İstanbul Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği

17.05.2014 - 20:29

istanbul üniversitesi bilgisayar mühendisliği

Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden biri olan İstanbul Üniversitesinin Avcılarda bulunan yerleşkesinde veterinerlik, işletme ve ulaşım fakülteleriyle birlikte mühendislik fakültesi bulunmaktadır. Yer olarak şehrin ücra bir köşesinde, fabrikalar ve ormanın arasında bulunan ve Küçükçekmece gölünün bitişiğinde olan bu fakültenin en gözde bölümlerindendir Bilgisayar Mühendisliği. Şimdi metrobüsün var olması bölümü artık şehre kolayca bağlıyor diyebiliriz.

Bilgisayar Mühendisliği, bilgisayar donanım ve yazılım sistemleri ile yazılım sistemleri uygulamalarından oluşur. Bölümdeki eğitim, esas olarak temel matematik dersleri, bilgisayar yazılım ve donanım sistemlerinin analizi ve tasarımı ile yapay sinir ağları, yapay zekâ, internet teknolojileri gibi konulara yoğunlaşmıştır. Derslerinin %30’u İngilizce olan bu bölüm 1 yıl zorunlu hazırlık senesiyle birlikte 4+1 senedir. Hocaların yeteri kadar İngilizce bilmemeleri sebebiyle İngilizce derslerin bazıları Türkçe işlenmektedir. İngilizce bildiğini düşündüğü için bilgisinin boşa gitmemesini isteyen hocaların da telaffuzu çok kötüdür. Henüz yapılmış yeni binaya geçmemeleri sebebiyle 150 kişilik bölüm derslerini 90 kişilik bir sınıfta yapmaya çalışmaktadır. Laboratuar dersleri sınıfların küçüklüğü ve bilgisayarların yetersizliği sebebiyle üçe bölünerek işlenmektedir. Bu da bölümüm en temel dersleri olan programlama derslerinin yetersiz ders saati ayrılmasına sebep olmaktadır. Ek ders yapılmaya çalışılsa da bunun için ne boş sınıf ne de yeterli bilgisayar ve gerekli döküm bulunabilmektedir. Evde ders çalışmayan öğrenciler için tam bir hayal kırıklığına dönüşebilecek bölümlerin başındadır. Bölümdeki o kadar kodlayıcıya rağmen yetersiz bir bölüm sayfasına sahiptir. Rektör tarafından yabancı firmalara veya sponsorlara pek izin verilmediği için etkinlik düzenlenebilme şansı düşüktür. Üniversitenin geleneksel bahar şenliği her yıl Avcılar yerleşkesinde gerçekleşmektedir. Diğer bölümlere göre kişinin kendisini sürekli güncel tutabilmesi gerektiği için öğrenmeyi kestiğiniz durumda bilgi olarak geriye düşmeniz uzun sürmüyor. Bu nedenle öğretim görevlilerin mevkisiyle bilgi haznesi arasında ters orantı mevcut olabiliyor. Çift ana dal veya yan dal yapma şansı, erasmus imkânı ve başka bölüme yatay geçiş imkânı ve aynı zamanda sadece İstanbul üniversitesinde uygulanan üniversitenin herhangi başka bir bölümünü ekstra sınava girmeden bitirebileceğiniz bir sistem mevcut. Bilgisayar mühendisliği bölümü, kamu sektörüne, endüstriye, bilgisayar sistemleri tasarlayan, geliştiren, satan kuruluşlara veri tabanı, bilişim sistemleri ve bilgisayar uygulamaları ile destek verirken bu kurumlarda çalışabilecek mühendisler yetiştirir.

Bölüm sayısal puan türlerinden mühendislik puanı ile öğrenci almaktadır. MF4 puan türünde ilk 30 bine giren öğrenciler bölümü kazanabilmektedir. Her sene ufak tefek oynamalar görülse de genellikle başarı sırası bu dönemlerde bu şekilde diyebiliriz. Ancak dönemsel olarak mühendislikler modasını kaybedip düşebilmektedir. Ya da tam tersi bir şekilde yükselebilmektedir. Siz giriş yılınıza göre ÖSYM’nin sitesinden bakıp puanları görebilirsiniz. Matematiği ve geometrisi iyi olan öğrenciler bölümü kazanabiliyorlar. Eğer sözel dersleriniz çok iyi değilse ve bu bölüme girmek istiyorsanız güçlü bir matematik ve geometri becerisine sahip olmanız gerekiyor. Ben şahsen matematik 1 testinde sadece 1 yanlış yaptım. Ancak matematik 2 testim 35 net civarıydı. Diğer derslerim de çok iyi değildi. Bölüme beşince sırada girdim. Siz de kendi durumunuzu buna göre değerlendirebilirsiniz.

Bilgisayar mühendisliği bölümünden mezun olan öğrenciler; Enformasyon ve ağ güvenliği, internet mühendisliği, internet programcılığı, yazılım tasarımcısı, sistem analisti, uygulama programcısı, yazılım mühendisi, sistem programcısı, bilgisayar sistem mühendisi, endüstriyel veya diğer kontrol sistemleri bilgisayar otomasyonu uzmanı gibi alanlarda çalışmaktadır. İş bulabilecek öğrencilerin henüz ikinci, üçüncü sınıfta iş bulduğu bu bölümde öğrenciler henüz ikinci sınıftayken büyük şirketlerle dirsek temasında bulunabilmek ve bu şirketlerin üst düzey yöneticileriyle bağ oluşturabilmek için bölüm başkanlığı veya bilgisayar kulübü başkanlığı sevdasına düşerler. Bu tür çalışanların düşük maaş almasıyla birlikte işi bilen insanların yeteneklerini değerlendirerek iyi bir maddi gelir elde edebileceği bir meslektir bilgisayar mühendisliği. Bu açıdan baktığınızda umut vaat ettiğini söyleyebiliriz bölümün. Daha detaylı bilgi için Avcılara gidip bölümün şartlarını kendi gözlerinizle müşahede edebilirsiniz. O kadar vakti olmayanların en azından bölümün internet sayfasına bakmasını öneriyorum.


Etiketler:
Yorumlar
Yorum Yap