Asit Yağmurları ve Etkileri

20.12.2016 - 16:16

Ekolojik dengeyi etkileyen önemli unsurlardan biri asit yağmurlarıdır. Asit yağmuru, normalden daha asidik olan her türlü yağışın genel adıdır. Bu da şu demektir: Yağışın içeriği normalden daha fazla H+ iyonu barındırmaktadır. Yağış sadece yağmur şeklinde değil kar veya dolu şeklinde de olmaktadır. Asit yağmurları bitkilere, su ekosistemlerine ve genel manada doğaya ciddi zararlar verir. Asit yağmurlarının zararlarına veya sonuçlarına girmeden önce asit yağmurlarının nasıl oluştuğunu bilmek gerekir.

asit yağmurları, etkileri ve zaraları

Asit Yağmurları Nasıl Oluşur?

Asit yağmurları hem doğal hem de beşeri faaliyetler sonucunda meydana gelir. Doğal nedenler arasında yanardağlar, şimşekler ve çürüyen bitki ve hayvansal artıklar bulunur. Fakat buna rağmen fosil yakıt yakma, asit yağmurunun en önemli nedenidir.

Kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtların yakılması, havaya azot oksit salınmasının önemli bir nedenidir. Aynı zamanda sülfür oksit gibi bileşiklerin de havaya katılmasını sağlar.

Asit yağmuru, bu kimyasal bileşiklerin nitrik asit ve sülfürik asit oluşturmak üzere havadaki oksijen ve su buharı ile reaksiyona girdiğinde oluşur. Bu asitler yakıt kaynağının hemen üzerinde anında oluşabilir. Ancak çoğunlukla hakim rüzgarları takip ederler ve asit yağmuru ile yüzeye dönmeden önce yüzlerce kilometre uzaklaşırlar.

Asit Yağmurlarının Etkileri

Asit yağmurları doğaya birçok olumsuz etkide bulunurlar. Asit yağmurlarının zararları hem çevreyi hem de canlıları etkiler. Asit yağmuru bir ekosisteme yağdığında, o bölgedeki su kaynaklarını, bitki ve hayvanları etkiler.

Sucul ekosistemlerde asit yağmuru, balıklara, böceklere ve diğer su hayvanlarına zarar verebilir. Düşürülmüş pH seviyeleri birçok erişkin balığı öldürebilir ve pH değeri normalin altına düştüğünde çoğu balık yumurtadan dahi çıkamaz. Bu da biyoçeşitliliği, besin ağlarını ve su ekosisteminin genel sağlığını büyük ölçüde bozar.

Sucul ekosistemde meydana gelen bir değişiklik diğer canlı hayatlarını da sudan başka birçok hayatı da etkiler. Çünkü ekosistemler birbirleriyle bağlantı halindedir. Örneğin balıklar öldüğünde balıkla beslenen kuşlar için de yiyecek sıkıntısı başlar. Hatta kuşlar asit yağmuruyla hasar gören balıkları yemeleri durumunda zehirlenebilirler.

Asit yağmurları, kara ekosistemlerine de eşit derecede zarar verebilir. Zaten pH’ın düşmesi büyün dengeleri alt üst eden bir durumdur. Kara ekosistemlerine etki etmeleri demek hayvan ve insanlara da etki etkileri demektir. Asit yağmurlarının insanlara birçok olumsuz etkisi vardır. Sağlığımız için tehdit olan bu bozulmaya insanlık olarak çözüm bulmamız gerekir.

Asit Yağmurlarını Nasıl Engelleriz?

Asit yağmurlarının azaltılmasının en iyi yolu atmosfere salınan sülfür dioksit ve azot oksit miktarını sınırlamaktır. 20. Yüzyıla girerken bu yakıtların kullanımının sınırlandırılması için birçok önlem düşünüldü. Hatta Birleşmiş Milletler gibi organizasyonlarda çeşitli ortak yasalar kabul de edildi. Ancak yine de doğayı korumak adına yeterli önlem alınmış değil. Doğa her gün zarar görmeye devam ediyor. Artan nüfusa yetebilmesi için doğanın kıymetini bilmek gerekiyor.

İnsanoğlunun örgütlü doğa savaşının yanında bireysel çaba da göstermesi gerekir. Asit yağmuru büyük bir problem ben bir şey yapamam demeyin. Önlemek için bir birey olarak yapabileceğiniz birçok şey vardır. Enerji tasarrufu için attığınız herhangi bir adım, o enerjiyi üretmek için yakılan fosil yakıtların miktarını azaltarak asit yağmurunun oluşumunu azaltacaktır.

Nasıl enerji tasarrufu yaparsınız? Enerji tasarruflu cihazlar satın alın; Mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarını kullanabilir, yürüyebilir veya bisiklet kullanabilirsiniz; Termostatınızı kışın düşük ve yaz aylarında yüksek tutun; evinizi izole edin; şıkları, bilgisayarları ve diğer elektrikli aletleri kullanmadığınız zamanlarda kapatın. Bu küçük adımlar asit yağmurlarının önlenmesi için büyük farklar yarayacaktır.


Etiketler:
  • ekoloji    
  • Yorumlar
    Yorum Yap