Matematik Mühendisliği

07.10.2016 - 12:31

matematik mühendisliği

Günümüzün popüler mühendislik dallarından biri de matematik mühendisliği dalıdır. Bu dal hakkında bilgi sahibi olmayan birçok öğrenci bulunmaktadır. Öğrencilerin büyük bir kısmı hatta bu bölümü tercih eden bazı öğrenciler dahi matematik mühendisliği nedir sorusuna tam bir cevap verememektedirler. Bu yazıda matematik mühendisliğini tanıtacağız. Böylece kafanızda olması muhtemel aşağıdaki sorura yanıt bulmuş olacaksınız.

  • Matematik mühendisliği nedir?
  • Matematik mühendisliği iş olanakları nelerdir?
  • Matematik mühendisi ne iş yapar?
  • Matematik mühendisliği dersleri nelerdir?

Yukarıdaki sorulara cevap bulmak için önce matematik mühendisliği bölümünü genel hatlarıyla tanıtalım.

Genel Bilgi ve Programın Ama

Matematik mühendisliği programının amacı, endüstri, mühendislik ve ekonomi problemlerinin matematiksel çözümü konularında eğitim ve araştırma yapmaktır. Yani program endüstriyel süreçlere matematiksel modeller üretme ve bu modellerle işlem yapma üzerine kuruludur. Model ve algoritma kurma denilince son yıllarda aklımıza neredeyse sadece bilgisayar gelmektedir. Bu nedenle matematik mühendisliğini bilgisayardan ve yazılımdan ayrı düşünmek zordur.

Matematik Mühendisliğinde Aranan Kişisel Özellikler

Bu bölümde okumak isteyenlerin özellikle matematikte başarılı olmaları, fen bilimlerine ilgi duymaları, bir problemi her yönüyle ele alıp çözüm üretebilecek düşünme yeteneğine sahip olmaları gerekmektedir. Zaten bölümün tercih edilme sebeplerine baktığımız zaman birçok öğrenci “matematik mühendisliğini seçtim çünkü matematiği seviyorum” türünde yanıtlar vermektedirler. Matematiği ve analitik düşünmeyi sevmek bu alanda olmazsa olmazdır.

Matematik Mühendisliği Dersleri

Matematik mühendisliğinin öğretim süresi diğer mühendislikler olduğu gibi 4 yıldır. Bölümde okutulan derslerin en bilinir olanları analitik geometri, lineer cebir, genel ekonomi, bilgisayar tasarımı, genel muhasebe, maliyet muhasebesi, iş hukuku, matematik analizi, işletme ekonomisi, gibi derslerdir. Bu derslere baktığınız zaman matematik mühendisi ne iş yapar sorusuna da yanıt bulabilirsiniz. Derslerde matematik, endüstri, ekonomi ve bilgisayar alanları bir arada bulunmaktadır.

Mezunlara Verilen Unvanlar ve Çalışma Alanları

Matematik mühendisliği bölümü mezunlarına  “Matematik Mühendisi” unvanı verilir. Mezunlar TÜBİTAK, MTA gibi kurumlarda, özel ve resmi fabrikalar ile üniversitelerin araştırma laboratuarlarında, çeşitli bankaların bilgiişlem birimlerinde çalışabilirler. Finans sektörünün birçok alanında matematik mühendisine ihtiyaç vardır. Bölümün yazılım ile yakından ilgili olması ise matematik mühendisi olup da yazılma yönelen mezunların olmasına yol açmıştır.

Matematik hayatın dilidir. Mühendislik ise yaşadığımız sorunlara en iyi koşullarda çözüm üreten bir disiplindir. Matematik mühendisliği bu iki alanın bir araya gelmesi demektir. Matematik mühendisliği uzaktan anlaşılması zor bir alan olduğu için tercih etmek istediğiniz üniversitede o bölümde okuyan öğrencilerden ya da mezunlardan doğrudan bilgi almak çok önemlidir.

Matematik mühendisliği denince İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi en başta aklımıza gelen üniversitelerdir. Bu okullardan mezun olmuş kişilerle iletişim kurarsınız bu bölüm hakkında kafanıza takılan soruları sorma imkanı bulabilirsiniz.


Etiketler:
Yorumlar
Yorum Yap