Sporun Okul Başarısına Etkileri

17.12.2016 - 00:40

Spor yapmanın sağlık açısından önemli olduğunu biliyoruz. Kilomuzu kontrol altında tutmak, vücut işleyişimizin sağlıklı olmasına sağlamak için spor yapmamız gerekir. Bunların ötesinde sporun akıl sağlığı ve ruhsal denge için önemli olduğu da bilinmektedir. Bugün sporun okul başarısına etkileri üzerinde duracağız. Okullarda genellikle top oynayan yaramaz öğrenci ve ders çalışan gözlüklü öğrenci imgesi vardır. Bu imgenin aslında doğru olmadığını bu yolla öğrenmiş olacağız. Çünkü araştırmalar sporun okul başarısına ciddi manada pozitif katkı yaptığını gösteriyor.

Sporun Okul Başarısına Etkileri
Tezimize dayanak olması açısından öncelikle şunu ortaya koyalım. Nevada Üniversitesi bünyesinde yapılan araştırmaya göre haftada 3 gün spor yapan üniversite öğrencilerinin spor yapmayanlara göre daha yüksek notla mezun oldukları ortaya çıkmıştır. Araştırmada akademik kariyer konu edindiği için üniversite bazlı bir inceleme gerçekleştirilmiştir. Ancak yine de sporun eğitimin her kademesine katkı yaptığını rasyonel şekilde temellendirebiliriz.

Sporun Getirdiği Düzen

Hayatın içerisinde rastgele olmayan, düzen gerektiren bir şey koyduğunuzda hayatı daha düzenli yaşarsınız. Düzenli yaşam savrulmadan, planlı, ne yaptığının farkında olarak yaşamak demektir. Bu ise okul başarısını olumlu yönde etkiler. Tabi sporun hayata düzen getirmesi için sporu bir düzen çerçevesinde ve sağlığı bozmayacak şekilde yapmak gerekir. Gece gündüz futbol sahasından çıkmayan ve hiç ders çalışmayan öğrenci elbette çok başarılı olmayacaktır. Ancak bir spor programına vakti çok almayacak şekilde düzenli devam etmek çok faydalı olabilir.

Yukarıda bahsedilen araştırma üniversite bazlı olduğu için sporun daha düzenli olan versiyonları ele alınmıştır. Amerika’da üniversite öğrencilerinin spor yapması için oturmuş bir spor salonu kültürü vardır. Spor salonuna kaydolursunuz ve bir program çerçevesinde hareket edersiniz. Burada üzerinde durulan şey spor salonuna düzenli gitmenin ciddi bir “zaman yönetimi” gerektirdiğidir. Bu da derslere de ayırılacak zamanın daha düzenli olmasını sağlar.

Sporun Beyin Sağlığına Katkısı

Okulda başarı olmak beyinsel aktivitelerin bir sonucudur. Dolayısıyla beyinsel işlevlerde başarılı olmak için beynimizin sağlıklı olması gerekir. Atalarımız “sağlam kafa sağlam vücutta bulunur” sözüyle buna zaten işaret etmişler. Gerçekten de vücudumuz güçlü olduğu zaman beynimiz daha iyi işlemektedir. Bunun nedenleri arasında birçok madde sayabiliriz. En basitinden spor yapmak ve güçlü hissetmek insana özgüven sağlar. Özgüven de zihnin özgürce hareket etmesini sağlar.

Ders çalışma, ödev yapma, sınava hazırlanma gibi durumlar beyni yorar. Zamanla ağır bir stres birikmesi olur. Üstelik bunu yaparken vücudun hareketsiz kalması büyük bir dengesizliğe neden olur. Bedensel çaba gerektiren sporlar bütün bu stresi atmak için bize bir imkan sağlar. Vücuda ihtiyaç olan heyecanı sağlar. Kas kasılması ile vücut kendini yeniler. Hormon seviyesi ve kalp atım hızı değiştiği için vücut kendine gelir. Bu da beyin sağlığını korumamıza yardımcı olur.

Hapishanelerde dahi mahkumların sorun yaşamaması için spora yönlendirme yapılır. Çünkü birçok stresi spora taşımak rahatlamak demektir. Rahatlamak da diğer eylemlerde bize başarı sağlar. Kısacası spor yapmak okul başarısını birçok alanda etkiler.


Etiketler:
Yorumlar
Yorum Yap