Başarıya Ulaşmak
Başarı insanların her zaman hayal ettikleri şeydir. Bazıları elde eder, bazıları elde edemez ama şu kesin ki herkes başarıyı ister. Bu durumda sormamız gereken temel soru şudur. Neden çoğu insan başarısız oluyor? Başarı için temel engel insanların başarıyı nasıl tanımladıklarıyla alakalıdır. Maalesef, çoğu insan başarıyı bir şans olayı olarak değerlendiriyor. Toplumda şans oyunlarının bu kadar yaygın olması bu durumu kanıtlar nitelikte. Bununla birlikte başarı tamamıyla mantıksal ve öngörülebilir bir şeydir. Çünkü başarı gayet doğal bir takım aksiyonların sonucu olarak ortaya çıkar. Yerçekimi kanunu kadar basit bir olaydır bu. Nasıl ki bir elmayı elinizden bıraktığınızda yere düşer. Aynı şekilde doğru aksiyonlarla da başarıya ulaşırsınız. Başarıya ulaşmak için doğru aksiyonların sistematikleştirildiği sayısız karmaşık süreç vardır. Bunların kimisi işe yarar kimisi ise vakit kaybıdır. Şimdi basitçe başarı için en önemli olan şeyi kavramaya çalışalım.
Başarılı olabilmek için en önemli şey istediğini bilmektir. Eğer insanları başarılı olmaktan alıkoyan temel bir şey varsa o da yeterince tanımlanmamış hedeftir. İnsanların çoğu bir şeylerin yolunda gitmediğini bilir ama temelde neyin eksik olduğunu veya neyin yanlış olduğunu kavramsal olarak bilmezler. Ne istediğinizi tam olarak bildiğinizde sürekli istediğiniz şeyi düşünürsünüz. Bu da istediğiniz şeye ulaşmak için yaratıcı düşünceler oluşturmanızı sağlar. İstediğinizin farkında olduğunuzda hedefinize yaklaşabileceğiniz her fırsatın da farkına varırsınız. Zaten insanların şans diye tanımladıkları şey çoğunlukla fırsatlara hazır olmaktan başka bir şey değildir. Eğer istediğiniz bazı şeyler varsa fakat tam olarak ne istediğinizi bilmiyorsanız o zaman hedefinizi belirlemeniz için bir yöntem izlemeniz lazım. Şimdi de beş adımda hedef belirlemeyi öğrenelim.
Birinci adım olarak elinize bir kâğıt alın ve şimdiye kadar istediğiniz her şeyi listeleyin. Sahip olmak istediğiniz bir şeyden tutun da gitmek isteyip de gidemediğiniz bir yere kadar her şeyi yazın. Listelerken bir değerlendirmede bulundurmanıza gerek yok. Sadece dürüstçe istediklerinizi yazın. İkinci adım olarak bu istediklerinizden en erken ulaşmak istediğiniz en az 3 en fazla 10 tane olmak üzere seçin. Üçüncü adım olarak belirlediğiniz hedefleri kavramsallaştırıp ölçülebilir hale getirin. Mesela bir sınavda başarılı olmak istiyorsanız bunu 500 puanı geçmek şeklinde ölçülebilir bir hedefe dönüştürün. Dördüncü adım olarak hedefinizi günde en az iki defa sesli olarak kendinize söyleyin. Bu sizin hedefinizin daha da farkına varmanızı sağlayacaktır. Son adım olarak da bir deftere her gün hedeflerinize ulaşmak için gün içinde ne yaptığınızı not edin. Bunu bir ay yaptığınızda hedeflerinize ulaşma yolunda önemli adımlar attığınız fark edeceksiniz. Bunu alışkanlık haline getirirseniz başarı gelecektir. Başarı her şey demek değil ancak başarılı olmak istiyorsanız da her şeyi kuralına göre yapmanız gerektiğini asla unutmayın.
Etiketler:
Son Eklenenler
- Tarımla İlgili Meslekler
- Matematiği İyi Olmayanlar Hangi Mesleği Seçmeli?
- Antropoloji Nedir?
- Dünyanın Kaç Türlü Hareketi Vardır?
- Toplumsal Düzeni Sağlayan Kurallar Nelerdir?
- Cumhuriyet Yönetiminin Değerleri Nelerdir?
- İklim ve Hava Olayları Arasındaki Fark
- 1 Asal Sayı Mıdır?
- Homeostasi nedir?
- 2 ile Bölünebilme Kuralı