Sıfırdan Tarih Öğrenmek
Tarih dersi sevmeyenler için sıkıcı ve zorlayıcı olabilmektedir. Tarih konusunda bilgisi olmayan biri için sıfırdan tarih öğrenmek nasıl olur bunu anlatacağız bugün. Eğer tarih dersi ile ilgili temel düzeyde dahi bir bilginiz yoksa büyük ihtimalle bu ders size korkutucu gelecektir.
Sınavlara hazırlanmaya başladığınız zaman sözel bölüm için mutlaka tarih çalışmayı düşünürsünüz. Hiç tarih bilmiyorsanız ya da bildiğiniz azıcık bilgi ile bir şeyler yapamıyorsanız sıfırdan tarih öğrenmek için gerekli adımları nasıl atmanız gerekir bunu bilmelisiniz.
Tarih öğrenmeye nereden başlamalı? Nasıl tarih çalışılır? Tarihi bitirmek için ne kadar zamana ihtiyacım var? Hangi konulara çalışmam gerek? Bu soruların hepsi tarih bilmeyen bir öğrencinin aklına gelebilecek sorulardır. Bu soruları çoğaltabiliriz elbette. Ancak bütün bu sorulara tek cevabı sıfırdan tarih öğrenme nasıl olur bilirsek verebiliriz.
Diyelim ki hiçbir bilginiz yok ki eğer varsa bile sizi bu sorundan kurtarmak için yokmuş gibi kabul edeceğiz. Sıfırdan tarih öğrenmek istiyorsunuz şu an. Gözünüzde büyüyen tarih dersinde o kadar çok bilgi var ki, savaşlar, antlaşmalar, devletler ve daha bir sürü şey. Nereden başlayacağınızı bilmiyorsunuz.
En Kolay Tarih Öğrenme Nasıl Olur?
Öncelikle tarihteki bilgi yükünü azaltmak için önce tarihin kaba hatlarını öğrenmeniz gerekir. Detaylarda öğrendiğiniz her bilgiyi bu ana hatlara yerleştireceksiniz. Mesela bir devlet ismini duyduğunuzda direk ilişkisi, dönemi aklınıza gelecek. Böyle olduğu zaman bilgileri unutmak daha zor olur. Bu nedenle elinize bir tarih defterini almalısınız. Çalışmalarınıza sıfırdan başlayacak ve not alarak ilerleyeceksiniz.
Tarihi sıfırdan öğrenmek için önce dönemlere ayırın. Mesela Türk tarihini en basit haliyle İslam öncesi ve İslam sonrası diye ayırabilirsiniz. Ya da aynı şekilde Orta Asya Türk tarihi ve Anadolu Türk tarihi şeklinde ayırabilirsiniz. Sonra hazırladığınız tabloda elinizdeki verileri kullanarak ayırmalar yapın. Mesela en önemli 4-5 tane tarihi olayı yıllarıyla birlikte öğrenin. Örneğin 751 Talas Savaşı ile Türkler İslamiyete geçmeye başladılar. 1071 yılında Malazgirt ile Türklere Anadolu kapıları açıldı. 1299 yılında Osmanlı Devleti kuruldu. 1453 yılında İstanbul fethedildi ve Bizans yıkıldı. Bu gibi tarihleri not alırsanız ondan sonraki her öğrendiğinizi bu hatların arasına yerleştirirsiniz.
Sıfırdan tarih öğrenmek ile ilgili diğer bir husus da şudur. İlk öğrenmeye başladığınız andan itibaren ilk öğrendiğiniz bilgilere çok önem vermelisiniz. Zamanla bilgiler üst üste eklendikçe karışmalar başlayacağı için belirli aralıklarla öğrendiğiniz bilgileri tekrar edin. Size tarih çok karışık geliyorsa eğer spot bilgi şeklinde not alarak da çalışabilirsiniz.
Mesela tarih kitabı açtınız. Bir bilgi öğrendiniz. İlk Antlaşma Kadeş Antlaşmasıdır. Bunu not ettiniz. Sonra Hititler Frigyalılar tarafından yıkılmıştır. Bunu da not ettiniz. Bu şekilde adım adım ilerleyeceksiniz. Belirli bir süreden sonra sıfırdan tarih öğrenmiş olduğunuzu fark edeceksiniz. Ana hatlar oturduktan sonra zaten karıştırma oranı da düşecektir.
Tarihte ve genel olarak sözel derslerde unutma sorunu görülür. Bunu aşmak için çok tekrar yapmanız gerekir. Ama önce amaç her bilgiyi bir kez de olsa öğrenmektir. Burada yapılan hata dersten korkmak ve bilinçsiz çalışmaktır. Öğrenci çoğu zaman tarih kitabının ortasında bir tarihi döneme çalışırken konusu olan durumun farkında değildir. Mesela bir öğrenci Zitvatorok Antlaşmasının maddelerini öğrenmeye çalışırken aslında bu savaşın hangi döneme tekabül ettiğini, hangi devletler arasında olduğuna bile dikkat etmeyebiliyor. Bu nedenle her yeni bir konuya geldiğinizde konunun sonuna kadar olan yerleri bir döneme veya aralığa oturtun.
Sıfırdan tarih öğrenmek için yapmamız gerekenleri maddeler halinde sıralayalım.
- Tarihi dönemlere ayırın.
- Öğrendiğiniz her bilgiyi belirli bir aralığa oturdun.
- En önemli tarihleri ezberleyin.
- Unutmaktan ve karıştırmaktan korkmayın.
- Öğrendiğiniz önemli bilgileri not edin.
- Öğrendiğiniz her olayın koşullarını, taraflarını bilmeyi detaylarını bilmeye tercih edin.
- Öğrendikçe öğrendiklerinizi tekrar edin.
Bunları yaparsanız sıkılmadan, adım adım ilerleyerek ve sıfırdan tarih öğrenme imkanı bulacaksınız.
Etiketler:
Son Eklenenler
- Tarımla İlgili Meslekler
- Matematiği İyi Olmayanlar Hangi Mesleği Seçmeli?
- Antropoloji Nedir?
- Dünyanın Kaç Türlü Hareketi Vardır?
- Toplumsal Düzeni Sağlayan Kurallar Nelerdir?
- Cumhuriyet Yönetiminin Değerleri Nelerdir?
- İklim ve Hava Olayları Arasındaki Fark
- 1 Asal Sayı Mıdır?
- Homeostasi nedir?
- 2 ile Bölünebilme Kuralı