İTÜ İşletme Mühendisliği Bölümü
1977 yılında ilk defa İstanbul Teknik Üniversitesinde açılan İşletme Mühendisliği bölümü işletmeler için birçok fonksiyonu üstlenebilecek donanıma sahip yönetici adayları yetiştiriyor. Bölüm bir yıllık hazırlık eğitiminin ardından dört yıllık lisans eğitimiyle öğrencilerini mezun ediyor. Derslerin en az yüzde otuzu İngilizce olduğu için hazırlık eğitimi bölüme başlamadan önce zorunlu. Ancak sınava girip İngilizce konusunda yeterli olduğunu kanıtlayan öğrenciler bu hazırlık eğitiminden muaf tutuluyorlar. Dört yıllık eğitimin ilk yılında mühendisliklerin ortak dersleri veriliyor. Geri kalan 3 yılda ise birbirinin devamı olan birçok bölüm dersi veriliyor. Finans, pazarlama, iktisat, üretim yönetimi, insan kaynakları yönetimi ve yöneylem araştırması bu bölüm derslerinin arasında yer alıyor. İstanbul Teknik Üniversitesinin bütün avantajları bu bölüm için geçerli. Çift ana dal veya yandal yapma şansı, erasmus imkânı ve başka bölüme yatay geçiş imkânı mevcut.
Bölüm mühendislik eğitimi bakımından diğer mühendisliklerden farklılık gösteriyor. Her mühendislikle ilgili genel bilgiler özet halinde veriliyor. İşletmelerde yönetici olma yeteneğine sahip insanların bir mühendislik branşında uzmanlaşması yerine hepsi hakkında genel bilgiler sahibi olmasının daha mantıklı olduğu varsayılıyor. Eğitim süresi boyunca bölüm derslerinin çoğunda öğrenciler grup çalışmaları, proje ve sunumlar yaparak iş hayatına hazırlanmış oluyorlar. Bu nedenle bu bölümü tercih edecek olan adaylar eğer dışa dönük ve güçlü sosyal ilişkiler kurabilme becerisine sahip bireylerse bölümde başarılı olmaları daha olası. Sadece sayısal konularda başarı sağlayabilen ve teknik bilgiyi ilk sırada tutan öğrenciler için bu bölüm biraz soyut kalabilir.
Üniversite hayatı olarak işletme mühendisliği okunması zor olmayan ancak bir nebze ilgi ve alaka isteyen bir bölüm. Sürekli ödevler ve proje çalışmaları olduğu için diğer bazı bölümlerde olduğu gibi okula gitmeden mezun olma şansınız yok. Eğer işletmelere ve girişimci fikirlere ilginiz varsa işletme mühendisliğinde verilen dersler ilginizi çekebilir. Aksi taktirde tatminsizlik yaşayabilirsiniz. Bu yüzden size tavsiyemiz bu bölümü tercih etmeden önce detaylı bir araştırma yapmanız, eğer mümkünse mezunlardan biriyle görüşmenizdir. Birçok öğrenci yeterince araştırma yapmadan bölüme geldiği için öğrencilerin bir kısmı bölümü çok severken bir kısmı da beklediğini bulamamış oluyor.
Bölümün yerleştirme puanları biraz yüksek. Yani eğer işletme mühendisi olmak istiyorsanız biraz çalışmanız gerekiyor. Sayısal alanda mühendislik sıralamasıyla ilk 9 veya 10 binde olan öğrenciler bu bölüme girebiliyor. Bu sıralama seneden seneye değişiklik gösterdiği için her sene adayların güncel araştırma yapması gerekmektedir. Daha önceki yıllarda bu sıralama daha da yüksekti. İlk 5 binden olmayan adaylar bölümü kazanamıyordu. Gelecekte ne olacağını şimdiden kestirmek güç. Bölüm puanının yüksek olmasında bölümün İTÜ etiketi taşıması, mezunları için farklı alanlarda geniş iş imkânları olması, bölümün prestijinin iyi olması gibi faktörler etkili. Bölüm İstanbul Teknik Üniversitesinin Maçka yerleşkesinde yer alıyor. Teşvikiye camisine 200 metre uzaklıkta. Ulaşım açısından Taksimden, Osmanbey’den veya Beşiktaş’tan yürüyerek bile okula varabilirsiniz.
Bildiğim kadarıyla şuanda başka birkaç özel üniversitede de bu bölüm açılmış. Tercihlerinizi iyi düşünüp ona göre yapmalısınız. Tercih dönemlerinde okulu ziyaret ederseniz kafanızdaki soru işaretleri daha kolay açıklığa kavuşur. Ayrıca işletme mühendisliği internet sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Etiketler:
Son Eklenenler
- Tarımla İlgili Meslekler
- Matematiği İyi Olmayanlar Hangi Mesleği Seçmeli?
- Antropoloji Nedir?
- Dünyanın Kaç Türlü Hareketi Vardır?
- Toplumsal Düzeni Sağlayan Kurallar Nelerdir?
- Cumhuriyet Yönetiminin Değerleri Nelerdir?
- İklim ve Hava Olayları Arasındaki Fark
- 1 Asal Sayı Mıdır?
- Homeostasi nedir?
- 2 ile Bölünebilme Kuralı