Çevre Kirliliği ve Etkileri - Webders.net

Çevre Kirliliği ve Etkileri

25.11.2016 - 13:07

Bugün modern dünyanın karşılaÅŸtığı en büyük problemlerden biri çevre kirliliÄŸi problemidir. Çevre kirliÄŸi tek başına yaÅŸama ve doÄŸaya büyük zararlar verirken aynı zamanda sonuçları itibariyle de hayatı tehdit etmektedir. Çevre kirliliÄŸi hakkında bilgi sahibi olmamak bu gerçeÄŸi görmemek maalesef çevrenin kirlenmesini önlemiyor. Bazen fark etmediÄŸimiz sorunlar büyüdükleri zaman bize kendilerini fark ettiriyorlar. Ancak bu durumda da iÅŸ iÅŸten geçmiÅŸ oluyor.

çevre kirliliÄŸi ve etkileri

Çevre KirliliÄŸinin Türleri

Çevre kirliliÄŸi ya da çevre kirlenmesinin türleri vardır. Ä°nsanoÄŸlu çevreyi farklı açılardan kirletir. Bu kirlilikler farklı alanlarda sorunlara neden olur. Çevre kirliliÄŸinin 5 temel alt baÅŸlığı vardır. Çevre kirliliÄŸi türleri ÅŸöyledir:

  1. Hava kirliliÄŸi
  2. Su kirliliÄŸi
  3. Toprak kirliliÄŸi
  4. Gürültü kirliliÄŸi
  5. Işık kirliliği

Hava kirliliÄŸi en fazla bilinen ve doÄŸaya en fazla zarar veren kirlilik türüdür. Hava kirliliÄŸinin en büyük nedenleri arabalar, otobüsler, kamyonlar, trenler ve fabrikalar tarafından yayılan zararlı gazlardır.  Kükürt dioksit, karbon monoksit ve azot oksitler bu zararlı gazların en önemlileridir. Birçok motorlu taşıtta ve sanayi tesisinde havaya saçılan duman bu tür zararlı gazları içerir. Hatta bireysel manada sigara içmek de hava kirliÄŸine neden olur. Havanın kirlendiÄŸinin en basit göstergesi hava kirliÄŸine baÄŸlı hastalıklardaki artıştır. AkciÄŸer kanseri, astım, alerjiler ve çeÅŸitli solunum sorunlarında gün geçtikçe artış olmaktadır.

Buzdolaplarından, klimalardan, deodorantlardan ve böcek kovucu spreylerden salınan kloroflorokarbonlar (CFC), Dünya'nın ortamına ciddi hasar verir. Bu gazların salınması atmosfere yavaÅŸ yavaÅŸ zarar verdi ve ozon tabakasını tüketti. Küresel ısınmaya yol açan en büyük etmen budur.

Hava kirliÄŸinden sonra en çok göze çarpan kirlilik su kirliliÄŸidir. Su kirliliÄŸi göllere, nehirlere ve diÄŸer su kütlelerine salınan endüstriyel atıkların bir soncudur. Fabrikalarla birlikte insanlar da çevreyi kirletmektedir. Ä°nsanlar büyük miktarda çöpü suya bırakmaktadır. Özellikle suya karıştığı halde kısa vadede yok olmayan çöpler suya zarar vermektedir.

Suyun kirli olması insanlar ve diÄŸer canlılar için büyük tehlike arz etmektedir. Birçok kırsal alanda insanlar suda hem banyo yapmakta hem de o suyu içmektedir. Asit yaÄŸmurları suyun daha da kirlenmesini saÄŸlar. Bunlara ilaveten, termal kirlenme ve çözünmüÅŸ oksijenin tükenmesi, zaten iyi durumda olmayan su kütlelerinin durumunu daha da kötüleÅŸtirmektedir. Su kirliliÄŸi, dolaylı olarak, yüzey kirliliÄŸi ve yeraltı sızıntısıyla toprak kirliliÄŸinin bir ürünü olarak ortaya çıkabilir.

Gürültü kirliliÄŸi, toprak kirliliÄŸi ve ışık kirliliÄŸi de endiÅŸe verici bir oranda çevreye zarar veriyor. Gürültü kirliliÄŸi, uçak gürültüsünü, araçların, otobüslerin ve kamyonların sesi hoparlörler ve endüstri gürültüsünün yanı sıra çevre için son derece zararlı yüksek yoÄŸunluklu sonar sesleri içerir.

Maksimum ses kirliliÄŸi, modern bilimin en iyi keÅŸiflerinden biri olan motorlu taşıt nedeniyle ortaya çıkar. Motorlu taşıtlar gürültü kirliliÄŸinin yüzde 90’nının doÄŸrudan sebebidir.

Toprak kirliliÄŸi, asit yaÄŸmuru, kirli su, gübre vb. nedenlerden dolayı ortaya çıkar. Toprağın kirli olması bitkilerin saÄŸlığını olumsuz etkiler. Besin elde ettiÄŸimiz bitkilerin saÄŸlıksız olmasına neden olur. Toprak kirliliÄŸi, topraÄŸa sızıntı yapan veya yer altı depolama tankı sızıntısıyla topraÄŸa karışan kimyasallar nedeniyle de oluÅŸur. Bunlara hidrokarbonlar, ağır metaller, herbisitler, böcek öldürücüler ve klorlu hidrokarbonlar dâhildir.

Işık kirliliÄŸi ise aşırı aydınlatmanın bir sonucudur. Yanlış yer ve zamanda ışık kullanılması, gereksiz enerji harcanmasına ve atmosferin aydınlanma koÅŸullarının bozulmasına neden olur. Işık kirliliÄŸi ÅŸu an için diÄŸer çevre kirliliÄŸi türlerinden daha geri planda durmaktadır.


Etiketler:
  • ekoloji    
  • Yorumlar
    Yorum Yap