Nesin Matematik Köyü

21.07.2016 - 11:49

Bugün Türkiye adına umutlanmamızı sağlayan şeylerden biri olan Nesin matematik köyü projesi Ali Nesin ve arkadaşı Sevan Nişanyan tarafından gerçekleştirilmiştir. Ali Nesin matematik köyü ile bir eğitim hayalini gerçekleştirmiş ve her gün büyüyen bir köy akademisinin temelini 2007 yılında atmıştır. Matematik köyüne gelinen noktayı anlatmadan önce Ali Nesin’i kısaca tanıyalım. Sonrasında Nesin matematik köyü projesine değinelim.

Ali Nesin 1957 doğumludur. Aziz Nesin’in ilk eşinden olma Ateş Nesin’in kardeşi ve Ahmet Nesin’in abisidir. İstanbul'da Saint Joseph’te ortaokulu, liseyi ise Lozan kentindeki College Champittet lisesinde tamamlamıştır. Sonrasında Amerika’da üniversite eğitimi görmüş ve Kaliforniya Üniversitesinde çalışmıştır. 1995 yılında babasının vefatıyla yurda dönen Ali Nesin, Bilgi Üniversitesinde Matematik bölümünü kurmuş ve oraya başkanlık etmiştir. Ayrıca matematik ile ilgili çeşitli dergilerde yöneticilik yapan Nesin farklı platformlarla Türkiye’de matematik bilgisine hizmet etmektedir.

Nesin matematik köyü ise aslında Ali Nesin’in idealleri doğrultusunda şekillenmiş bir proje. Üniversitede eğitim vermeye başladığı andan itibaren öğrencilerin yetersiz olduğunu fark etmiş ve iyi bir matematikçi yetiştirmek için daha fazla çaba göstermek için çeşitli çalışmalarda bulunmuştur. Nesin matematik köyü kurulmadan önce Ali Nesin çeşitli yaz okullarıyla yoğunlaşmış matematik dersi veriyordu. Ancak müfredata bağlı kalmadan, barınma ihtiyacının karşılanabileceği, her kesimden insanın beraberce matematik yapacağı bir köy hayali ağır bastı.

nesin matematik köyü

2007 yılında kurulan Nesin matematik köyü ilk etapta üniversite öğrencilerine hizmet vermeyi planlıyordu. Ancak talebin artması üzerine alt kademelerdeki öğrenciler için de Nesin matematik köyünde kurs alma imkanı oluşturuldu.

Köye olan talebin artması ve daha fazla öğrencinin gelmek istemesi köyün büyümesine neden oldu. Şu an mali olarak öğrencilerden alınan ve yüksek miktarda olmayan ücret ile denklik sağlanmaktadır.

Nesin matematik köyünde 15 günlük kurslarla katılmak mümkündür. Kursa katılan öğrenciler dönüşümlü olarak köydeki işleri bölüşmektedir. Geri kalan saatlerde matematik dersleri yapılmakta ve matematik konuşulmaktadır.

Nesin matematik köyü Şirince içerisinde 55 dönümlük bu cennet gibi köy, insanı umutlandıran bir amaca sahip. İyi matematikçiler yetiştirmek ve örgün eğitimin dayattığı kurallara tabi olmamak buranın en önemli ilkeleri. Bu amaçla girişilen çalışmalarla mezun edilen öğrenciler dünyadaki çeşitli üniversitelerde matematikçi olarak öğretimlerine devam etmektedirler. Ayrıca Nesin matematik köyü mezunları vefa göstererek yaz programlarında fırsat bulduklarında köyü gelip yeni öğrencilere de ders vermektedirler.

Nesin matematik köyü ilk kurulduğunda sadece yaz okulu hizmeti görmeyi amaçlamıştı. Ancak talebin artması ve sonuçların çok güzel olması kışın da faal olmasına neden oldu. Doğa güzellikleri içerisinde, zeytin ağaçlarının arasında kurulmuş dersliklerle her dönem öğrencilerine çok güzel katkılar sağlayan bu köyü övmek için ne desek az. Gerçekten de ülkemizin böyle bilim merkezlerine ihtiyacı var. İdeolojik amaçlarla dizayn edilmiş ve türlü türlü zorunluluklarla doldurulmuş kurumlarda eğitim maalesef istenilen sonucu verememektedir. Aslında matematik dışında da çeşitli köyler oluşturulabilir ve Nesin köyleri adı altında bu hareket genişletilebilir. Ancak bu gelecek desteğe bağlı. Şirince’deki Nesin matematik köyüne imkanı olan her öğrencinin katılmasını tavsiye ediyoruz. Eğer çocuğunuzu faydalı bir şeyler yapmak isteyen bir veliyseniz de mutlaka çocuğunuzu buraya göndermelisiniz. Nesin matematik köyü konaklama imkanlarına sahiptir. Aynı zamanda Nesin matematik köyü ücret olarak da uygundur.


Etiketler:
  • matematik    
  • Yorumlar
    Yorum Yap