Değişen Sınav Sistemi
Ülkemizde sıkça değişen sınav sistemi eğitim sisteminin kalitesi ile ilgili hepimizi kuşkuya düşürüyor. Her yıl mutlaka bir sınav kalkıp yerine yenisi geliyor. Bu durum birçok öğrenciyi de kuşkuya düşürüyor. 2010 yılında üniversiteye giriş sınavları tamamen değişti. O yıl üniversite sınavlarına girecek öğrenciler sınav sistemi değişikliğiyle tedirgin oldular. Çünkü daha önce uygulanmamış olan sınavın nasıl olacağını bilmiyorlardı. Yine aynı şekilde liselere girişte lgs, oks, sbs derken birçok sınav gelip geçti. Sınav değişiklikleri öğrencilerin kafasını karıştırıyor. Her yeni gelen sınav bir sonraki sınavın nasıl olacağı ile ilgili bizleri meraka sürüklüyor. Zira oturmamış bir sınav sistemi değişiklik yapılacağının da habercisi gibi. Peki, bu sınav değişiklikleri ve tartışmalar karşısında öğrencilerin yapması gereken nedir? Bizim burada cevaplamamız gereken soru şuanda bu. Çünkü sınav değişiklerine dur deme gibi bir yetkimiz yok.
Öncelikle şunu bilmeliyiz ki sınav türü ne olursa olsun yine iyi öğrenciler başarılı olacaktır. Öğrenciler sınavlarla ilgili güncel tartışmalara kulak asmayıp sadece yapabildiklerinin en iyisini yapmaya çalışmalılar. Bütün sistemlerde sınavlara giren çok aday, gerçek manada başarılı olan ise az aday var. Öyleyse bu değişikliklere kafa yormayıp ders çalışmak gerekiyor. Eğer sınav sistemini kaldırıp yerine yenisini getirirlerse eski sınavda sorulan konuları yine sormak zorundalar. Bu açıdan baktığınızda aslında sınav değişmiyor. Sınavın ismi veya yapılış şekli değişiyor sadece. Dersler genel anlamda hep aynı. Bin yıl önce de matematik vardı. Şimdi de var. Matematiği öğrenmek sınavlardan bağımsız bir olaydır. O yüzden tedirginliği bırakıp istifimizi bozmadan ders çalışmalıyız. Ayrıca diğer adaylar da en az sizin kadar endişeli ise siz heyecanınızı yenip onlara fark atabilirsiniz demektir. Bir de şöyle düşünün. İstediğiniz kadar değişikliklerden şikâyet edin. Bunun size reel anlamda bir getirisi var mı? Meseleye profesyonelce yaklaşıp sistem bozuk olsa da bozuk sistemden en düzgün sonuçları çıkarmaya çalışmalısınız.
Gelecekte sınavsız geçişlerin mümkün olacağı da tartışmalar arasında. Ancak bu durumda da yine öğrenme eylemini gerçekleştirmeniz gerekiyor. Sınavsız geçiş yapabilirsiniz ama bilgisiz geçiş yapamazsınız. Eğer sınavlar kalkarsa da öğrencilerin yine yeterli bilgi düzeyinde olması gerekiyor. Zaten eğitim amacı da birilerini sınavlara hazırlamak değil, bilgi ve bilinç düzeyi yüksek insanlar yetiştirmektir. Gelecek günlerin eğitim açısından ne getireceğini bilmiyoruz. Ancak biz bir eğitim sitesi olarak eğitim gelişmesi için elimizden geleni yapacağımıza söz veriyoruz. Ülkemizde eğitim kurumlarının doğrudan iyileşmediğini görünce bireylerin düzgün yetişmesinin daha önemli olduğunu fark ediyoruz. Hepimizin temennisi gelecekte daha iyi sistemlerin uygulanıyor olması. Bunun için bilinçli ve eğitimli nesillerin yetişmesi gerekiyor. Eğer çarpık eğitim sisteminden rahatsızsak bunun çözümü yine eğitime sıkı sarılmaktan geçiyor. Aksi taktirde şikayetçi olup vakit kaybederek bir yere ulaşamayız.
Etiketler:
Son Eklenenler
- Tarımla İlgili Meslekler
- Matematiği İyi Olmayanlar Hangi Mesleği Seçmeli?
- Antropoloji Nedir?
- Dünyanın Kaç Türlü Hareketi Vardır?
- Toplumsal Düzeni Sağlayan Kurallar Nelerdir?
- Cumhuriyet Yönetiminin Değerleri Nelerdir?
- İklim ve Hava Olayları Arasındaki Fark
- 1 Asal Sayı Mıdır?
- Homeostasi nedir?
- 2 ile Bölünebilme Kuralı