Bilim İnsanının Özellikleri
Tabiattaki nesne, olay ve olguları inceleyerek bunların insan hayatına etkilerini ortaya çıkaran çalışmaların tümüne bilim denir. Bu çalışmaları yapanlara ise bilim insanı denir.
Bilim insanında bulunması gereken bazı özellikler vardır. Bilim insanın bu özellikleri taşıması bilimsel sonuçlara ulaşılmasında oldukça etkilidir. Bilim insanının özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:
Bilim İnsanı Meraklıdır
Bilimin ortaya çıkmasına neden olan duygu merak duygusudur. Merak etmeyen bir insan bilim yapamaz. Bu nedenle merak duygusu bilim insanında olması gereken özelliklerden ilki ve en önemlisidir.
Merak duygusuyla irtibatlı olan soru neden sorusudur. Tabiattaki olay ve olguların nedenini merak etmekle başlayan süreç bilimsel çalışmalar ile bir sonuca bağlanmaktadır. Sonuç olarak bilim insanı neden sorusunu çok sık sorar.
Bilim İnsanı İyi Bir Gözlemcidir
Bilim adamı etrafında gördüklerine herkesten daha farklı bakar. Bilim insanının teorik bilgisi daha fazla olduğundan tabiata daha geniş bakabilir. Olaylar arasındaki nedenselliği daha iyi analiz edebilir. Elmanın ağaçtan düşmesi her zaman olan bir olaydır ancak bunu Newton gözüyle gözlemlemek için öyle bir teorik donanıma da sahip olmak gerekir.
Bilimsel çalışma basamaklarından biri de gözlem basamağıdır. Gözlem basamağı ölçüm ve deneylerle aşılır. Ancak bilim insanı ölçüm ve deney aşamasına daha gelmeden olayları farklı bir bakış açısıyla değerlendirir.
Bilim İnsanı Kararlıdır
Her alanda olduğu gibi bilimde de kararlılık esastır. Bilim insanları tarih boyunca insanların genelinin kabul etmeyeceği hipotezler ortaya koymuşlardır. Bunun sonucunda da çeşitli baskılar görmüşlerdir. Eğer geçmişte bilim insanları kararlı ve ısrarcı olmasalardı bu hipotezler belki de günümüze ulaşamayacaktı. Bir şeyin nedenini araştırırken kararlı olmak sonuca gitmenin en önemli adımıdır.
Bilim insanının kararlılığı ile ilgili Edison’un ampul deneyleri gösterilir. Binlerce deneyden sonra sonuca ulaşıldığı gerçeği karşımızda durmaktadır.
Bilim İnsanı Kuşkucudur
Bilim insanı yapacağı çalışmayla ilgili ortaya konan düşüncelere daima kuşku ile yaklaşır. Elde ettiği bilgilerin kesinliği konusunda da asla emin olmaz. Bir gözlemi ya da teoriyi ele alırken de her zaman yanlış olma ihtimali için açık kapı bırakmayı ihmal etmez.
Kuşku ya da şüphe insanı doğruyu aramaya iten bir motor etkisi gösterir. Kuşku olmadan merak da olmaz bilim de.
Bilim İnsanı Tarafsızdır
Yaşadığımız dünyada bilim evrensel bir gerçekliktir. Kimsenin tek malı değildir. Birikimli ilerler ve bu birikime çok farklı milletlerden çok farklı insanlar katkı yapmaktadır. Bu katkılar evrensel doğrular çerçevesinde şekillenmektedir. Ortaya çıkan doğru hoşumuza gitse de gitmese de bu doğruyu irdelemek gerekir. Bu nedenle bilim insanı bilim konusunda tarafsız olmalıdır. Elde ettiği bilginin milli ya da şahsi çıkarlarına uygun olmasından çok doğruluğu üzerinde durmalıdır.
Bilim İnsanı Ekonomiktir
Bildiğimiz gibi doğada kaynaklar sınırlıdır. Doğayı keşfetmek için doğayı yok etme gibi bir lüksümüz yoktur. Bu nedenle bir bilgiyi elde etmek için ekonomik yöntemler kullanmak zorundayız. Ekonomiklik bütün kaynaklar için geçerlidir. Parasal kaynağın yanında zaman kaynağını da verimli kullanmak gerekir.
Bilimsel çalışmalarda modelleme yapılması öğrenmeyi kolaylaştırır böylece zamanı ekonomik değerlendirmeye olanak sağlar.
Etiketler:
Son Eklenenler
- Tarımla İlgili Meslekler
- Matematiği İyi Olmayanlar Hangi Mesleği Seçmeli?
- Antropoloji Nedir?
- Dünyanın Kaç Türlü Hareketi Vardır?
- Toplumsal Düzeni Sağlayan Kurallar Nelerdir?
- Cumhuriyet Yönetiminin Değerleri Nelerdir?
- İklim ve Hava Olayları Arasındaki Fark
- 1 Asal Sayı Mıdır?
- Homeostasi nedir?
- 2 ile Bölünebilme Kuralı