Biyomühendislik
Ülkemizde az bilinen bölümlerden biri de biyomühendislik bölümüdür. Biyoloji ve mühendisliÄŸin bir araya geldiÄŸi bu bölüm iki disiplinin ortak çalışmasıyla ortaya çıkmıştır. Biyomühendislik bugün birden fazla üniversitede yer almasına raÄŸmen bölümün popülerliÄŸi istenilen düzeyde deÄŸildir. Ä°nsanlar daha çok bildikleri alanlara yönelmeyi sevdikleri için bu bölümün puanları da pek yüksek deÄŸildir.
Biyomeühendislik Hakkında Genel Bilgi ve Programın Amacı
Biyomühendislik programında matematik, fizik ve kimya temeli üzerinden moleküler biyoloji, biyokimya, hücre metabolizması ile temel mühendislik ve malzeme bilimlerindeki hızlı ilerlemeler sonucu geliÅŸen biyolojik teknikler ve mühendislik ilkelerinin canlı sistemlere ve bunlardaki sorunlara uygulandığı bir bilim dalıdır. Programda öÄŸrencililer mühendislik ilkelerinden hareketle biyolojik olay ve mekanizmaları bir araya getirerek yeni malzemeler oluÅŸturabileceklerdir. 21. yüzyılın sanayine önemli katkılarda bulunacak bir jenerik teknoloji olarak kendini bütün dünyaya kabul ettirmiÅŸ durumdadır.
Bugün biyoteknolojik yöntemler ile çeÅŸitli gıda malzemeleri, içecekler, enerji kaynakları (hidrojen, ethanol, biyogaz), ilaçlar (antibiyotikler,vitaminler, hormonlar), biyo kimyasal maddeler (protein ve amino asitler, enzimler, organik asit ve çözmenler, pestisitler ve çeÅŸitli polimer) gibi belirtilen malzemelerelde edilebilmektedir. Ayrıca madencilik, su arıtma , endüstriyel ve kentsel atıkların iÅŸlenmesi gibi hizmetlerin gerçekleÅŸtirilebildiÄŸi söylenebilir. Günümüzde geliÅŸmiÅŸ ülkelerin ekonomilerinin % 40’dan daha fazlası ya biyolojik kökenli ya da biyolojik materyalin dönüÅŸümü ile ilgilidir. Bu oran, geliÅŸmekte olan ülkelerde daha da yüksektir.
Aranan KiÅŸisel Özellikler
Biyomühendislik bölümde eÄŸitim almak isteyen kiÅŸilerin, bilimsel araÅŸtırmalara merakı olan ve teknolojideki geliÅŸmeleri takip etmekten hoÅŸlanan, temel bilgilerle ilgili, araÅŸtırmacı kiÅŸilikte olmaları gerekmektedir. MühendisliÄŸin yanı sıra biyolojiye ve özellikle moleküler biyolojiye ilgi duyması da ÅŸüphesiz bir gerekliliktir. Bu bölümde alınan derslerle üretim sistemlerinde biyoloji bilgisinin kullanışını öÄŸreneceksiniz. Bu alanda çalışma yapmak için doÄŸrudan alanın kendisini tanıyıp ona ilgi duymak önemlidir.
ÖÄŸretim Süresi ve Okutulan Dersler
Biyomühendislik bölümünün öÄŸretim süresi 4 yıldır. Kütle ve ısı aktarımı, kinetik, biyokataliz biyomekanik, ayırma ve saflaÅŸma teknikleri, biyotreaktör taslarımı, yüzey bilimi, akışkanlar mekaniÄŸi, termodinamik, polimer kimyası, biyopolimerler ve biyosensörler mikrobiyal-viral genetik, moleküler biyoloji, protein kimyası, metabolizma, hücre fizyolojisi ve biyokimyası, sitoloji, biyoelektrik, nörobiyoloji, immünoloji, farmakoloji, genetik mühendisliÄŸe giriÅŸ gibi dersler okutulmaktadır. GörüldüÄŸü gibi mühendislikle iç içe olan programda önemli ölçüde biyoloji içerikli dersler de verilmektedir.
Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları
Mezunlara “biyomühendis” unvanı verilmektedir. Ülkemizde Biyomühensdislik bölümü Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde 2000-2001 öÄŸretim yılında ilk kez öÄŸrenci almıştır. Biyomühendislik Bölümü lisans programlarını tamamladıktan sonra iç sektöründen çevre sektörüne kadar çok geniÅŸ bir endüstriyel yelpazede, hastane ve kliniklerde, Hıfsi Sıhha ve Tse gibi yasal yükümlülükleri olan kuruluÅŸlarda, genetik tanı ve tedavi merkezlerinde, aşı üretim tesislerinde ve askeri kuruluÅŸlarda görev alabilmeleri, bunun yanında ilgili ana bilim dallarında yüksek lisans ve doktora yapma imkânları mümkün olacaktır. Bu yolla üniversitede kalıp bilim yapmak mümkündür. Çünkü bölümün sahası bilimsel geliÅŸmelerin sık yaÅŸandığı yeni bir sahadır.
Etiketler:
Son Eklenenler
- Tarımla İlgili Meslekler
- Matematiği İyi Olmayanlar Hangi Mesleği Seçmeli?
- Antropoloji Nedir?
- Dünyanın Kaç Türlü Hareketi Vardır?
- Toplumsal Düzeni Sağlayan Kurallar Nelerdir?
- Cumhuriyet Yönetiminin Değerleri Nelerdir?
- İklim ve Hava Olayları Arasındaki Fark
- 1 Asal Sayı Mıdır?
- Homeostasi nedir?
- 2 ile Bölünebilme Kuralı