da tekrar bir yarım saat ciddi bir şekilde bakarsınız ve konuyu ortalama yüzde 80 oranında unutulmaz hale getirirsiniz. Birinci durumda 6 saat çalıştınız ve ancak konunun yüzde 20’sini kalıcı hale getirdiniz. İkinci durumda ise toplamda 7 saat çalıştınız ve konunun yüzde 80’ini kalıcılaştırdınız. Azıcık mantıklı düşününce ikinci durumun verimlik açısından akla ve mantığa daha uygun olduğunu görebilirsiniz. Bu yüzden düzenli bir şekilde tekrar etmek çok önemlidir.
Tekrarın faydası sadece hatırlamayı sağlamak değildir. Ayrıca tekrar edilen konular daha iyi öğrenilir. Bir konuyu ilk öğrendiğinizde çok iyi anlasınız bile bilgiler beyninizde tam yerine oturmuş değildir. Birkaç defa daha aynı konuya baktığınızda bilgileri yeniden tazeleyecek, eski bilgilerle bağlantılı hale getirecek ve bilginin beyine daha çok yatmasını sağlayacaksınız. Bunun böyle olduğunu kendiniz de test edebilirsiniz. Sözel dersleri tekrar etmeden öğrenmek zaten imkânsızdır. Bununla birlikte sayısal derslerde de tekrar anlamak ve kavramak açısından bir o kadar önemlidir. Matematikten çok iyi bildiğinizi düşündüğünüz bir konuyu ele alın. Bir kere daha çalışın. Kesinlikle fark edeceksiniz ki konuyu çok iyi bildiğinizi düşünmenize rağmen son çalışmanıza kadar bir şeyler eksikmiş aslında. En basit konularda bile bu böyledir. Bu durumun istisnası ise kesinlikle yoktur. Sayısal, sözel hangi ders olursa olsun hiç durmadan tekrar etmek gereklidir. Sakın “ders çalışıyorum ama unutuyorum” düşüncesine girmeyin. İlk çalışmada herkes unutur. Kişisel farklılıklara göre bazı insanlar iki üç defa çalıştıktan sonra da unutur. Sizin amacınız konuyu aklınızda 2 + 2 = 4 eder derecesinde basit hale getirmektir. Mesela tarih çalışırsınız. Birçok şey öğrenip unutursunuz. Ancak İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet tarafından 1453 yılında fethedildiğini genelde unutmazsınız. Bunun tek sebebi vardır. Bu bilgiyi aslında siz çok tekrar ediyorsunuz. Ders çalışma saatiniz dışında da bu bilgiyle hemhal oluyorsunuz. Demek ki tekrar etmek ders çalışmanın temel koşuluymuş ve tekrar etmediğiniz bir dersi aslında çalışmamış da oluyorsunuz.
Etiketler:
Son Eklenenler
- Tarımla İlgili Meslekler
- Matematiği İyi Olmayanlar Hangi Mesleği Seçmeli?
- Antropoloji Nedir?
- Dünyanın Kaç Türlü Hareketi Vardır?
- Toplumsal Düzeni Sağlayan Kurallar Nelerdir?
- Cumhuriyet Yönetiminin Değerleri Nelerdir?
- İklim ve Hava Olayları Arasındaki Fark
- 1 Asal Sayı Mıdır?
- Homeostasi nedir?
- 2 ile Bölünebilme Kuralı