Tarih Nedir?

21.07.2016 - 11:49

Tarih dediğimiz zaman bugün hepimizin aklına mutlaka bir şeyler gelir. En basitinden tarih nedir sorusuna tarihin tanımı ile karşılık veririz. Tarih geçmişte yaşamış insan topluluklarını inceleyen bir sosyal bilimdir. Tarih nedir dediğimizde bu şekilde cevap verebiliriz. Tarih nedir sorusuna kısaca verilmiş bir cevaptır bu. Tarihin bütün bilimlerde olduğu gibi elbette kendine has yöntemleri vardır. Batı dillerinde history, historie veya staria gibi aynı kökenden gelmiş bir kelime olan tarih bu itibarla bildirme, bilgilendirme gibi anlamlara gelir. Tarihin ne olduğunu anlamak için felsefeye bakmak gerekir. Bunun için de önce felsefe nedir sorusunun cevabına ihtiyaç duyarız.

Tarihin ne olduğuna tarihin tanımından çok daha geniş bakmalıyız. Tarih dediğimizde uygarlık tarihini ele alırız genellikle. Bu nedenle uygarlık tarihi nedir sorusu da gayet makul bir soru olmaktadır. Tarih insana özgü olan, doğada başka canlılarda görülmeyen geçmişle bağ içinde olma duygusundan türemiştir. Bu his insanın doğasında vardır. Aslında insanın medenileşmesi ve uygarlık kurmasının bir nedeni de tarihe olan ilgisidir. İnsan oğlu geçmişini merak etmiştir. Geçmiş hakkında edindiği bilgilerden de dersler çıkarmıştır. Bu nedenle aynı hataları daha az yapmış ve doğruyu bulmuştur. Tarih tekerrürden ibarettir sözünün mantığı da budur aslında. Aynı şeyleri yaptığınız zaman aynı sonuçları alırsınız.

tarih nedir

Tarihin Yöntemi Nedir?

Tarihin tanımı kadar tarih biliminin yöntemi de önemlidir. Tarihin üç temel yöntemi vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.

  1. Kaynak arama
  2. Verileri sınıflandırma ve tahlil etme
  3. Sentez yapma

Bu adımları takip ettiğimizde tarih bilimi içerisinde bilgiye ulaşırız. Tarihin yöntemi takip edildiği zaman tarih araştırmacılığının nasıl yapılması gerektiği de ortaya çıkar.

Tarihte kaynak aranarak önce gerekli veriler elde edilir. Mesela Osmanlı arşivi iyi bir tarih kaynağıdır. Sonra bu kaynaklar çeşitli amaçlara göre sınıflandırılır. Mesela ekonomi ile ilgili tarih araştırması yapmak isteyen birisi mali kaynakları derler. Sonrasında elde edilen bilgiler belge ışığında ortaya konur. Bu bilgiler arasında neden sonuç ilişkisi kurularak sentez yapılmış olur. Böylece tarihsel bir bilgi serisi tamamlanmış olur.

İnsanların yaşamları, tecrübeleri arttıkça hem tarih araştırmacılığı konusunda istek ve ihtiyaç artmakta, hem de yakın tarihe ait belgeler çok daha fazla olduğu için derlenecek belgeler artmaktadır. Bu nedenle tarihçiler tarihi sınıflara ayırarak araştırırlar. Tarih araştırmacılığının giderek alanlara ayrılmasının sebebi de budur.

Tarihte belgenin ne kadar önemli olduğunu herkes bilir. Ancak belgenin güvenirliği yeterince kavranmamıştır. Yani tarihi bir bilgiyi başkasının sözünü kaynak olarak göstermek her zaman güvenilir bilgi ortaya koymaz. Sadece eğer dayandırdığınız kavram çok kabul edilen bir kaynaksa o zaman itibar görebilir. Aksi halde tarihi belgenin aslını ortaya koymak tarihin güvenilirliği açısından çok önemlidir.

Tarih nedir sorusuna bu şekilde cevap vermiş olduk. Tarihi bilmek için çok okumak, çok araştırmak ve meraklı olmak gerekir. Tarihi iyi bilen insanlar geleceğe daha hazır olurlar. Bugün tarihin ne olduğunu öğrenirsek ve yöntemlerini bilirsek tarih araştırması yapmak için önümüzde engel kalmaz.


Etiketler:
  • tarih    
  • Yorumlar
    Yorum Yap