Üniversite Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

14.12.2016 - 17:24

Herkes doğru bölümü doğru üniversitede okumak ister. Hatta bazen hayaller bölüm ya da meslek üzerinden değil de üniversite üzerinden kurulur. Hukuk ya da mühendislik okumak istiyorum değil de Boğaziçi’nde okumak istiyorum dersiniz mesela. Bu yazıda üniversite seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri derledik. Belki değerlendirmeye alınacak çok daha fazla kriter vardır. Ancak bahsettiğimiz ölçütler üniversite seçim rehberi olarak ihtiyacınız olan esasları büyük oranda içermektedir. Sonuçta bir üniversite kişisel beklentilerimizi ne kadar karşılıyorsa bizim için o kadar doğru olur.

Üniversite Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her üniversitenin birbirine göre avantajlı olduğu durumlar vardır. Bir de giderek sayısı artan vakıf üniversiteleriyle birlikte Türkiye’de artık çok sayıda üniversite bulunuyor. Birçok bölüm için eskiden uzaklara gidip okumanız gerekirken şimdi her yerde üniversite bulunuyor. Bu durum üniversite niteliğini daha önemli hale getiriyor. Çünkü artık üniversite mezunu sayısı da daha fazla olacak.

Doğru Seçim İçin Değerlendirme

İyi veya kötü bir şekilde bir üniversite seçeceksiniz. Dikkat etmeniz gereken mesele üniversiteleri değerlendirirken kendi ihtiyaçlarınızı doğru tanımlamanızdır. Elbette herkes en iyi okulda okumak ister fakat bu mümkün olmadığında elinizdeki puanla en idealini seçmek çok önemlidir. Aşağıdaki sorulara cevap aramak doğru üniversiteyi seçmeniz konusunda size yardımcı olacaktır.

İsmi bilinen bir üniversiteyi mi tercih edersiniz yoksa okuyacağınız bölümde iyi eğitim veren bir üniversite olması mı önemlidir?

Üniversite sizin için hangi boşluğu dolduruyor? Eğitimli bir insan olmak, üniversitede kariyer yapmak, daha iyi iş bulmak, daha bilgili bir insan olmak, daha sosyal bir insan olmak vb. Neden üniversiteye gitmek istiyorsunuz?

Üniversitenin yeri, ulaşım ve barınma imkanları sizin için ne kadar önemli?

Düşündüğünüz üniversiteler arasında hangisi size daha iyi bir üniversite yaşamı sağlar? Kendinizi nerede daha iyi geliştirebilirsiniz?

Tercihe en yakın olduğunuz üniversitede okuyor olsaydınız mutlu olur muydunuz? Yoksa mecburiyetten mi seçiyorsunuz?

Bu sorulara detaylı bir şekilde cevap verin. Bu cevapları değerlendirdiğinizde ne istediğiniz ortaya çıkacaktır.

Tercih Tavsiyeleri

Yukarıda bir üniversiteyi diğerine göre iyi yapan şeyin bireysel beklentilerle değiştiğinden bahsettik. Bu bireysel beklentileri değerlendirmek için bazı tavsiyelerde bulunalım.

Örneğin isim mi önemlidir eğitim mi önemlidir ikilemine girdiğiniz zaman şöyle bir yol izlemesiniz. Okuyacağınız bölüm özel sektörde iş bulmanıza yarayacaksa isim ön plana çıkabilir ama teknik bilgi olarak yeterli olmanız gerekecekse de eğitim daha önemlidir. İkisinin de bölümünüze göre ağırlıkları olabilir. İlk durumda isim %60, eğitim %40 iken ikinci durumda isim %40, eğitim %60 olabilir.

Diğer bir mesele de başkalarını umursamamaktır. Üniversite tercih çağında olan insanlar genellikle ebeveyn ve çevre beklentilerini hesaba katarlar. Bununla birlikte başkalarının da onları beğenmesini isterler. Bu nedenle daha kulağa hoş gelen tercihler yapmak isterler. Sizden yaşça büyüklerin meslek seçiminde sizi yönlendirmesi doğal bir şeydir ancak sizin yerinize karar vermelerine asla izin vermeyin. Bunu yaptığınız zaman hayatınızın ileri safhasındaki en ufak negatiflikte pişmanlık duyarsınız. Kararlarınızı kendiniz verirseniz bununla baş etmek konusunda daha güçlü olursunuz.


Etiketler:
Yorumlar
Yorum Yap