Doğru Açı ve Tam Açı

24.12.2016 - 19:35

Geometride doğru açı ve tam açı kavramları sık karşımıza çok çıkar. Doğru açı 180° derecelik açı demektir. Tam açı ise 360° derecedir. Bir doğrunun yüzeyinde oluşan açı olduğundan dolayı doğru açı bu şekilde hatırlanabilir. Tam açı ise bir doğrunun iki yüzeyinde oluşan dairesel açıdır. Tam açı iki doğru açısının üst üste binmesiyle oluşur.

doğru açı ve tam açı

Açı çeşitlerini 3. Sınıftan itibaren görmekteyiz. Ancak geometride bazı kavramların oturması zaman almaktadır. Doğru açı kaç derece ya da tam açı kaç derece gibi sorularla sık karşılaşmaktayız. Geometrik kavramlar geometrinin giriş konusudur. Bu konuda geometri dersinde karşımıza çıkan kavramları öğreniriz. Bu kavramları öğrenmek geometri dersinde daha sonra oluşacak kafa karışıklıklarının oluşmasını da önler. Ancak tam açı ve doğru açı kavramları iyi öğrenilmediği taktirde birbiriyle kolaylıkla karışmaktadır.

Kapalı bir makas düşünelim. Bu makas kapalıyken aradaki açı 0 derece olur. Makası açmaya başladıkça açı genişler. Makas tam bir doğru şeklinde gelince açı 180 derece olur. Burada doğru açı oluşmuştur artık. Makası açmaya devam edip de makası diğer taraftan kapatmaya başlarsak o zaman 360 derecelik tam açıya ulaşmış oluruz.

Radyan Cinsinden Doğru ve Tam Açı

Doğru açı ve tam açıyı derece cinsinden 180 ve 360 olarak söyledik. Standart açı ölçe birimi dereceyken bu durum böyledir. Ancak açı ölçme birimini radyan olarak kullanırsak bu durum değişir. Tam açı bir çemberin çevresine denk geldiği için 2π olur. Bu nedenle doğru açı bunun yarısı yani π olur.

Radyan cinsinden tam açıyı bilirsek diğer açıları da kolaylıkla buluruz. Örneğin 90° olarak bilinen dik açı doğrudan π/2 olur. 45°’lik bir açı ise π/4 olur.

Günlük hayatta 180 derece dönmek tabiri vardır. Bu bir şeyin tam zıt tarafına geçmek manasına gelir. Gerçekten doğru açı iki karşıt tarafa yönelmiş bir doğruyu simgeler. Fikir değiştirme manasına 360 derece dönmek tabiri mantıksızdır. Çünkü 360 derece dönünce yine aynı noktaya varırsınız.

Trigonometri dersinde karşımıza çıkan birim çember bir tam açı üzerinden geometrik oranları anlamamıza yarar. Trigonometri bilgisi olanların tam açıya hakim olması daha kolaydır.


Etiketler:
  • geometri    
  • Yorumlar
    Yorum Yap