Kişisel Gelişim Nedir?
Medyada sürekli karşımıza yaşam koçları, mutluluk uzmanları, kişisel gelişim kitabı yazarları çıkar. Peki kişisel gelişim nedir? Kişisel gelişim birilerinin para kazanmak için uydurduğu bir şey midir? Kişisel gelişime ihtiyacımız var mı? Ya da kişisel gelişim sağlayabilmek için kime ihtiyaç duyarız? Bu soruların hepsi kişisel gelişim kavramı ile birlikte aklımıza gelen kavramlardır.
Kişisel Gelişimin Tarifi
İnsanlar doğduktan ve belirli bir olgunluğa geldikten sonra hayatın normal akışı içerisinde yaşadıkları koşulları iyileştirmek isterler. Bu koşulların iyileşmesi için çalışırlar. Üniversite okumak, iş aramak, işte terfi almaya çalışmak, bütün bunlar yaşam koşullarını iyileştirmek için yapılan şeylerdir. Bütün bunlara kişisel gelişim serüveni diyebiliriz. Yani özü itibariyle kişisel gelişim boş bir iş değildir. Hayatın kendisidir aslında.
Kişisel gelişimcilere duyulan öfke kişisel gelişime karşı olmamalıdır. Yabancı dil öğrenmek, bir iş kurmak, bir meslek edinmek, bir sporda başarı elde etmek hepsi kişisel gelişimin örneğidir.
Kişisel Gelişim Kitapları Ne İşe Yarar?
Kişisel gelişim meselesi ile ilgili piyasada çok fazla kitap vardır. Hatta son dönemlerde basılan kitapların önemli bir kısmı kişisel gelişim konusu üzerine yazılmıştır. Bu durumda aklımıza şu soru gelir. Kişisel gelişim kitapları gerçekten işe yarar mı? Yoksa ticari amaçla mı yazılmışlardır?
Cevap her ikisi de doğru şeklindedir. Kitabın niteliğini belirleyen biraz da yazarın kabiliyetidir. Eğer bir yazar 24 yaşında, bekar ve işsizse size nasıl iş kurulur, mutlu evliliğin sırrı nedir diyorsa o kitaptan size hayır gelmez. Kitabın yazarı size rehberlik etmek için değil ideali söylemek için yazmış demektir. Bunu yapmak ta kişisel gelişim uzmanlı değildir. Çok çalış, asla vazçgeme gibi içi boş kavramların kimseye faydası olmaz. Zaten bu tavsiyeler işe yarasaydı kitabın sahibi kendisi uygulardı.
Öte yandan bu boş dediğimiz tavsiyeleri eğer uygulayabilirseniz faydasını muhakkak görürsünüz. Bazen birinin yapamadığını başka birisi ondan görüp başarabilir. Bu konuda çok negatif olmamak gerekir. Ancak kişisel gelişim kitabını kaliteli yapan şey gerçekçi tavsiyeler ile dolu olmasıdır. Mesela hayatı boyunca birçok işte batıp çıkmış biri 60 yaşında iş hayatıyla ilgili yaptığı hataları ve tevrübeleri sizinle paylaşıyorsa bu kitap değerli bir kitap olabilir. Çünkü kitaptan boş tavsiye değil tecrübe ve bilgi alırsınız.
Kişisel Gelişim Eğitimleri
Bazı programlarda kişisel gelişim eğitimleri veriyor. Bu çerçevede uzmanlar çağırılıyor. Kişisel yaşamda psikolojinin ağır etkisi olmasından dolayı psikologlar bu işle çok meşgul oluyor. Böyle eğitimler de gerçekten bazılarına faydalı oluyor. Hayattan bıkmış, ne yapacağını bilmeyen biri bir eğitim programına katılıyor. Orada anlatılanları dikkatlice dinleyip uygulama konusunda kararlı davranıyor ise bunun sonucunu görebilir.
Kişisel gelişim eğitimlerinde genel olarak üzerinde durulan meseleler kişinin istenmeyen özelliklerinden kurtulup istenen özelliklere sahip olmasıdıdır. Bir karakterden kurtulmak zordur. Aynı şekilde belirli bir yaştan sonra bir karaktere ya da alışkanlığa sahip olmak da zordur. Ancak zoru başardığımız zaman bu hayatımıza mutluluk olarak geri döner. Sadece değişim sonuçları değil, değiştirebiliyor olmak bile insana büyük haz verir.
Kişisel gelişim eğitimleri bu yönden düşünüldüğü zaman birçok insana büyük katkılar sağlamaktadır. Büyük iş kuruluşları buna benzer eğitim programlarını çalışanları için düzenlemektedir. Özellikle belirli bir konuyla alakalı eğitimlerin çok faydasını gören katılımcılar mevcuttur. Burada ortaya karışık tavsiyelerden çok belirli bir konuya yoğunlaşmak daha faydalı olacaktır.
Etiketler:
Son Eklenenler
- Tarımla İlgili Meslekler
- Matematiği İyi Olmayanlar Hangi Mesleği Seçmeli?
- Antropoloji Nedir?
- Dünyanın Kaç Türlü Hareketi Vardır?
- Toplumsal Düzeni Sağlayan Kurallar Nelerdir?
- Cumhuriyet Yönetiminin Değerleri Nelerdir?
- İklim ve Hava Olayları Arasındaki Fark
- 1 Asal Sayı Mıdır?
- Homeostasi nedir?
- 2 ile Bölünebilme Kuralı