Hermann Minkowski ve Çalışmaları

29.11.2016 - 20:52

Hermann Minkowski 22 Haziran 1864 ve 12 Ocak 1909 tarihleri arasında yaşamış bir Alman matematikçidir. Yahudi kökenli olan Minkowski, Almanya’nın önemli üniversitelerinde matematik ile uğraşmıştır. Hermann Minkowski 44 yaşında hayata veda etmesine rağmen çalışmaları ile matematiğe önemli katkılar yapmıştır. Minkowski sayı geometrisini yarattı ve geliştirdi. Geliştirdiği bu geometriyi sayı teorisi, matematiksel fizik ve özel görelilik teorisindeki problemleri çözmek için kullandı.

Hermann Minkowski ve Çalışmaları

Hermann Minkowski çalışmaları içerisinde en çok görelilik teorisi ile bilinir. Albert Einstein’ın fizikte ortaya attığı teoriler “Minkowski uzay zamanı” denilen dört boyutlu uzayda daha kolay anlaşılır. Hermann Minkowski çalışmaları ile matematik ve fiziğe önemli katkılarda bulunmuştur.

Kişisel Hayatı ve Ailesi

Hermann Minkowski, o zamanlar Rus İmparatorluğu'na bağlı Kovno Valiliği'ndeki bir köy olan Aleksotas'ta dünyaya geldi. Burası şimdi Litvanya sınırları içerisinde yer almaktadır. Babası Lewin Boruch Minkowski ve annesi Rachel Taubmann’ın her ikisi de Yahudi kökenlidir. Hermann, tıp araştırmacısı Oskar'ın (1858 doğumlu) küçük bir kardeşidir. Farklı kaynaklarda Minkowski'nin uyruğu, Alman, Leh veya Rus olarak çeşitli şekillerde verilir.

Ailesi Rusya'daki zulümden kaçmak için 1872'de Köanigsberg'e taşındı. Babası bez ihracatı yaptı. Daha sonra büyük oğlu ile birlikte mekanik saat ve teneke oyuncak üretimi yapan bir firma işletti.

Mönowski Königsberg'de öğrenim gördü ve Bonn (1887-1894), Königsberg (1894-1896) ve Zürich (1896-1902) ve 1902'den 1909'da erken ölümüne değin Göttingen'de ders verdi.

1897'de Auguste Adler ile evlendi ve iki kızı oldu. Ölümünden 10 yıl sonra 1919 yılında elektrik mühendisi ve mucit Reinhold Rudenberg Hermann Minkowski ‘ye damat olacaktı.

Minkowski, 12 Ocak 1909'da Göttingen'de apandisitten aniden öldü.

Kariyer ve Çalışmaları

Minkowski, Almanya'daki Königsberg Albertina Üniversitesi'nde 1885 yılında Ferdinand von Lindemann başkanlığında doktorasını kazandı. 1883'te Königsberg'de halen öğrenci iken Fransız Fen Bilimler Akademisi Matematik Ödülünü, ikinci dereceden formlar teorisi üzerine yazdığı el yazması ile ödüllendirdi. Ayrıca ünlü bir matematikçi David Hilbert'in arkadaşı oldu. Kardeşi Oskar Minkowski (1858-1931), tanınmış bir doktor ve araştırmacıydı.

Minkowski, Bonn, Göttingen, Königsberg ve Zürih üniversitelerinde ders verdi. Eidgenössische Polytechnikum, bugün ETH Zürih'te, Einstein'ın öğretmenlerinden biriydi.

Minkowski, özellikle değişkenlerin n sayısı ile ilgili olarak, ikinci dereceden formların aritmetiği üzerine araştırmalar yapmış ve bu konudaki araştırması onu n boyutlu bir alanda belirli geometrik özellikleri göz önüne almaya itmiştir. 1896'da sayılar geometrisini, sayısal teoride problemleri çözen geometrik bir yöntem sundu. Ayrıca Minkowski Sosis ve Minkowski örtüsü adındaki bir eğrinin yaratıcısıdır.

1902'de Göttingen Matematik Bölümü'ne girdi ve Königsberg'de üniversitede ilk tanıştığı David Hilbert'in yakın bir meslektaşı oldu. Constantin Carathéodory de oradaki öğrencilerinden biriydi.

1907 yılında Hermann Minkowski 1905 yılında eski öğrencisi Albert Einstein tarafından yayımlanan rölativite teorisinin en iyi dört boyutlu uzayda anlaşılabileceğini fark etti. Teori Lorentz ve Poincaré'nin önceki çalışmalarına dayanılarak ortaya atılmıştı. Minkowski uzay zamanında uzay ve zaman birlikte yer alır.

80. Alman Doğa Bilimleri ve Hekimleri Meclisi'nde (21 Eylül 1908) yayınlanan yazının başlangıcında şöyle diyordu: Deneysel fizik topraklarından fırlamadan önce yerleştirmek istediğim alan ve zamana ilişkin görüşlerin içerisinde önemli güçler vardır. Bunlar radikal gerçeklerdir. Bundan böyle,  tek başına alan veya zaman sadece gölgeler halinde kaybolmaya mahkûmdur ve yalnızca bu türden bir birliktelik, bağımsız bir gerçeği muhafaza edecektir.

Einstein 1915 yılında genel görelilik teorisinin devamı niteliğindeki çalışmalarını tamamlamak için uzay-zaman geometrisi görünümünün gerekli olacağını fark etmeden önce Minkowski'nin çözümünü basit matematiksel bir numara olarak görmüştür.


Etiketler:
Yorumlar
Yorum Yap