Pozitivizm Nedir?
Pozitivizm, diÄŸer bir deyiÅŸle olguculuk bir felsefi akımdır. Bu akımın temel özelliÄŸi metafizik öÄŸelerden tamamen arındırılmış olmasıdır. Auguste Comte pozitivizmin kurucusu olarak görülür. 19. Yüzyılda ÅŸekillenen bu düÅŸünce felsefede bilime yaklaşımı ortaya koymuÅŸtur. OlguculuÄŸa göre bilimsel bir problemin açıklığa kavuÅŸturulması için doÄŸrudan gözlemlenebilen olgular dışında dışsal bir faktör kullanılmamalıdır.
Pozitivizm bir anda ortay çıkan bir düÅŸünce deÄŸildir. Uzun yıllar süren Aydınlanma Çağı’nın bir sonucudur.
Post Pozitivizm , Neo Pozitivizm ve Mantıkçı Pozitivizm
Pozitivist düÅŸünce zamanla birçok eleÅŸtiriye tabi tutulmuÅŸtur. Ä°lk çıktığı günlerde bilimin esası olarak görülen bu düÅŸünce yaklaşımını zamanla bilim insanları benimsemeye baÅŸlamıştır. Post pozitivizm veya neo pozitivizm denen yeni düÅŸünce akımları ortaya çıkmıştır. Burada amaç ortaya konan düÅŸüncenin geliÅŸtirilmelisidir. Yoksa bilim bugün klasik pozitivizmle ilgisini çoktan kesmiÅŸtir.
19. ve 20. Yüzyıllarda pozitivizm çok hızlı yayılan bir görüÅŸtü. Özellikle teknolojinin hızla geliÅŸmesi insanları metafizik kavramlardan uzaklaÅŸtırıyordu. Ancak 20. Yüzyılın baÅŸlarında bu düÅŸünce de eski popülaritesini yitirmeye baÅŸlamıştır.
Esasen Auguste Comte bir sosyolog olarak toplumsal olguları bilimsel verilerle açıklama yoluna gitmiÅŸtir. Yapılan deneylerle sosyal olaylara matematiÄŸi uygulama yoluna gitmiÅŸtir.
Mantıkçı pozitivizm ise deney ve gözlem meselesine mantıksal düÅŸünceyi eklemiÅŸtir. Buna göre deney ve gözlemlerin doÄŸru sonuca ulaÅŸtırabilmesi için doÄŸru sorular sormalı ve doÄŸru bir mantıksal yoldan gitmeliyiz. Bu açıdan yaklaşıldığında kullanılan sembolik dil daha önemli olmaktadır. Mantıkçı pozitivizm analitik felsefe kavramı ile de benzerlik göstermektedir. Ä°kisinde de doÄŸru soruları sormak ve doÄŸru dili kullanmak esastır.
Pozitivizm Akımının Temel Özellikleri
Pozitivizm nedir kafamızda bir ÅŸeyler oluÅŸturduk. Şimdi de pozitivizm akımının temel özellikleri üzerinde duralım. Daha önce de belirttiÄŸimiz gibi pozitivizm metafiziÄŸi reddeden bir görüÅŸtür. Pozitivizmin özelliklerini maddeler halinde ÅŸöyle özetleyebiliriz.
- Bilimsel bilgi deney ve gözleme yani olgulara dayanır.
- Metafizik konular vakit kaybıdır ve anlamsızdır.
- Ä°nceleme ve araÅŸtırma alanı sadece gözlemlenebilenle sınırlıdır.
- Olgular arasında değişmez doğa yasaları vardır.
- Bilimin amacı evreni açıklayacak yasalara deney ve gözlem yoluyla ulaÅŸmaktır.
Pozitivizm Temsilcileri
BilindiÄŸi gibi pozitivist düÅŸünce kademeli ortaya çıkmıştır. Bu görüÅŸü temsil eden filozof ve bilim adamları ÅŸunlardır:
- Henri de Saint-Simon
- Pierre-Simon Laplace
- Auguste Comte
Mantıksal pozitivizmin temsilcileri ise şunlardır:
- Moritz Schlick
- Rudolph Carnap
- Otto Neurath
- Ernst Mach
Mantıksal pozitivizm Viyana çevresinde ortaya çıkmış ve ÅŸekillenmiÅŸ bir düÅŸüncedir.
Etiketler:
Son Eklenenler
- Tarımla İlgili Meslekler
- Matematiği İyi Olmayanlar Hangi Mesleği Seçmeli?
- Antropoloji Nedir?
- Dünyanın Kaç Türlü Hareketi Vardır?
- Toplumsal Düzeni Sağlayan Kurallar Nelerdir?
- Cumhuriyet Yönetiminin Değerleri Nelerdir?
- İklim ve Hava Olayları Arasındaki Fark
- 1 Asal Sayı Mıdır?
- Homeostasi nedir?
- 2 ile Bölünebilme Kuralı