Başarılı Bir Öğrenci Nasıl Olur?

09.10.2016 - 08:06

başarılı öğrenci nasıl olur

Başarı hayatta herkesin istediği bir şeydir. Eğitim süreci ise başarının kıstas alındığı bir süreçtir. Hayattaki başarıları ölçmek her zaman kolay olmayabiliyor. Ancak eğitim başarısının ölçüldüğü temel sayısal kıstasları vardır. Burada başarılı bir öğrenci nasıl olur onun üzerinde duracağız. Yani başarılı bir öğrenci tarifi yapacağız. Başarılı bir öğrenci nasıl olmalıdır ya da başarılı bir öğrenci olmanın yolları üzerinde durmayacağız. Tavsiye vermek yerine portre çizeğiz.

Dersi Takip

Başarılı bir öğrenci dersi takip eder. Okulda anlatılacak derse önem verir. Dersi kaçırmamak için elinden gelen her şeyi yapar. Derste tahtayı görebilecek bir yerde oturur. Derste dikkati dağıldığı zaman dikkatini toplayacak önlemler alır. Dersi kaynatmak için yanındakiyle konuşmaz. Derste öğrenebileceği şeylerin onun için önemli olduğunun farkındadır çünkü.

Bazı genç öğrenciler dersi dikkatli dinlemeyi ya da derse önem vermeyi negatif bir şey olarak görürler. İleriki yaşlarında bu davranışlarına güleceklerdir ancak iş işten geçmiştir. Dersi önemsememek bir meziyet değildir. Tam tersine, zor olan ve çaba gerektiren dersi takiptir. Bu nedenle dersin takibi başarılı bir öğrenci için çok önemlidir.

Ödevleri Yapmak

Ödevin eğitim için faydalı mı zararlı mı olduğu hep tartışılmıştır. Tartışılmaya da devam edilecektir. Her öğretmen sadece kendi dersi varmış gibi size ödev verebilir. Bu durumda ödevler çok birikebilir. Buna isyan etmek geliyor belki içinizden. Ancak öğretmenin ödev verme mantığını düşünmeniz gerekir. Öğretmen bir konuyu anlattığı zaman o konunun eksik olabileceğini düşündüğünü bir yerini ödev olarak verir. Bunun konuya fayda sağlayacağına cidden inanıyordur. Muhtemelen öğretmen dersi sürekli anlattığı için bu konuda tecrübe ve bilgi sahibidir de. Bu nedenle başarılı bir öğrenci ödevlerini yapar.

Öğretmen mantığıyla düşünelim birlikte. Bir konuyu anlattınız. Konunun hemen sonrasında bazı soruların çözülmesi gerekli. O sorularla konununun çok iyi anlaşılacağını düşünüyorsunuz. Öğrenciler o ödevi yapmıyor ve sizde sonraki ders günü hiç anlamadığınız mazeretler üretiyor. Bu durumda öğretmen olarak öğrencinin sizi önemsemediğini düşünürsünüz. İyi bir öğretmen olmanın gereğini yerine getirememekten endişe duyarsınız.

Ödevin faydalı veya faydasız olmasından bağımsız olarak ödev yapmamış öğrencinin mazaret üretmesi kadar sıkıntılı bir şey yoktur öğrenciler için. Her ödev günü ne söylesem diye erimekten çok daha kolaydır ödev yapmak. Çok ödev olduğu zaman başarılı öğrenci, dersten hemen sonra ödevini yaparak rahatlamanın yöntemini bilir.

Konuyu Öğrenmeye Çalışmak

Her derste ya bir konu anlatılır ya da bir konunun tekrarı yapılır. Orada bulunan öğrenci ders sırasında ve dersten sonraki tekrar süreçlerinde konuyu iyi öğrenmeye çalışır. Bunu yapmak onun öğrenciliğinin esas gayesidir. Başarılı öğrenci derste anlamadığı yerleri sorar. En zeki öğrenciler derste bazı şeyleri anlamayabilir. Bir şeyi anında anlamak tek başına zeka göstergesi değildir. Bu nedenle anlamadığını sormak çekinilmemesi gereken bir davranıştır.

Öğrencinin aklına gelen en saçma soru bile ders için insana yeni ufuklar açar. Bunu bilen başarılı öğrenci aklına gelen soruları derste öğrenmenine, ders dışında da bilenlere sorar.

Yukarıdaki konular başarılı bir öğrenci nasıl olur sorusuna kısaca cevap oluşturabilir. Hayat bir yarıştan ibaret değil elbette, başarılı öğrenci olmak da hayattaki tek ölçüt değil. Bununla birlikte öğrencilik işini ciddiye almak gerekir. Herkes işinde iyi olmayı amaçlıyorsa bu mantığı öğrenci de uyguluyabilir.

Başarılı öğrenci olmak için şu kadar netleri, şu kadar puanları yapmak gerekir dememiz mümkün değildir. Bu birden fazla faktöre bağlıdır. Başarılı öğrenci potansiyelinin en üstünü gerçekleştiren öğrencidir. Bu nedenle vicdanen rahattır.


Etiketler:
  • başarı    
  • Yorumlar
    Yorum Yap